КСБ

Есенна визита на КСБ в Йордания

Делегация на КСБ ще бъде на официално посещение в Йордания от 11 до 16 октомври. Това стана ясно на среща между почетния консул на Хашемитско кралство Йордания в София - д-р Хасан ал Бармауи, председателя на КСБ инж. Светослав Глосов, зам.-председателя на ОП-София инж. Николай Станков и мениджъра на компания „Архдивелопмент” - инж. Атанас Коларов. Целта на посещението е подновяване на отношенията в строителния бранш между двете страни. Програмата на визитата включва срещи на високо равнище в столицата Аман и град Акаба. Общите стремежи са за подписване на меморандум за сътрудничество в областта на строителството между България и Кралство Йордания. Амбициите са за осъществяване на общи строителни проекти – на територията на Йордания и у нас.
Петте дни от визитата са наситени с официални срещи - с министъра на строителството на Йордания, с председателите на йорданските асоциации - на инвеститорите в строителство, и на предприемачите, както и разговор с председателя на Йорданската индустриална камара и собственик на публично акционерно дружество „Ал дира”. Предвидени са срещи с председателя на агенцията за чуждестранни инвеститори, както и с председателя на свободна безмитна зона Акаба. По време на посещението ще се проведе и обсъждане с експерти на йорданска юридическа кантора за разясняване на информация, засягаща евентуалната регистрация на родни фирми в арабската страна.
Официалната покана на д-р Ал Бармауи към КСБ и представителите на заинтересованите строителни фирми у нас се обсъжда с инж. Глосов от края на април. Консулът на Йордания предложи и организирането на срещи между Камарата и всички посланици от арабския свят в България за представяне на българския строителен бранш в страните им.

Инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България:

Имаме ресурс да се реализираме на този пазар

Даваме старт на това начинание. Диалогът е много важен за нас и мисля, че взаимните ни ползи ще бъдат сериозни. Надявам се, че българските фирми, които в момента страдат от липса на работа, но имат огромни възможности и богат ресурс, ще намерят своето място за реализация на пазар, на който сме били и преди.


Д-р Хасан ал Бармауи, почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в София, председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество и председател на Асоциацията на българо-арабските икономически камари:

Новото ръководство на КСБ ще даде тласък на двустранните отношения


За арабските страни като цяло е изключително важно да работят с експертите в строителството от България. Моята задача като консул на Кралство Йордания е да осъществя полезните контакти между двете страни в бранша за постигане на конкретни резултати. Убеден съм, че новото ръководство на Камарата в лицето на инж. Глосов ще даде тласък на двустранните отношения в строителството. Подновяването на тези полезни връзки между България и Йордания и евентуалното подписване на меморандум ще се превърне в исторически момент за двете страни.
По време на визитата през октомври йорданските представители от държавната власт, строителния бранш и бизнеса въобще ще представят пред българските си колеги и бъдещи партньори възможностите за сътрудничество. Те ще ги запознаят със законите за строителството, поемайки ангажимента да защитават интересите на Камарата и на българските фирми в страната си. Законите в Йордания са изключително благоприятни за чуждите инвеститори и специалисти, участващи в реализацията на редица проекти от частния и държавния сектор.