Членовете на ОП на КСБ – Ямбол, са сериозни строители и никой не може да ги манипулира

Прочетена: 14

На 10 юли 2010 г., в рубриката „На прицел” (в. „Строител”, бр. 28)  публикувахме материал, озаглавен „За да строи човек в Ямбол, не е необходимо да е луд, но все пак помага”. В него става дума за символичния бунт на членовете на Камарата на строителите в България (КСБ), които на 25 май с 22 гласа „За” и един „Въздържал се”, приеха нарочна декларация, с която поискаха оставката на главния архитект на община Ямбол Йорданка Терзиева.
„В средата на 2008 г. за главен архитект бе назначена арх. Терзиева. За тези приблизително две години в дейността, за която тя отговаря, настъпи истински хаос. Голяма част от преписките не приключват в срок. Главният архитект превишава правата си, като изисква нерегламентирани документи и разпорежда незаконосъобразни действия. В резултат се създава административен произвол, който е несъвместим с пазарната философия на Закона за устройство на територията. Прекалено тромавият бюрократичен стил при вземане на решения тормози строителния бизнес. Проблемите в градоустройството, които би трябвало да бъдат приоритет на  главния архитект, не се решават. Никой не знае кога ще приключи една процедура, било то за ПУП, строително разрешение или регистриране на завършен строеж. Често изобщо не се отговаря на административни искания…”, се казва в декларацията на ОП на КСБ – Ямбол.
В името на добрия тон, преди материалът да види бял свят, редакцията потърси главния архитект на Ямбол за мнение по повдигнатите въпроси. И… о, чудо! Възраженията й срещу декларацията на ямболските строители пристигнаха в редакцията точно три дни след първия ни и единствен телефонен разговор с нея.
„Преди да изразя становището си относно декларацията на членовете на КСБ от гр. Ямбол и с оглед на пълното изясняване на фактите около нейното приемане, считам, че е необходимо да поискате копие от оригинала на подписката. Един официален документ, какъвто е декларацията, е задължително да бъде подписан от собствениците на строителните фирми, а в случая за част от тях са се подписали други лица. Този факт поставя два въпроса: ”Легитимен ли е този документ, след като е гласуван проформа?” и „Има ли злоупотреба със служебно положение от страна на председателя на Областното представителство на КСБ в Ямбол?”

Цитираме само „топлите” уводни думи на арх. Терзиева съвсем умишлено. Причината е, че точно тези няколко реда (а не пространните й обяснения защо няма да си подаде оставката) предизвикаха Николай Георгиев, председател на ОП на КСБ – Ямбол, също да седне зад компютъра.
„Във връзка с предположенията за злоупотреба със служебното ми положение, изказани от г-жа Йорданка Терзиева – главен архитект на община Ямбол, пред в. „Строител”, категорично заявявам:

1. Областното представителство на КСБ в Ямбол не е организирало никаква подписка срещу арх. Терзиева, а на общо събрание сме гласували декларация за нейната оставка. От всички присъстващи само една от фирмите – „Диана Комерс”, беше представена не от собственика й, а от неговата съпруга, която също гласува за оставката на арх. Терзиева. Общоприета практика е на подобни форуми членовете на КСБ да бъдат представлявани не само от собствениците на фирмите, но и от други лица, заемащи отговорни постове в дружествата. Един от присъстващите гласува „Въздържал се” с мотива, че не познава главния архитект на общината, защото от две години не работи и не живее на територията на гр. Ямбол поради… липса на работа в града ни.

2. Аз, инж. Николай Георгиев, съм председател на ОП на КСБ – Ямбол, втори мандат. Не съм служител на камарата и затова като председател на областното представителство не получавам заплата или хонорари. Така че няма как да злоупотребя със служебното си положение просто защото не съм на служба.

3. Като председател нарочно не съм описвал в декларацията моите проблеми, свързани с работата на главния архитект на общината. А на събранието, за да не влияя на колегите, не съм взел отношение по нито един от повдигнатите въпроси. Г-жо главен архитект, искам да ви кажа, че в ОП на КСБ – Ямбол, членуват всички сериозни строители от нашия град. И нито аз, нито вие, нито който и да било друг може да се държи като бавачка с тях и да им казва: „Направете това, а не онова, защото на мен така ми харесва повече!”

4. Откакто сте главен архитект на Ямбол – вече две години – аз лично съм отправил към вас не по-малко от 6 покани, за да присъствате на наши събрания и управителни съвети. Вие обаче нито веднъж не ни удостоихте с вниманието си. За разлика от г-н кмета, който явно е по-малко зает от вас и затова се отзова на три наши покани. Не може да отговаряш за най-отговорния бранш в една община – строителството – и да не познаваш и да не искаш да се срещнеш с тези, които строят в поверената ти община.

5. Януари 2009 г. поисках да ми дадете виза за проектиране на навес и ремонт на покрив. Март 2009 г. ми изпратихте писмо, с което поискахте строителни книжа за две постройки. Въпреки че тези книжа вече съм ви ги предоставил веднъж – през януари, аз ви ги дадох отново. Чак през юни получих отговор, който – необяснимо защо – не бе подписан от вас, а от секретаря на общината. И какво гласеше този отговор? Че територията била предвидена за озеленяване и комплексно обществено обслужване и затова на нея нищо не можело да се прави. За сведение тази територия е такава още от последния регулационен план на града ни. Той е приет преди повече от две десетилетия и вие много добре знаете какво предвижда Законът за устройство на територията (ЗУТ) за подобна територия: ако до 15 г. мероприятията, заложени в един регулационен план, не са извършени, може да се прави ПУП и да се строи каквото позволява ЗУТ . След 18-месечно чакане, от 10 юни 2010 г. аз вече разполагам с този ПУП, но стореното е сторено: вдигнал съм „великия навес” в центъра на собствения си двор без ваше разрешение, въпреки че законът ми позволява. И сега се чудя дали да не го съборя, след което да си го построя наново. Хем да се намирам на работа, хем стриктно да изпълня вашите предписания. Това, г-жо главен архитект, меко казано, е пълна  безсмислица. Но ако все пак вие не знаете за писмото, подписано от секретаря на общината, аз най-искрено ви се извинявам, защото длъжността на този служител не предполага той да знае какво пише в ЗУТ.
Уважаема г-жо главен архитект, не искам да пиша и да ровя повече, въпреки че имам достатъчно поводи. Така че, г-жо главен архитект, оставете ни да си строим и не ни пречете повече. И нека повече да не общуваме чрез посредници. Ако искате да ни кажете нещо – на КСБ или на мен – има и телефони.

С поздрав,
Инж. Николай Георгиев, председател на ОП на КСБ – Ямбол, и член на УС на КСБ.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.08.2010. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: