КСБ

Форум за взаимодействието с общините

Новопостроеният апартаментен комплекс „Ахелой Палас” в най-младия български град – Ахелой, бе домакин на конференция на тема „Взаимодействие между общините от Бургаска област и членове на КСБ при усвояването на средствата по оперативните програми на ЕС”. Форумът бе организиран от ОП на КСБ в Бургас. Част от събитието бе и среща дискусия с кметове от областта по общи проблеми свързани с инвестиционната политика и с прилагането на мерките за излизане от кризата, която бе под патронажа на областния управител Костадин Гребенаров. Сред гостите бяха поне 30 представители на строителни фирми от Бургаско, както и служители на общинската администрация – директори на дирекции „Строителство” и „Евроинтеграция”.
„Целта ни е да активизираме диалога между строителните фирми и представителите на общинските структури”, каза председателят на ОП-Бургас Димитър Янакиев. Пред гостите си той изрази становище, че строителите трябва да търсят развитие в бъдеще не само в очакването да получат пари от европейски проекти. „На едно съвещание казах на министър Плевнелиев, че когато говорим за европейски пари по всички програми, свързани със строителство, сметките показват, че следващите 4,5 години ще усвоим около 2,3 милиарда евро. Ние, строителите, годишно правим оборот от 10-12 млрд. лв. Ако усвоим всички европейски пари, и още толкова да отдели държавата при тази стагнация, ще имаме работа за една година, а за следващите 4 години - не. Това означава, че трябва да намалим състава с 80%. Така г-н Плевнелиев ще стане министър не на 250 хил., а на 30 хил. души. Останалите стават контингент на социалния министър. Затова трябва да се мисли как да се промени ЗОП, за да се съхрани нашата дейност”, завърши Янакиев.
Колегата му Прокоп Паскалев от „Пасат 94 ПГ” заяви, че преди 5,6 години подобна среща би била немислима, а и ненужна. „Тогава имаше по един-двама кандидати за обществените поръчки. Сега обаче ситуацията е коренно различна и мисля, че на подобни срещи можем да обсъждаме и да търсим решение на проблеми, които биха могли да облекчат взаимоотношенията и процедурите. От една страна, това са тръжните условия, при които законът позволява доста творчество с тръжните книжа. Поради ред причини и дребни детайли понякога на търговете от 20 остават по 2 фирми, като с бюрократични трикове се получават ефекти, които в крайна сметка са с финансово изражение”, каза Паскалев и попита защо, след като се знае, че контролът на Брюксел се извършва, след като са минали всички процедури, и могат да бъдат открити много грешки, не се реагира веднага, за да не се получава отказ на финансиране, след като работата е извършена.
Кметовете на малките населени места пък споделиха тревогите си, че с намаляването на субсидиите от 1 юли ударът отново ще е върху строителите, защото най-лесно е да се реже от капиталовата програма.