КСБ

КСБ вече е на строителната площадка в Дряново

11-те строителни фирми от Камарата на строителите в България стартираха същинската работа по ремонта на Историческия музей „Кольо Фичето” в Дряново. Първи на работната площадка стъпиха специалистите от „Главболгарстрой” АД, които ще реставрират покрива на сградата. Екипът на „Виастройинженеринг” ООД взе точните размери за изработването на подходящата PVC дограма. Отговорниците за подмяната на улуците и всички тенекеджийски съоръжения при музея са от „Димас” АД. Успоредно с тях във вътрешността на сградата „Мидия” АД започна цялостната подмяна на ВиК инсталациите, а „Биад-С” ООД пое работата по електроинсталациите. „Галчев инженеринг” АД се зае с поставянето на топлоизолационните системи и с обновяването на фасадите. На по-късен етап „Стартинженеринг” АД ще се нагърбят с изпълнението на изцяло новата отоплителна и вентилационна система в музея, средствата за която ще бъдат поделени между „Главболгарстрой” АД, „Станилов” ЕАД, „Политрейд Кънстръкшън” ЕООД и „Мостстрой” АД. Строителните експерти от „Трейс Груп Холд” АД ще обновят музея отвътре, следвайки интериорния план, съобразен с експозицията.
Строителните фирми от Камарата на строителите в България откликнаха безвъзмездно на националната кампания за възстановяване на музея „Кольо Фичето” в Дряново, както вестник „Строител” вече писа. Те ще подкрепят каузата с дарения на средства, труд и материали. Проектът за обновяването на сградата е безплатно изготвен от „Инжпроект” ООД с ръководител на колектива арх. Константин Косев. С пряк принос към строително-възстановителните работи при Историческия музей ще се присъедини и „Баумит България” ЕООД, като дари необходимите топлоизолационни системи.
Сградата на музея беше напълно подготвена за започване на СМР още в края на април, когато се проведе и последната техническа среща на фирмите дарителки от КСБ в община Дряново. Разговорите се състояха в присъствието на кмета на града Иван Николов и бяха ръководени от координатора на проекта и председател на ОП на КСБ – Габрово, инж. Йовчо Григоров. Преди гергьовденските празници приключи освобождаването на помещенията в Историческия музей от всички експонати, документация, обзавеждане и оборудване, които уредниците му преместиха за съхранение до завършване на ремонта в друга архитектурна забележителност на Дряново - Лафчиевата къща.
Обновяването на сградата се извършва по повод 210 години от рождението на големия майстор строител и е предвидено да завърши през септември, точно преди традиционните дряновски празници.