КСБ

Възстановиха плоча на владетелите в крепостта Царевец

С военен ритуал в тронната зала на крепостта Царевец бе открита паметна плоча с имената на 21 български царе. Тя е изработена от гранит, с размери 1 на 1,20 м. Върху нея със златни букви са изписани имената на българските владетели, царували от 1185 до 1393 г. Плочата е изработена от Иван Сираков с финансовата подкрепа на Камарата на строителите в България. Новият паметен знак е поставен на мястото на вече износената стара плоча, която е била монтирана през 2004 г. в тронната зала на двореца на Царевец.
Президентът Георги Първанов пристигна във Велико Търново на Димитровден за тържествата, посветени на 825 г. от въстанието на Асен и Петър, когато празнуват и всички от строителния бранш. Център на тържествата беше църквата „Св. Димитър Солунски”, а след това  Първанов се изкачи на Царевец, където откри плочата с имената на българските царе.
Честванията започнаха със света литургия в църквата „Успение Богородично”, отслужена от великотърновския митрополит Григорий. Стотици миряни се стекоха в храма, за да запалят свещ за здраве и да почетат светеца и празника.
Владиката поведе литийно шествие с огромна икона на свети Димитър до едноименната църква.
„Застанали на това свещено парче българска земя, днес имаме честта да отбележим 825 г. от въстанието на търновските боляри Петър и Асен и полагане основите на Втората българска държава. Тук, в църквата „Св. Димитър Солунски”, двамата братя обявяват, че загубилата независимостта си през 1018 г. българска държава се завръща на картата на Европа”, каза в словото си кметът д-р Румен Рашев.
„Няма нищо по-естествено да сме тук, под Трапезица и близо до Царевец, в този великолепен храм, символ на възстановената българска държава. Тук, на това място и в този град, който носи особена святост, въодушевлението и патосът имат обяснение в идеята, че свети Димитър е дошъл от Солун, за да подкрепи българската кауза”, каза в речта си президентът на България Георги Първанов.
Той не скри възхищението си от факта, че след 167 г. византийско робство първата мисъл на водителите на въстанието Петър и Асен и на техните сподвижници е била идеята за приемствеността. „Какво става днес? Всяко следващо правителство забравя и зачерква стореното преди тях. Идеята за приемствеността е в основата на българския успех през вековете, независимо дали става дума за първа, втора или трета българска държава. Един голям исторически урок, който си струва да бъде прочетен”, заяви президентът. Според него една от причините за успеха на въстанието е в това, че двамата братя успяват да обединят силите на българите независимо от пол, възраст и занятие. И както един голям, велик българин беше казал - всичко зависи от нашите задружни сили, така че нека да прочетем добре урока за единението, който ни оставя въстанието на Петър и Асен.