Законът

Оставаме критични приятели на България

„Готови сме да помагаме, но оставаме критични приятели на България.” Това каза Алесандро Бутиче, ръководител на отдел „Директни плащания и външна помощ" на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), който пристигна в България специално за пресконференция, организирана от „Клуб - Журналисти срещу корупцията".


На форума беше представен филмът „ОЛАФ - с лице към европейските граждани". Той е осъществен в партньорство с митниците на Чехия, прокуратурата на Словакия, Guardia di finanza на Италия, службата за митнически разследвания (ZKA) на Германия, Прокуратурата на Република България и Министерството на
вътрешните работи, с подкрепата на програма Херкулес II на ЕК. На пресконференцията от българска страна присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, представители на Върховната касационна прокуратура, както и гости от държавите - партньори по проекта. Основната тема на дискусията беше ролята на специализираните служби и съдебни институции за успешна борба срещу измамите и злоупотребите с европейските фондове и корупцията.
Пресконференцията откри председателят на „Клуб - Журналисти срещу корупцията” Ренета Николова, която е и автор на филма. Тя благодари за подкрепата, която е получила в лицето на ОЛАФ, и обеща, че съвместната работа ще продължи. „Всички журналисти трябва да вземат пример и да бъдат като г-жа Николова”, даде своята оценка Алесандро Бутиче. Журналистите са гарант в противодействието на измамите и злоупотребите с европейските фондове и този филм доказва това, допълни Бутиче. Според него през последната година се забелязват положителни тенденции в България. Промяната започвала от най-високите политически нива и стигала до нивото на разследването. „Искаме да видим конкретни резултати, но сме наясно, че за това е необходимо време. Искаме да знаем как се разходват парите на европейските данъкоплатци", каза още той. Алесандро Бутиче заяви, че желанието на службата е да продължи дейността на Франц-Херман Брюнер в България и в заключение благодари на г-жа Николова, че е посветила този филм на директора на ОЛАФ, който почина в началото на тази година.
„Както моята врата, така и тази на главния прокурор Борис Велчев са винаги широко отворени за дискусия с представителите на ОЛАФ и те трябва да се чувстват в България като у дома си”, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него България е надежден партньор на Европейската служба за борба с измамите. Цветанов каза, че за българското правителство защитата на европейските фондове е основен приоритет. „Ще се борим всеки да получи справедливост", каза още той, отчитайки, че вече има осъдителни присъди по някои знакови дела и даде за пример присъдата на бизнесмена Марио Николов, който беше осъден за пране на пари, източени по европейската предприсъединителна програма САПАРД. Участниците в пресконференцията се обединиха около тезата, че трябва да се засили превенцията срещу злоупотребите с европейските пари, както и да продължи съвместната работа срещу този вид престъпност. В края на срещата беше показан и документалният филм „ОЛАФ – с лице към европейските граждани”, част II.