Законът

Необходим ли ни е специализиран съд?

Правителството планира спешно да прокара законодателст-вото, нужно за създаването на специализиран наказателен съд, който да разглежда дела срещу организираната престъпност и лица от високите етажи на властта. Към него ще бъде създадена и специализирана прокуратура. Идеята е законодателст-вото да получи одобрение в парламента до юли.
Подсъдни на специализирания съд ще бъдат членовете на организираните престъпни групи, както и министри, зам.-министри, депутати, магистрати, главни секретари на министерства, шефове на агенции, кметове.
Идеята съществува от дълго време. Първоначално този специализиран съд трябваше да се нарича „Антимафия”, но през годините създаването му се проточи и то не без съдействието на политиците от предишните две правителства. Сега темата отново се връща в публичното пространство, обявена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него така България ще изчисти негативния си имидж в Европа и критиките за липса на осъдени.
Новите съдии и прокурори ще имат значително по-високи заплати и специална охрана. Магистратите, които ще работят в първата инстанция на спецсъда, ще получават заплати колкото „обикновените” апелативни съдии и прокурори. Тези, които ще работят в апелативната специнстанция, ще получават колкото колегите им във върховните съдилища и касационната прокуратура. Новата специнституция ще има значително процесуално предимство пред традиционните съдилища. С цел максимално ускоряване на съдебните процеси няма да се допускат граждански искове. Частните обвинители и гражданските ищци ще могат да завеждат дела само по общия исков ред пред „обикновения граждански съд”, за да може специалният да се съсредоточи основно върху съденето по обвинението на прокуратурата. Свидетелите и вещите лица ще трябва да се явяват преимуществено пред специализирания съд, ако на същата дата трябва да присъстват и на „обикновено съдебно заседание” пред „обикновен съд”. Ще има и специални изисквания за специалните съдии и прокурори. Магистратите, кандидати за първата специализирана инстанция, ще трябва да имат най-малко 10 години стаж в системата, от които поне 5 като наказателни съдии. За втора инстанция изискванията вече са 12 години стаж и поне 8 като наказателни съдии.
Предложението на министър Цветанов предизвика сериозни дискусии в правосъдната система. Адвокатите веднага обвиниха управляващите, че искат да създадат „трибунал”, който да изпълнява поръчките на правителството, и така съдебната система щяла да изгуби своята независимост.
„Това са най-тежките дела. Единственият начин за по-високо заплащане е създаването специализирана институция. Това е добър вариант и за максимално ускоряване на делата”,
контрира председателят на Софийския градски съд Георги Колев. Според него по-високите заплати ще бъдат компенсация за „максималния товар”, на който ще бъдат подложени спецмагистратите. Предвижда се те да работят в съкратени срокове. Ще бъдат длъжни да се произнасят с решение до 10 дни след последните думи на подсъдимия. В същия срок трябва да обявяват и мотиви. Сега мотивите на съда често се пускат месец след постановяване на решението.
Прокурорите от своя страна ще трябва да внасят обвинителния акт в съда до 15 дни след повдигането на обвиненията, а първото заседание трябва да бъде насрочвано след още 15 дни.
Наредба ще осигури на спецмагистратите специална охрана в специална сграда, която все още не е ясно къде ще бъде.
Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев смята, че този съд трябва да бъде както всеки един друг съд – съставен от професионалисти, които са арбитри в едно спорно производство.
„Надявам се, тези, които ще реализират изцяло идеята, да се съобразят с действащата българска конституция и европейските ценности, и това наистина да бъде специализиран съд, който да помага в борбата с организираната престъпност. Идеята за специализираните съдилища е реализирана в някои европейски държави като Германия, в която има пет върховни съдилища по различни направления, които дават качествено правосъдие в отделните области. За българските съдии всяко дело е със значим обществен интерес и като съдии никога не сме имали различно отношение към отделните дела”,
коментира още той.
Заради разгорелия се дебат беше свикана кръгла маса в парламента, на която основната тема беше „за” и „против” специализирания съд. Форумът беше инициирана от председателите на Комисията по правни въпроси - Искра Фидосова, и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред - Анастас Анастасов. Участие в нея взеха депутати, магистрати, министри, представители на обществени организации, дипломати. Проектът беше представен от Анастас Анастасов, който заяви, че
„нашата съдебна система се ползва само с 10% одобрение от страна на гражданите, което е лош атестат”,
и добави, че наказателното преследване изисква повече усилия както от държавата, така и от обществото. Идеята за създаване на специализирани органи предизвика разгорещена дискусия в залата. Според Искра Фидосова този форум е една от стъпките, но няма да е единствена, защото идеята за създаване на специализиран съд трябва да бъде подложена на широко обществено обсъждане.
Създаването на специализиран съд и прокуратура ще помогне за едно много по-категорично професионализиране на съдиите, прокурорите и следователите за противодействие на корупцията и на организираната престъпност, което ще доведе до по-добри резултати. Не става дума за извънредни съдилища или саморазправа. Особените процесуални правила, по които ще се работи, няма да се отклоняват съществено от общите, те ще са само в посока дисциплиниране. Няма да се прави компромис с правата на гражданите, категоричен е главният прокурор Борис Велчев.
„Моето верую е, че в основата на професионализма на магистратите лежи специализацията по тематиката, по която те работят. Дискусията за създаването на специализираните структури и съдилища е изключително важна и навременна. Подкрепям създаването на специализиран съд, но не бързината е най-важната му цел. Не е нужна изключителност на ситуацията, защото тя ражда извънредни съдилища, а аз не споделям идеята специализираният съд да разглежда дела срещу определени субекти“,
каза министърът на правосъдието Маргарита Попова.
Колегата й от вътрешното ведомство Цветан Цветанов изрази мнение, че днес берем плодовете на една импотентна съдебна система.
„Някой се стреми да запази статуквото. Тези специализирани съдилища трябва да бъдат за „отличници”, но и за хора, които са необременени и необвързани с всичко, което се случваше през последните 20 години. Ако имахме ефективно правораздаване, нямаше години наред в докладите на ОЛАФ да се споменава случаят с Марио Николов за източване на средства по САПАРД”,
каза Цветанов. Критиките на адвокатурата бяха отхвърлени от вътрешния министър с думите:
„Не искам адвокатите на организираната престъпност и „Мултигруп” да защитават интересите на страната.”
Според зам.-председателя на ВКС Гроздан Илиев предлаганият инструментариум заслужава подкрепа, но той ще е сложен, труден и скъп за практическа реализация. Затова по-реалистичният вариант е да се изградят специализирани отделения към вече съществуващите съдилища. Трябва да има специализиран наказателен съд, не отделения, е мнението на Константин Пенчев, председател на ВАС. Според него не всеки съдия е компетентен да гледа дела за „пране” на пари или за източване на средства по САПАРД.
„Този съд е необходим и ще върши работа. Това няма да е извънреден съд. Няма да се наруши и принципът на случайно разпределяне на делата. Той ще се осъществява в рамките на този съд”,
е становището на Пенчев.
Според председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска предложението за специализирани съдилища е предложение за сериозна структурна промяна в съдебната власт, а това може да стане след проучване на криминогенната обстановка и на съдебната практика.
„Висшият адвокатски съвет смята, че няма нужда от създаването на специализирани съдилища. В Европа има само един такъв съд и той е в Испания, където има активна терористична дейност. България не е поставена в изключителност на ситуацията, освен това трябва да се види и ефектът от наскоро приетите промени в НПК”,
каза Доковска.
Всъщност в Словакия вече шест години успешно работят специализирана прокуратура и съд. В Италия пък след убийството на прокурора Фалконе правителството създава специализирани съд и прокуратура за борба с мафията. В САЩ специализацията на съдилищата е наложен ефективен модел. Факт е, че в страните, в които съществуват специализирани съдебни органи, борбата с организираната престъпност е много по-ефективна. Създаването им е въпрос на политическа воля.