Законът

В кеш – до 15 000 лв.

Плащанията над 15 000 лв. ще се извършват само чрез преводи или внасяне по платежна сметка, приеха депутатите на второ четене при гласуването на законопроекта за ограничаване на плащанията в брой.
На първо четене депутатите одобриха сумата да е 5000 лв., но при второто гласуване я увеличиха трикратно. Разпоредбата за банковото плащане на суми в чуждестранна валута се прилага, като се вземе предвид тяхната левова равностойност, която се определя по курса на БНБ в деня на плащането.
Законът за ограничаването на плащанията в брой не се прилага при изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда. Разпоредбите му не важат още за теглене и внасяне на пари в брой от и в собствени платежни сметки, както и от и в сметки на недееспособни лица, съпрузи и роднини по права линия.
Законът предвижда още гражданите и фирмите да плащат без банкова такса или комисиона своите данъци и други суми към бюджетни предприятия, ако това става чрез ПОС терминал на съответната бюджетна организация. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова беше категорична, че това е най-важната част от гласуваните на второ четене промени. Тя подчерта, че всички министерства, териториалните им структури и общините ще са длъжни да осигурят устройства за плащания с банкова карта. „Това е жест от страна на правителството към тези, които си плащат данъците”, заключи Стоянова.
Увеличаването от 5000 на 15 000 лв. на допустимата граница за плащания в брой е заради опасността от пречки за работата на дребния и средния  бизнес, допълни тя. По думите й законът вече не засяга само фирми, а и физически лица, така разширяването на обхвата е наложило увеличаването на прага, приет на
първо четене.
Няма да има законово задължение заплатите да бъдат изплащани по банков път, както беше заложено в предложенията на вносителите на законопроекта. Според Менда Стоянова такава разпоредба не може да се въведе заради липсата на добра банкова инфраструктура в малките населени места, а и банковите такси се оказват високи и могат да са съществен разход за работниците с ниски заплати.
„България трябва да се насочи към възможността все повече разходи - включително заплатите, да се изплащат по банков път. Работодателите и служителите трябва да бъдат стимулирани за банковото превеждане на възнагражденията. НАП ще контролира дали разпоредбите се спазват”, заключи Стоянова.