Законът

Борим престъпността с швейцарски дарения

Помощ от Швейцария за България на стойност 8,63 млн. евро ще бъде използвана за борба с корупцията и организираната престъпност. Това стана ясно, след като в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на правосъдието Маргарита Попова, главния прокурор Борис Велчев и посланика на Конфедерация Швейцария у нас Регина Ешер беше подписано споразумение за Тематичен фонд „Сигурност” - част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в рамките на разширения ЕС. По думите на Велчев ще бъде осъществен проект за повишаване на експертизата в прокуратурата за противодействието на организираната престъпност. Ще има и втори, насочен към Асоциацията на прокурорите и техни дейности, за обучение на колеги в областта на опазването на околната среда. Велчев заяви, че ще бъде оказано максимално съдействие на правосъдното министерство при изграждането на система, свързана с правораздаването по дела за малолетни и непълнолетни. Министър Попова уточни, че за проекта с продължителност 24 месеца за нейното ведомство ще бъдат отделени 850 хил. швейцарски франка.
Цветан Цветанов коментира, че с финансовата помощ ще се осигури подкрепа на МВР при модернизирането и изграждането на адекватен административен капацитет. От общата сума за вътрешното ведомство са предвидени над 4 млн. франка, а част от тях ще подкрепят бюрото ­СИРЕНЕ.
Останалите дейности са свързани с проследяването на крадени коли, обмяна на опит в миграцията и превенция на детската престъпност, трафика на хора, мерки за подкрепа на гранична полиция. Средства са предвидени също и за Академията на МВР, главна дирекция „Охранителна полиция” в сътрудничество в правосъдното министерство. Предвижда се да има и обучение на криминалисти за събиране и изследване на следи от местопрестъплението и веществени доказателства.
Според посланик Ешер споразумението отваря пътя за двустранното сътрудничество в областта на сигурността. „Сумата е относително малка, но това е част от цялостна програма за сът­рудничество между двете страни, която възлиза на 17 млн. франка”, обясни дипломатът. На български език Ешер каза, че за да бъде сътрудничеството успешно, ще трябва много енергия, издръжливост и внимание.
Министър-председателят Бойко Борисов благодари на швейцарския народ, като отбеляза, че чрез референдум гражданите на Швейцария са заявили желанието си да подпомогнат борбата с трансграничната престъпност и за повишаване на капацитета на българските институции. „Към днешна дата става въпрос за 128 млн. лв., затова призовавам съответните институции, включени в програмата - прокуратура, МВР, правосъдие, да работят бързо - особено по превенцията на детската престъпност, и прозрачно - да се знае къде е отишъл всеки франк”, отбеляза Борисов.