ЕК отново с критичен доклад за България

Прочетена: 66

Като неуспешни са определени мерките в борбата с корупцията, особено по границите и в местното управление

 

Развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на Европейската комисия в редица области.Това гласи представеният в сряда в Брюксел от говорителя на ЕК Марк Грей междинен доклад на институцията по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Документите обхващат сферите на правосъдието и вътрешните работи на всяка от двете страни и отбелязват, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондовете и организираната престъпност не са достатъчни. Според ЕК обсъжданият в парламента закон за отнемане на имущество от престъпна дейност трябва да има възможно най-широко приложение, като се опира на силни институции, а даренията за МВР поставят въпроси за отчетността и финансовата прозрачност, както и рискове за заобикаляне на правилата за обществени поръчки. Цялостна оценка за постигнатия от България напредък за целия периода от приемането ни в съюза през 2007 г. ще бъде представена от комисията през юли и тя ще бъде решаваща за продължаването на мониторинговия механизъм и в бъдеще.

От институцията посочват още, че е необходимо да бъде направен подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика по важни дела, а повишаването в длъжност и атестирането в съдебната система да бъде напълно прозрачно и обективно. „Нужна е реформа в процеса на избор на членовете на Висшия съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и спазване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система. Постановяваните решения и наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, трябва да демонстрират убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект“, гласи още докладът. Комисията препоръчва и по-задълбочени мерки в борбата с корупцията и в местното управление.

 

Министър Диана Ковачева:
Отношението на Комисията е доброжелателно

Гледаме на този доклад като на партньорски и смятаме, че отношението на ЕК е доброжелателно и е основано на взаимното партньорство. Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Диана Ковачева, като определи документа като балансиран и подчерта, че характерът му е изцяло технически и не съдържа политически оценки. По думите и картината не е „розова“, но до юлския доклад ще бъде извършена още по-трескава работа. Ковачева допълни, че ще има предложения в Закона за съдебната власт, които да изтеглят процедурите по попълване на състава на ВСС, за да има обществена дискусия и да се запознае ЕК с промените до лятото.

От министерството коментираха, че като плюсове от Брюксел са отчетени създаването на спецсъда, който поема тежките дела за организираната престъпност и корупцията, както и законът за отнемане на престъпно имущество, който бе ревизиран из основи и в момента минава през парламента. Смятаме, че този закон ще лови големите риби. Той е насочен срещу организираната престъпност, а не срещу обикновените хора, заяви Ковачева, като прогнозира, че той ще бъде приет до средата на април. Правосъдният министър съобщи, че предстои да се изготви цялостен анализ на проблемите в правораздаването и разследването на значими случаи, свързани с организираната престъпност и корупцията. Самата Ковачева очаква този анализ да е готов преди излизането на следващия доклад на ЕК.
Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков допълни, че Брюксел е изразил тревога относно практиката с даренията към МВР, дори и под формата на техника, отопление и гориво, тъй като се пораждат съмнения за заобикаляне на закона. По думите му на евроекспертите ще бъдат обяснени основателните изключения, оставени при забраняването на тези дарения, за да бъде затворена темата преди летния доклад.

 

Премиерът Бойко Борисов:
Чрез обединени усилия за по-добър доклад през юли

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява да се положат обединени усилия за по-добър доклад на ЕК за България през юли. След срещата си с еврокомисаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева и министъра по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев той каза още, че една от причините оценката да не е много добра са постоянните нападки на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов срещу съдиите. Преди няколко дни министър-председателят помоли Цветанов да прекрати този конфликт, но той продължава да дава примери за това, че съдът пуска престъпници и протака дела.
Борисов подчерта също така, че докладът е технически по своя характер, а не политически, за да пише, че правителството няма воля за борба с корупцията. Премиерът намери вина също така в опозицията, в лицето на Станишев и много други, които по думите му говорят зле за страната си в Брюксел и това оказва пряко влияние. Той посочи, че му е неприятно от критиките, отправени към съдебната система, което би важало и за всяка друга система. При тези приказки на министър Цветан Цветанов, че съдебната власт е мафия, няма как да искаме добър доклад. Работя за премахването на този механизъм, но срещам неразбиране и за това има и неуспех. Неразбиране от страна на кого? От всички власти в случая, включително и от моя министър, каза Борисов.

 

Главният прокурор Борис Велчев:
Подценихме разследванията на финансовата престъпност

Боя се, че голяма част от разследванията, които сме правили през годините, включително и по тежки дела срещу организираната престъпност, бяха половинчати. Това призна главният прокурор Борис Велчев, като насочи към себе си критики за подценяване на проблемите с делата срещу организираната престъпност и корупцията, което е довело до половинчати разследвания. Той определи доклада като „обективен“ и „коректен“ с „малки изключения“ по цитираната статистика. От прокуратурата заявиха, че посочените 6 оправдателни присъди на магистрати са от 2010 г., а по престъпления, свързани с европейските фондове, има 316 осъдени лица по 658 внесени в съда обвинения. Държавното обвинение не приема и критиките за липса на достатъчно ефективни присъди по дела за европари, защото максималното наказание е до 3 години затвор и повечето осъдени минават с условни присъди заради закона.
По думите на Велчев борбата с корупцията не дава нужните резултати, но това не е отговорност само на държавното обвинение, като допълни, че съжалява, че се е наложило ЕК да ни повтаря два пъти необходимостта от пълноценни финансови разследвания. Той съобщи, че ще представи план за пълна реорганизация на Върховната касационна прокуратура, както и въвеждане на гражданско наблюдение върху държавното обвинение.

 

Председателят на ВКС Лазар Груев:

Критиките идват от лоша комуникация

Изводите и констатациите в доклада  можеха да бъдат други, ако беше по-добра комуникацията ни с комисията, посочва председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. По думите му са необходими повече усилия при сътрудничеството и диалога с ЕК, за да бъде решаващият летен доклад по-благоприятен за страната ни. Според Груев съдебната система трябва да се реформира изоснови, по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на ВСС и прокуратурата. Отбелязвам по достойнство факта, че са отчетени огромните усилия на моите колеги съдии и участието им в програми за обучение, изготвянето на анализи и обзори на съществени въпроси на правоприлагането, както и работата по уеднаквяване на съдебната практика, каза още Груев. Той отбеляза, че никъде оправдателните присъди не са толкова малко, както в България – 3,7 на сто. През изминалата година съдиите са разгледали с 15% повече дела, повишил се е броят на приключилите дела със 17%, увеличила се е скоростта на правораздаване и са постановени с 26% повече съдебни актове в разумния 3-месечен срок.

 

Автор: Розалия Банкова

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.02.2012. Категория Законът. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: