Законът

България да продължи съдебната реформа

Докладът за сътрудничество и проверка за напредъка в съдебната система ще бъде готов до края на този месец. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Марк Грей пред специалния пратеник на Информационна агенция КРОСС в Брюксел Калина Петрова.
Марк Грей бе категоричен, че както и преди 4 години, така и в този момент енергията на комисията за натиск върху България е една и съща.
„Нивото на натиск не е променено, защото има ново правителство. То е същото както преди две години”, увери Грей.
По думите му нивото на напредъка и липсата на напредък варират, затова натискът ще остане, докато се появят резултати налице.
Грей посочи, че е отчайващо, че продължават да се задават въпроси кога ще е датата на доклада, положителен ли е, или е отрицателен, и по-добре ли сме от Румъния. Според него не може да има красива черно-бяла снимка и „това, което в момента наблюдаваме в България, е едно различно ниво на сътрудничество с Еврокомисията”.
„Според мен налице е и доверие, че Министерството на правосъдието прилага стратегията за реформа, което е важна стъпка. Изменението и допълнението на НПК също е важна крачка, която направи българският парламент”, подчерта Марк Грей.
Парламентът трябва да продължи с измененията на законите за конфликт на интереси и за съдебната система.
Според говорителя на Европейската комисия все още законът не се прилага правилно от прокуратурата и съда. Грей поясни, че има дела, които не се подготвят добре от прокуратурата. Създават се затруднения за представяне на доказателства, дори когато е налице присъда, не се вижда предварителното задържане. Грей обрисува образа на този процес, като заяви: „Процесът на обжалване не може да върви от плажа, а от затворническата килия.”
Той отново подчерта, че комисията е много търпелива - това не е маратон, и България сама трябва да реши кога да стигне финиша.