Положили сме сериозни усилия в отговор на критиките от ЕК

Прочетена: 40

Министър Диана Ковачева:

Положили сме сериозни усилия в отговор на критиките от ЕК

 

Правосъдният министър Диана Ковачева се срещна с държавния секретар по европейските и международните въпроси на Федералното правителство на Австрия Волфганг Валднер на 20 март 2012 г. в Министерството на правосъдието. По време на срещата бяха обсъдени конкретните мерки, които България предприема в отговор на препоръките на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.
Министър Ковачева подчерта, че юлският доклад на ЕК е от особено значение, тъй като ще систематизира напредъка на страната ни от последните 5 години. Тя изтъкна, че България е положила усилия в отговор на критиките от ЕК по отношение на съдебната реформа, противодействието на организираната престъпност и борбата с корупцията. Правосъдният министър изрази надежда, че положителен юлски доклад може да бъде основа за възприемане на по-гъвкав и професионален модел за взаимодействие между България и европейските партньори. Държавният секретар в австрийското външно министерство изказа увереност, че естественият край на мониторинга върху напредъка на България предстои съвсем скоро.
Министър Ковачева запозна госта си с дебатите по Закона за съдебната власт, в които са включени неправителствените организации. Тя акцентира върху важността изборът на членове на Висшия съдебен съвет да се извършва в условия на пълна прозрачност и заяви, че законопроектът за промени в Закона за съдебната власт ще бъде внесен в Министерския съвет на 28 март 2012 г. и се надява до края на април да бъде приет от Народното събрание.
Министър Ковачева постави акцент върху изработването на специална методология за анализ на знаковите дела, към която ще бъдат привлечени европейски експерти. Тя посочи, че в МП функционира и работна група, която наблюдава работата на ВСС по анализ на факторите, генериращи корупция в съдебната система. Българският правосъден министър информира госта си и за разглеждания от парламента Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя подчерта, че усилията, полагани от българските институции, са в изпълнение на конкретните мерки, препоръчани от Европейската комисия.
Волфганг Валднер изрази подкрепата на Австрия за полаганите от България усилия и изрази надежда за скорошното приемане на страната ни в Шенгенското пространство. Гостът предложи сътрудничество между двете държави в политиката за борба с корупцията, особено с оглед на факта, че Австрия е домакин на Международната академия по антикорупция, която предлага специализирани обучения за магистрати и държавни експерти. Волфганг Валднер покани министър Диана Ковачева да участва като лектор в Академията по антикорупция в австрийската столица.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.03.2012. Категория Законът. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: