Законът

Предлагат лихвена амнистия за длъжници на НОИ

Фирмите и гражданите, които имат дългове към НОИ за осигурителни плащания, да могат да ги изплатят до края на първата половина на следващата година без лихви. Това предвиждат проектопромените в Кодекса за социално осигуряване, заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Предстои промените да бъдат гласувани от правителството. Лихвите вероятно ще бъдат опростени и на майките, ползвали неправомерно отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст в период, в който вече децата им посещават ясла. Майките ще трябва да върнат дължимите пари на НОИ, добави министър Младенов.
Майката може да поиска отпуск от работодателя след навършването на една година на детето и да го отгледа вкъщи до втората му година. През това време тя получава месечно от държавата 240 лв., като условието е детето да не посещава детско заведение. От НОИ са регистрирали около 900 злоупотреби с това право.
Кабинетът ще приеме промените в Кодекса за социално осигуряване до края на юли, e информацията от социалното министерство, което е вносител на текстовете. Част от измененията са очаквани, тъй като предварително бяха обсъдени от социалните партньори. Има мерки, които предвиждат затягане на контрола върху внасянето на осигуровки, както и обвързването на обезщетенията с реалния принос на осигуряващите се. Самоосигуряващите се ще могат да се осигуряват авансово само върху минималния осигурителен доход. Според действащото законодателство сега те имат право да избират да се осигуряват върху суми между минималния и максималния осигурителен доход. В мотивите за промяната се посочва, че тя цели предотвратяването на получаване на обезщетения, които не отговарят на реалните доходи на осигурените. Експертите дават пример с жени, които преди да станат майки, започват да се осигуряват на максималния доход, за да получават по-високо майчинство, твърдят експертите. При подаването на годишната данъчна декларация, при доказване на по-високи доходи, обезщетенията се преизчисляват и получаващите ги си вземат разликата. Промените предвиждат да се уеднаквят условията за придобиване на право на парични обезщетения, като всички се изчисляват за дванайсетмесечен период, предхождащ възникването на правото. Болничните в момента се смятат за шест месеца, безработицата за девет, а бременност и раждане - за една година.
Предвидена е възможност за всички безработни да получават половината от размера на отпуснатото парично обезщетение за безработица за периодите, през които работят на непълно работно време и получават възнаграждение под минималната работна заплата за страната, независимо от основанието, на което е определен периодът на отпуснатото обезщетение.
В проектозакона се променят от първи юли догодина условията за пенсиониране.