Законът

Затвор за работодател, който не плаща осигуровки

Три години затвор и глоба от 1000 лева ще грози всеки работодател, който не внася пенсионни и здравни осигуровки на служителите си. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, предложени от Министерството на труда и социалната политика. Те трябва да бъдат разгледани от парламента заедно с измененията на Кодекса за социално осигуряване. Целта на промените е да се стимулира плащането на осигуровките и така да се противодейства на сивата икономика. Идеята отдавна се лансира от синдикатите у нас. За първи път при това правителство тя беше спомената от бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев.
Над 300 млн. лв. са задълженията на работодателите и самоосигуряващите се лица към НОИ към първи юли тази година. На практика предложените промени приравняват неплащането на осигуровки от работодателите с укриването на данъци. Строгото наказание ще се налага, ако ръководителите не са платили над 3 хиляди лева осигуровки. При задължение към Националната агенция по приходите между 3 и 10 хиляди лева наказанието може да е от една до пет години лишаване от свобода и глоба между 1000 и 5000 лева. Ако работодателите и счетоводителите им са пропуснали да внесат осигуровки над 10 000 лв. пък, санкцията ще е затвор между 2 и 10 години, а глобата им ще е между 5 и 20 хил. лв. Работодателите, които успеят да се издължат, докато делото срещу тях приключи на първа инстанция, ще се отърват само с глоба от 2000 лева. Криминализира се и изготвянето на фалшиви документи с цел укриване на осигуровки. Законопроектът предстои да бъде разгледан на тристранна комисия.
Само за последните десет дни има установени 240 случая на работници без трудови правоотношения, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и добави, че лично ще участва в проверките от Главната инспекция по труда. Младенов подчерта, че благодарение на усилията на ГИТ през последната година са изплатени забавени заплати на стойност 60 млн. лв. Броят на предприятията, които отговарят на условията за безопасност на труда, са нараснали от 61 на 71%, отбеляза още той.