Архив

In Vino Veritas


Казват, че виното било напитката на боговете.
Не знам дали е така, но е сигурно, че броят на неговите ценители непрекъснато расте, интересът към различните видове вино обединява все повече хора, заговори се дори за култура на виното. Да знаеш повече за лозаро-винарските райони, за сортовете грозде и ароматната напитка, която се произвежда от тях, да развиеш способностите си да различаваш доброто вино и да му се наслаждаваш, и всичко това, съчетано с посещение на красиви природни кътчета... така възниква специална форма на туризма, наречена винен туризъм.Виненият туризъм е една от най-бързо развиващите се форми на специализиран туризъм, която в последно време печели все повече привърженици.
За това, разбира се, способства и фактът, че България е благословена с многообразието си от винени сортове грозде, а климатът, релефът и почвите са изключително подходящи за отглеждане на грозде и за производство на вино.
За първи път понятието „винен туризъм” се появява в началото на 90-те години на миналия век и колкото и странно да звучи това днес, създатели на този нов туристически жанр не са традиционните европейски винарски сили, а страните от т.нар. Нов свят. Съчетаването на винарството с туризма е щастливо хрумване на производители от Австралия и Калифорния. Там преобладават неголеми като обем винарни (с годишно производство между 100 и 300 хиляди бутилки), които не разчитат на големите търговски вериги и чрез организирането на винени уикенди и турове успяват да увеличат директните си продажби. В момента по този начин се реализира около 35% от продукцията на повечето австралийски изби, а годишният оборот от винен туризъм в страната е около 3,6 млрд. щатски долара. Винарните в
областта Напа Вали (Калифорния) годишно се посещават от около 18 млн. туристи, като повечето са американци.
Неслучайно и редица български производители на вина откриха дегустационни зали и започнаха да предлагат на своите гости възможността да се насладят на вкуса и аромата на българските червени и бели вина. Това, съчетано с прекрасна природа и културни забележителности, създава неповторими преживявания на туристите, избрали един или друг винен маршрут.
Какво е винен туризъм?
За да се нарече едно пътуване винен туризъм, е необходимо да се дегустира вино. Виното е в центъра и е най-важната цел на пътуването. Виненият туризъм цели да покаже богатството и уникалността на вината в отделен регион. Дегустацията включва запознаване с историята на избата, с региона и неговите климатични характеристики, уникални сортове и технология на производство. Разглеждат се помещенията, където преминават етапите на винопроизводството. Презентацията продължава в дегустационна зала, където наред с подбрани вина се сервира и букет от сирена, плодове и деликатесни меса.
Пътуванията за винен туризъм стават все по-разнообразни и атрактивни. Собствениците на изби инвестират и в модерни и красиви сгради, предлагащи перфектни условия за почивка след „напрегнатите“ дегустации. Само на 150 км от София и около 15 км от Пловдив, в с. Брестовица, се намират винарска изба и Вино и SPA хотел Todoroff. Освен модерен дизайн, комфорт и елегантност хотелът предлага и винотерапия на основата на продукти от гроздови и винени екстракти. Избата е основана от братя Андонови през далечната 1945 година, но е върната към живот от Иван Тодоров през 2001 година, когато е напълно реконструирана. Сега избата е приятно място, изградено във възрожденски стил и оборудвано с всички модерни технологии за производството на качествено вино. Залите за дегустации са изпълнени в духа на българското село. В избата се предлагат няколко дегустационни пакета за организирани и за индивидуални туристи. Всички пакети включват дегустация на пет вида червени вина с мезета, придружена с беседа за технологията на производство и съхраняване на вината, характеристика на региона, както и кратък исторически преглед за винопроизводството в България.
Разположена само на няколко часа път от слънчева Гърция, Katarzyna Estate успешно съчетава насладата от разходките в лозята, дегустирането на забележителни винени еликсири, както и посещението на многобройните културни паметници, с които регио-нът е известен.
Katarzyna Estate се намира на същата географска ширина с едни от най-известните световни винени области, в района с най-продължително слънчево греене у нас.
Имението е създадено в бившата гранична зона, разделяща България от Гърция, в югоизточната част на страната в девствена природа, съхранена от човешка дейност през последните десетилетия. Районът е известен с древна история и традиции. Източници на повече от 5000 години доказват, че траки, римляни и българи, живели по тези земи, са се занимавали с лозарство и винарство от най-дълбока древност.
На запад от село Мезек се издигат руините на една от най-добре запазените средновековни крепости по българските земи. Тя е изпълнявала функциите на замък и е била предназначена за гарнизон (XI-XII в.)
На около 10 км североизточно от Свиленград, край село Маточина, се намира крепостта Букелон, датираща от XII-XIV век. Старинният каменен мост над река Марица е построен през 1529 г. Мостът е един от най-забележителните архитектурни паметници в Югоизточна Европа и се намира под закрилата на ЮНЕСКО.
Едно място, което наистина не бива да пропускате, е винарска изба „Едоардо Миролио”, в района на с. Еленово, на 15 км от Нова Загора. От траките до днес основният поминък в района е отглеждането на грозде и производството на вино.
През 2002 г. Едоардо Миролио, известен италиански производител на текстил и вино, открива в България изключително благоприятните почвени и климатични условия за производство на качествени вина. Задълбочените анализи и проби на почвите в микрорайона на с. Еленово доказват: тероарът на Еленово е уникален за България и е еднакво подходящ за отглеждане както на червени, така и на бели сортове грозде. Вследствие на това Миролио взема решение да създаде на това място една от най-модерните винарски изби у нас.
До момента във винарска изба „Едоардо Миролио” са инвестирани близо 22 млн. евро. Производството на избата се ръководи от екип oт италиански и български специалисти, начело със световно признатия енолог Марко Монкиеро. Винарната представлява интересно съчетание от древен на вид екстериор, който естествено се слива с околната среда, със съвременни технологии и модерни съоръжения. Избата е заобиколена от лозови масиви, разположени по хълмистите склонове, естествено езеро и зелени ливади, които създават отлични условия за развитие на винен туризъм. Изисканият хотел „Соли Инвикто” (Непобедимото слънце), замислен като къща за гости и приятели на собственика, ще ви спечели със стил и изтънчен вкус, които прозират във всеки детайл - от мебелите, през уникалните осветителни тела от венецианско стъкло, камините, до порцелана и приборите за хранене с инициалите на Едоардо Миролио. Хотелът предлага 7 студиа и 3 апартамента, обзаведени индивидуално с антична и съвременна мебелировка. Вътрешната архитектура на хотела е уникална симбиоза между традиционен български и античен италиански стил.
Студиата носят имената на различни сортове грозде – „Шардоне”, „Пино ноар”, „Мелник”, „Каберне”.
Апартаментите са „Траминер”, „Мускат Отонел” и „Мавруд” и освен стилното обзавеждане разполагат и с огромни тераси, които са част от покрива на сградата. От тях се открива уникална гледка към лозовите масиви на шатото, а за по-претенциозните гости на просторната тераса на един от апартаментите има и джакузи.
Разходка в избата и обяснения с акцент върху технологията на производство на особено актуалните за лятото пенливи вина на Миролио, стилен ресторант и дегустационна зала допълват картината на една от най-атрактивните спирки по нашия винен туристически маршрут.
Продължаваме към черноморския регион. Спирката ни там е винарска изба „Бойар Поморие”.
През 1922 г. една от открояващите се в бранша фамилии - Бойчеви, създава лозови насаждения и открива малка винарска изба, национализирана през
1952 г. През 1998 г. братята Симеон и Димитър Бойчеви заедно с Аргир Христофоров възстановяват фамилната традиция, като създават 350 дка лозя и построяват винарска изба „Бойар".    
В приятната обстановка на ресторанта сомелиер ще ви поднесе перфектно съчетани напитки и храни, най-често тематично подбрани по ваше желание - например вечер на димята от различни реколти в компанията на пресни черноморски риби или пък вечер на червени вина, отлежавали в барик, съпроводени от месни специалитети. Хотелската част е съвсем нова, очаква се активният й сезон да е през следващата година, но това което видяхме, обещава той да е добър.
Светът на виното е необятен, а пътят през него - изпълнен с неповторими изживявания. България има големия шанс климатът и природните й дадености да са възможно най-благоприятни за развитие на лозаро-винарския бранш. Израстването й във водеща дестинация за винен туризъм би допринесло и за развитие на строителството, особено в регионите.
*Във виното е истината - латински израз, който се употребява в смисъл, че човек, като си пийне, казва това, което мисли.