Наблюдението на ЕК над страната ни продължава

Комисията препоръчва на България да вземе мерки за подобряване на процедурите по обществените поръчки

Прочетена: 339

Невена Картулева

 

Наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка продължава и следващият доклад ще бъде след около една година. Това съобщи говорителят на ЕК Марк Грей при представянето на поредния, 13-и документ по механизма. Комисията е взела решение и Румъния да остане под наблюдение, като и за северната ни съседка цикълът на докладите вече няма да бъде шест месеца, а година. През лятото на 2012 г. имаше очаквания, че настоящият доклад може да е последен за България.

В него е посочено, че общият ни напредък засега е крехък и незадоволителен, макар и да са направени положителни стъпки от юли 2012 г. Те са по отношение на действията на главния прокурор и намаляването на натовареността на Висшия съдебен съвет (ВСС). В същото време обаче няма крайно решение по дела за корупция и организирана престъпност. Комисията не подминава и някои назначения, но не посочва имена.

Сред препоръките на ЕК е България да реализира плана за действие за прокуратурата в рамките на зададените срокове, както и да обърне внимание на ефективното прилагане на съдебните решения и да намали избягването на излежаването на присъди. Страната ни трябва и да подобри политиките при комуникацията между съдебната система и институциите за борба с корупцията.

Говорителят на ЕК посочи, че са необходими още мерки в борбата с конфликта на интереси и за подобряване на процедурите по обществените поръчки.

„Не търсим постигането на перфектност, а ясна политическа решителност за последователни резултати в областта на правосъдието и борбата с корупцията на всички равнища – високи и ниски. Това означава в България уличените да бъдат изправяни пред правосъдието. Законите са налице, но все още липсата на желание за предаването на уличените на правосъдието и успешната съдебна процедура изостават от очакванията“, коментира Грей, като допълни, че докладът не е оценка само за едно правителство, но се надява сегашният кабинет да се отнесе сериозно към него. „Когато говорим за изразена политическа воля, разглеждаме петгодишен период от наблюдението. В някои моменти виждахме тази воля, друг път тя отсъстваше. Без този механизъм нямаше да видим стъпки напред. Напредъкът не е толкова бърз, но виждаме такъв. Има институционална рамка, която преди не съществуваше“, каза Грей. Комисията не дава конкретна оценка дали докладите са положителни или отрицателни, като оставя самата държава да направи този извод.

Председателят на ЕК Жозе Барозу заяви в изявление във връзка с докладите, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство.

„Принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка“, заяви Барозу.

На последвалата пресконференция беше зададен и въпрос дали с годишния цикъл няма да се отложи членството на България и Румъния в Шенген, тъй като Холандия поиска два последователни положителни доклада, за да допусне двете държави. От ЕК обаче категорично отхвърлиха връзката между докладите и членството в Шенген, посочвайки, че двете страни вече са изпълнили своите критерии.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 23.01.2014. Категория Законът. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: