Законът

Софиянец мами Филип Киркоров с апартаменти за милиони

На 11 май Варненският районен съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на 40-годишния софиянец Пламен Маджуров. Той е обвинен в измама в особено големи размери, защото чрез неистински документ се е опитал да присвои два апартамента на руската мегазвезда Филип Киркоров в курорта „Св. св. Константин и Елена”. Жилищата са с обща площ 525 кв. метра, намират се в комплекса „Слънчев ден” и всяко от тях струва не по-малко от 650 000 евро.
Измамата е разкрита от чичото на Киркоров - Гирагос Киркорян. При проверка в Агенцията по вписванията той с изненада установява две драматични „обстоятелства”. Първо, че вече не е управител на българското инвестиционно дружество на попзвездата - „Филип Киркоров инвест” ЕООД. И второ, че племенникът му се е простил с два от най-луксозните си апартаменти.
Историята е странна, но за сметка на това – доста поучителна. В началото на юни 2007 г. Филип Киркоров назначава Пламен Маджуров за управител на ЕООД-то и му дава пълномощно да го представлява. Няколко дни по-късно Манджуров купува двата апартамента от името и с пари на дружеството, след което Филип Киркоров го уволнява и назначава на негово място чичо си.
През 2008 г. руската попзвезда оттегля пълномощното на Манджуров, което по никакъв начин не притеснява българина. Изчаквайки удобен момент (според него), през март т.г. Манджуров „съкращава” Гирагос Киркорян и „назначава” на негово място своя приятел Даниел Иванов. Оттук нататък схемата е банална: Иванов обявява апартаментите за продан, а единственият купувач, който тутакси откликва на обявата, се казва… Пламен Манджуров.
Според прокурора по делото в престъп-ната схема има още два слаби момента. Апартаментите са платени в брой, а не по банков път. А в учредителния акт на дружеството е записано, че разпоредителни сделки с имотите на „Филип Киркоров инвест” могат да се правят само с изричното разрешение на неговия собственик, каквото в случая липсва. Решаващо за налагането на най-тежката мярка за неотклонение обаче се оказа едно „странично” обстоятелство: Манджуров има висящо наказателно производство в София - за изнудване на длъжностно лице. Ето защо съдът прецени, че е налице реална обществена опасност обвиняемият да извърши друго престъпление или да бъдат укрити доказателства. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е лишаване от свобода от 3 до 15 години.