Законът

Промени в ЗУТ за незаконното строителство


Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще бъдат внесени в Министерския съвет до края на годината. С тях ще се прецизират ролята, ангажиментите и наказанията на общините и на ДНСК, свързани с контрола върху строителната дейност. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Промените имат за цел да бъдат изяснени по категоричен начин функциите на общините и на ДНСК. „Налице е удобно двувластие, затова трябва да уточним отговорността за различните категории обекти. Необходими са и ясни наказания, които да са точно фиксирани”, категоричен е министърът. По думите му ДНСК ще носи отговорност за издаване на строителни разрешения за обекти от високите категории с национално значение, а в останалите случаи отговорността ще е за общините. Според министъра в момента няма достатъчно механизми, с които да се наказват кметовете и главните архитекти на населените места заради допуснато незаконно строителство. Например заради незаконните обекти в чашката на язовир „Ивайловград” най-тежкото наказание за главния архитект би било освобождаване от поста му. На въпрос какви трябва да бъдат наказанията той обясни, че това ще бъде обсъдено с Министерството на правосъдието. Според Плевнелиев вина имат и областните управители, които не са сигнализирали за нарушенията.
„Това ще бъде 44-та поправка в този прословут, но много важен закон”, каза още министърът и добави, че по промените в него се работи вече цяла година. Първоначално е търсена генералната промяна, но са дошли страшно много идеи и предложения, които е било трудно да бъдат обобщени. Затова на последния консултативен съвет през септември е решено сега да бъдат направени само неотложните изменения, а генералният му ремонт е планиран за 2011 г.
Министър Плевнелиев съобщи още, че МРРБ и МОСВ ще направят проверки и на други 50 язовира за незаконно строителство., Очаква се те да приключат до края на годината. Той добави също, че в Министерския съвет се подготвят типизирани правила при провеждане на обществените поръчки, които ще бъдат обобщени в наръчници и раздадени на кметовете.