Кутна Хора – Между фантастиката и великолепието

Прочетена: 59

Светослав Загорски

Чешкият град Кутна Хора е основан през XIII в. в близост до сребърни рудници, в които работят главно германски заселници. В превод Кутна Хора означава разкопана планина. Залежите в находищата се оказват толкова богати, че в края на века в района на селището се добиват около 1/3 от този ценен метал за Европа, от който се изсичат основните парични единици – сребърните грошове. Това е билетът на Кутна Хора по пътя на разцвета.

Богатството на кутнохорските мини, особено шахтата Осел, е основа на кралската власт в Бохемия и е главен източник на средства за сградите на рода Люксембурги през XIV в. Кралете Карл IV и Вацлав IV полагат доста грижи за селището и разкрасяват публичните здания. През втората половина на XIV в. са изградени храмът „Св. Яков“ и още шест църкви, кметството и други постройки, а градът има крепостна стена с шест врати. Споменава се и за училище през 1363 г. За съжаление на местното население през XVI в. сребърната мина е силно наводнена и изоставена, с което Кутна Хора губи своята важност.

Сред забележителностите на града, наред с прочутите сребърни мини, са множеството великолепни готически и барокови паметници.

Но на първо място е уникалната по рода си църква „Вси Светии“,
чийто интериор е изработен от човешки кости и черепи. Тя се намира точно до манастира „Седлец“. Всичко започва през 1278 г., когато местният абат Хенри посещава Божи гроб, донася в Кутна Хора пръст от Голгота и я разпръсва около гробището. През 1400 г. се взема решение върху него да се издигне готическата църква „Вси Светии“. През 1511 г. е построен параклис, в който да бъдат прибрани костите от разрушените гробове. Между 1703 г. – 1710 г. дърварят Франтишек Ринт реализира своята идея да украси църквата с костите. Изработени са също гигантски полилеи, свещници, чаши, герб на рода Шварценберг, арабески по стените.

В близост се намира „Успение Богородично“ – стара готическа църква от началото на XIV в., към която са добавени барокови елементи при реконструкцията й през XVIII в.

В самия център на Кутна Хора има малък площад, от който тръгват няколко разклонения, така организирани, че всяко да води към конкретна забележителност. Селището влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на
ЮНЕСКО през 1996 г.

Неслучайно сравняват Кутна Хора с Прага –

тя действително е като нейно умалено копие. Историческият център на града е компактен и в него най-ярко блести звездата на пищната готическа катедрала „Св. Барбара“. Изящна фреска в нея разказва част от историята за невинната смърт на младото момиче Барбара. Девойката е въведена в християнската вяра от своята кърмачка. Баща й мюсюлманин устройва постановка, че ще убие собствената си дъщеря, за да й даде урок. Той трябвало да се появи точно в мига преди посичането й и да опрости греха й в знак на велико благородство. За нещастие насъбралата се тълпа попречила на бащата да се добере до мястото на смъртната присъда и Барбара била убита. Оттогава тя е тачена като светица.

Друга забележителност на храма са майсторските витражи, а сред достойнствата на катедралата са невероятните гледки към цялото селище от терасата в задната част на катедралния й двор. Строежът на църквата започва през XIV в. по проект на известния архитект Петър Парлер, проектирал катедралата „Св. Вит“ в Прага.

Пред „Св. Барбара“

е входът на една недовършена готическа капела от края на XIV в. и началото на XV в. Вътре има напълно запазени помещения от времето на късната готика. В близост до църквата се намира и сградата на Йезуитския колеж – също стара и забележителна постройка.

Много интересен е и женският манастир „Урсулинок“, прочут с уникалните си стенописи и антикварните експонати.

Сред останалите забележителности е Градската чешма, която е част от цялостната система за водоснабдяване на Кутна Хора. Заради експлоатацията на сребърните мини нивото на подпочвената вода е ниско и градът постоянно е страдал от липса на достатъчно ресурси. Изграждането на чешмата подобрява положението.

Същите архитектурни детайли като на съоръжението могат да се видят и върху

фасадата на
Каменната къща –

т.нар. готическа каменна дантела. В нея сега е изложена експозиция, посветена на градската култура, архитектурата и живота в Кутна Хора.

По пътя към катедралата „Света Барбара“ се минава покрай Стария замък, където се помещава Музеят на среброто. Там може да разгледате различни предмети, свързани с добива на ценния метал, както и да посетите мините, откъдето се е добивал. Накрая можете да отидете и до мястото, където са сечени сребърните монети – в така наречения Италиански двор. Сегашният неоготически вид на постройката е от XIX в.

Срещу монетния двор е готическата църква на свети Яков.

В града се намира и единственият в Чехия Музей на алхимията, разположен в мазето на стара къща около площада. Той ще ви пренесе в XV в., когато известни учени и техните асистенти търсят философския камък и се опитват да разберат как да превърнат металите в злато. Можете да научите за техните инструменти и трикове.

Кутна Хора има и традиции в производството на вино. От центъра на града до лозята Под Суковем има велоалея, която представлява кръгов маршрут с дължина около 6 км. По пътя можете да се насладите на красиви гледки и да опитате страхотното местно вино.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.05.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.