Бали – Островът на хилядата храма

Прочетена: 75

Мирослав Еленков

Бали е сред най-желаните туристически дестинации в света. Тропическият остров, разположен в сърцето на най-големия архипелаг на планетата – Индонезийския, е смятан за едно от най-красивите места. Той привлича посетители от цял свят с богатата си история, култура, райски плажове, природа и тропически климат. С десетките си хиляди храмове и пагоди Бали е известен още като острова на хилядата храма или острова на боговете.

Основните градове са столицата Денпасар, която се намира на южния бряг, и пристанището Сингараджа, разположено в западната част на Бали. Денпасар е бизнес и административен център на острова и градската му атмосфера силно контрастира с индуистките храмове, зелените терасирани оризови полета и невероятните плажове. В много отношения той има повече общи черти с други индонезийски регионални столици, отколкото с останалата част от острова. В Денпасар живее смесено население от балинезийци, яванци и други емигранти от различните части на архипелага. Западно от столицата се намира

културният център на Бали – град Убуд,

където може да намерите редица музеи, галерии и арт магазини. Заслужава си да поостанете, за да усетите духа и атмосферата му. От Убуд лесно може да се достигне навсякъде и е добре това да е първата Ви спирка в Бали. Три дни са напълно достатъчни, за да се разгледат повечето от забележителностите в района.

Една от най-посещаваните е
храмът Улувату (Pura Luhur Uluwatu),

разположен на около 80 метра над морското равнище в южната част на Бали. Духовното светилище е на ръба на стръмни скали в село Пекату. Това е индуистки храм, един от деветте важни в Бали, които са предназначени да предпазват острова от зли духове. Освен това Улувату е част от Sad Kahyangan Temple – шестте най-свети места за поклонение на Бали. Според местните вярвания те са ключови и осигуряват духовен баланс на Бали. Около храма има малка горичка, която е обитавана от огромно количество маймуни, за които се грижат служителите на Улувату.

Когато сте в Убуд, няма как да не посетите и

Гората на маймуните.

Тя се намира в с. Падангтегал, който е определян от местните като важен духовен, икономически и образователен център. В парка растат най-малко 115 различни вида дървета. Мисията му е да накара хората да живеят в хармония и да опази областта според индуиския принцип на Три Хата Карана, или „три начина за достигане на духовно и физическо благосъстояние“. Три Хата Карана са хармоничните отношения между хора и хора, между хора и природна среда и между хората и Върховния Бог. Гората е дом на три индуиски храма, всички построени около 1350 г. При обиколката си бъдете много внимателни с маймуните, защото те са изпечени крадци. Изглеждат миловидни, но веднага ще задигнат храната Ви или нещо, което не държите под око. Всъщност из целия остров има указателни табели да пазите вещите си, защото има макаци на свобода, които няма да се посвенят да си харесат и вземат нещо от Вас.

Убуд е мястото, на което се произвежда и

най-скъпото кафе в света „Копи Лувак“.

Повечето туристи в Бали обаче се отправят към съседните курортни комплекси на Денпасар като Семиняк, Санур и Нуса Дуа, тъй като там са разположени повечето от хотелите, търговските обекти и нощните клубове на острова.

Семиняк е на югозападното крайбрежие на Бали. Това е едно от най-елитните места на острова. Бутици от висока класа, луксозни ресторанти, петзвездни хотели и СПА центрове привличат заможни туристи от цял свят. Освен това плажът на Семиняк предлага на посетителите панорамен изглед към Индийския океан, а на професионалните сърфисти – големи вълни.

Ако Бали е най-красивият остров в Индонезия, то неговият най-популярен курорт е

Нуса Дуа,

който избрах да разгледам след престоя си в Семиняк. Нуса Дуа, или Два острова, е район с множество луксозни петзвездни хотели.

Безспорно едно от нещата, с които Бали привлича вниманието на туристите, е действащият вулкан Батур, които изригна през 2017 г. Той е в североизточната част на острова и се издига на 1717 м, въпреки че това не е най-високата му точка. Вулканът има четири кратера и езеро и е в близост до няколко селища. Много хора се изкачват до върха му, за да наблюдават изгрева. Преходът не представлява трудност за хора в сравнително добра форма и отнема около два часа.

Друга важна забележителност е индуският храм Pura Ulun Danu Batur. Той е вторият по значимост на острова. Намира се на брега на езерото Братан и е посветен на водата, която дава живителни сили на всички същества.

Ако сте избрали почивката Ви на Бали да бъде през март, то тя може да съвпадне с един много интересен празник – балийската Нова година. Тя се нарича Ниепи. Това е най-тихият ден от годината на оживения остров в Индонезия. Известен е още като Деня на мълчанието, защото всички местни жители се отдават на размисли, медитация и пост. Магазините са затворени, дори летището не функционира на Ниепи. Но предишния ден в хиндуистките общности в Бали и в цяла Индонезия се провеждат паради и се изпълняват ритуали. Някои от празненствата включват носенето на гигантски чучела, наречени ого-ого. Те са същества, приличащи на демони, които представляват злото, натрупано през годината. В края на нощта те биват изгаряни.

Всъщност балийците имат много празненства през цялата година, като те са съпровождани с множество сложни ритуали, в които се използват ориз, цветя или плодове. Много малко са хората, дори сред свещениците, които знаят точната им употреба в стотиците местни ритуали. Интересен факт е, че балийският календар се състои от 210 дни, а през годината има повече от 200 церемонии и празненства.

Ако багажът Ви е готов, не се замисляйте. Въпреки дългия полет от над 20 часа остров Бали Ви очак­ва в пълната си прелест.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.05.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.