Сан Антонио – Историческата памет на Тексас

Прочетена: 76

Светослав Загорски

Сан Антонио e седмият по големина град в Съединените американски щати (САЩ) и вторият в щата Тексас. Той притежава характерните черти на повечето селища в тази част на страната – ниска гъстота на застрояване и обширна площ. Градът обаче е изключително популярна туристическа дестинация. Посещава се ежегодно от над 26 млн. души заради множеството забележителности, сред които испанските мисии, мисията Аламо, комплексът „Ривър Уолк“, Кулата на двете Америки. Хиляди се стичат тук всяка година и заради едно от най-големите ежегодни родеа, провеждани в САЩ. За любителите на баскетбола е важен фак­тът, че градът е дом на четирикратния шампион на Националната баскетболна асоциация – „Сан Антонио Спърс“.

През 1691 г. група от испански изследователи и мисионери достигат до селище на индианци. Датата е 13 юни – празникът на свети Антоний от Падуа. Това е причината испанците да нарекат мястото и реката Сан Антонио в негова чест. Те основават мисията Сан Антонио де Валеро Мисион. Целта й е да се затвърди испанската доминация над Тексас спрямо френското влияние в съседна Луизиана. Сан Антонио постепенно прераства в най-голямото испанско селище в района, след което става столица на мексиканската провинция Тексас.

През 1836 г. се води
битката при Аламо,

която има за цел извоюването на независимостта на Тексас от Мексико. Днес всяка туристическа обиколка в Сан Антонио започва от тук. Това е и едно от най-вълнуващите исторически места в САЩ. Тук през 1836 г. 198 доброволци се бият срещу войските на мексиканския диктатор Антонио Лопес де Санта Ана и издържат обсадата цели 13 дни. Героизмът на мъже като Дейви Крокет и Джим Бови въодушевяват войниците на Сам Хюстън, които разбиват мексиканците месец пo-късно. Битката при Аламо обаче си остава единственото загубено сражение от американците във войната за независимост на Тексас. Генерал Сам Хюстън впоследствие става първият и третият президент на Република Тексас (1836 – 1845). На него е кръстен и градът. За Джим Бови се смята, че е изобретателят на знаменития нож „Бови“.

Църквата, издигната на мястото, където е била битката, днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Америка, а „Сан Антонио Кевълри Мюзиъм“ проследява бойното минало на града.

През 1845 г. САЩ включват Тексас като американски щат, което довежда до избухването на Мексикано-американската война (1846 – 1848). Въпреки победата на САЩ населението на Сан Антонио е намалено с две трети. Впоследствие градът отново се възстановява, като ключово значение за това изиграва построената до тук железопътна линия през 1877 г.
Много интересен за туристите е и центърът на Сан Антонио – Downtown Area. Тук са катедралата „Сан Фернандо“, театърът „Маджестик“, Пазарният площад, Дворецът на испанския губернатор

 

и хотелът Menger.

Катедралата „Сан Фернандо“,

наричана още Катедралата на Дева Мария от Канделария и Гуадалупе, е разположена в центъра на Сан Антонио срещу главния площад на града. Тя е седалището на архиепископа. Куполът служи като културен и географски център на Сан Антонио. Храмът е вписан в Националния регистър на историческите места и е един от най-старите в САЩ.
Много любопитна сграда е хотел Fairmount, построен през 1906 г. Той е вторият по-стар в Сан Антонио след Menger и е в световните рекорди на Гинес като една от най-тежките сгради, които някога са преместени непокътнати. Fairmount е поставен на новото си място на три километра на юг от Аламо. Преместването продължава четири дни през 1985 г. и струва 650 хил. долара.

Популярна дестинация е

Кулата на двете Америки,

която е висока 230 м и на върха й има ресторант. Построена е през 1968 г. по случай световното изложение „Хемисфеър“. До 1996 г. това е най-високата наблюдателна кула в САЩ, след което е изместена от тази в Лас Вегас.

Друга интересна сграда е пететажният магазин в стил ар деко „Дилардс“. Това е едно от най-приятните места в централната бизнес зона на града.

Една от най-посещаваните атракции е „Ривър Уолк“, или „Пасео дел Рио“. Това е оживена и възхитително живописна еспланада по двата бряга на тясната и бавна р. Сан Антонио. Зоната се простира на около 5 км под гигантски кипариси и палми, тропическа зеленина и цъфтящи храсти.

„Ривър Уолк“ се е появила като служебен проект на администрацията, завършен през 1941 г. Тя е обновена само преди десет години и днес край нея се редят кафенета, ресторанти, магазини и хотели.

Край най-стария и най-хубавия завой е хотел „Мансион дел Рио“, перлата в короната на „Ривър Уолк“. Помещаващ се в сградата на мъжко училище и колеж от ХIХ век в испански стил, той е възроден като елегантно място за отдих с фонтани във вътрешния двор. Ресторантът му „Лас Канариас“ по името на първите колонисти от Испанските Канарски острови, е най-открояващият се в района.

Преди Коледа над 82 хил. мигащи лампи озаряват старинните фасади и мостове на „Ривър Уолк“. В края на април и началото на май целият град спира за фиеста „Сан Антонио“. Това са десет дни неспирен купон, фойерверки и забавления, които имат за свой връх три процесии – Битката на цветята и два парада на баржи по реката.

Музикалната среда в Сан Антонио е изпъстрена с много стилове – рехано, фламенко и фолклорико. Но най-впечатляващи са известните изпълнения на оркестрите от мариачи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 31.05.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.