Кемпер – Порцелановото бижу на Бретан

Прочетена: 52

Светослав Загорски

Високите брегове на Френското атлантическо крайбрежие са любимата дестинация на хиляди къмпингари не само от страната, но и от целия свят. Те разпъват там своите палатки или паркират кемперите си и стоят със седмици. Стотици такива къмпинги има пръснати из областта Бретан, а когато не са на плаж, много от туристите се отправят към впечатляващите селища наоколо.

Сред тях е Кемпер, център на департамента Финистер. Той е най-старият град в регион Бретан и е столица на някогашното херцогство Корнуел. Разположен е в зоната, където се вливат двете реки Оде и Стеар. Днес р. Оде пресича старинния квартал на града. Изградени са много мостчета, отрупани с цветя. Кемпер има отличителен бретонско-келтски характер. Знамената по магазините красноречиво показват келтското наследство в региона. На 22 км от Кемпер се намира рибарското пристанище Конкарно, което се е превърнало в известен курорт. В него е интересен Музеят на риболова.

Кемпер е основан по време на Римската империя. Името му идва от бретонската дума кemper, която означава място, където се сливат реки. До 495 г. пр.н.е. селището е църковен център. След това се превръща в столица на графство Корнуел. През XI в. се обединява с Бретонското херцогство.

Днес Кемпер има селска атмосфера, която привлича хиляди туристи всяка година. В Стария град е построена огромната готическа катедрала „Сен Корентин“ от XIII в. Тя е посветена на първия епископ – Корентин. Издигнатите й по-късно неоготически кули, високи по 76 м, изгарят през 1720 г. и са възстановени през 1854 г. Катедралата е най-старата подобна сграда в югоизточната част на Бретан. Прозорците с витражи от XV в. са изключителни.

На запад от храма започват пешеходните улици, на които можете да видите множество красиви къщи – половината от дърво, а останалата от камък. На приземния им етаж – задължително с магазинчета.

Близо до Епископския дворец,

където сега се помещава администрацията на департамента Бретан, са руините на стените на града от XV в. В района е Музеят на изкуствата на Кемпер. Фасадата му е от XIX в. В него са изложени колекции от картини от XIV до XXI в., които включват произведения на Франсоа Буше, Жан Батист Камий Коро, Петер Паул Рубенс. В музея се намират и няколко творби на Пол Гоген, който прекарва част от живота си в близкото селище Полт Авен.

Вторият своеобразен център на Стария град е около църквата Locmaria. Това е романска сграда от XI в., изцяло ремонтирана през XV в. Отвътре е доста семпла. Една врата в края на десния й коридор ще Ви отведе в градината на бившия Бенедиктински манастир от XVI в.

Но Кемпер е световно известен не с църквите и историята си, а с прочутия си красив фаянс и порцелан. Най-много туристи се тълпят в

Музея на фаянса,
а във фабриката на най-стария производител

HB Henriot може да се наблюдава целият процес по направата на изделията.

От 1708 г. до днес върху всички тях ще видите своеобразния запазен знак – образа на petit breton (малкия бретонец). Това е фигурка на местен жител в традиционна носия. Музеят разказва дългата история на кемперския фаянс, която започва със смелите проекти на Жан-Баптист Бусек. Красивият порцелан е открит за света през 1875  г., когато е изградена жп линия до Кемпер и посетителите започват да купуват все повече ювелирните порцеланови сувенири.

Можете да седнете в някое от кафенетата и да опитате прочутите кемперски палачинки, които идеално вървят с местното ябълково вино.

През юли се провежда традиционният Корнуелски фестивал – Празникът на сините мрежи.

Началото му датира от 1923 г. и до ден-днешен се отличава с голямата си пищност. Той е великолепно празненство с бретонска музика, театрални костюми и танци, което продължава цяла седмица. Тук се събират актьори и музиканти от други области. Кулминацията на фестивала е в неделя, когато има парад, минаващ през целия град. Денят завършва с концерт в театъра от XIX в. „Дюплеи“, където се изпълняват части от класически произведения на Луи-Ектор Берлиоз, Ашил-Клод Дебюси и Жорж Бизе.
Ако имате време, след Кемпер можете да се отбиете в

красивото бретонско селце Рошфор ан Тер,

разположено високо над р. Арз. То заема едно от челните места в класацията за най-красивите френски селища. Разцветът на Рошфор ан Тер започва в началото на XX в., когато заможният американски художник Адолф Клоц пристига в него. През 1907 г. той купува местния замък и руините около него. Построен през XII в., дворецът е разрушен от републиканците през 1793 г. Единствено оцелява фасадата. Останалата част от замъка, която се вижда днес, е проектирана от Клоц. В комплекса са запазени и няколко от неговите картини, както и колекция предмети.

Около главната улица „Рю дьо Порш“ са разположени няколко къщи от XVII в., като част от тях са дървени, но повечето са построени от гранит, типичен за района. Една от най-впечатляващите сред тях е хотел „Тур дьо Лион“. Всички домове и улици на градчето са богато украсени с цветя.

Освен замъка друга забележителност е катедралата Нотр-Дам-де-ла Тронче, издигната през XII в. При строителството й е използван местен тъмен гранит. През XVI в. е реконструирана в стил пламтяща готика. Интериорът й също отразява различни периоди, през които е изградена и реновирана. Особено красиви са витражите. Не по-малко интересен е и кръстът от дялан камък, който се издига пред църквата. Той е поставен там през XVI в. и скулпторите около него представляват различни библейски сюжети.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.06.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.