Сетубал – Красивият край на Западна Европа

Прочетена: 103

Светослав Загорски

В разгара на лятото любителите на безкрайните плажове и вълнуващи градчета търсят дестинация за новото си приключение. Ако и Вие сте сред тях, то полуостров Сетубал е идеалното място да прекарате Вашата ваканция. Той е разположен южно от столицата на Португалия – Лисабон. Близостта му до нея, красивата плажна ивица, планинските територии и големите масиви от лозя в съчетание с интересните градове и села го правят посещаван от много туристи.

Най-добре е почивката Ви да започне от град Сетубал. Той е разположен в южната част на едноименния полуостров, като пристанището му е третото по големина в Португалия след Лисабон и Порто. Историята на Сетубал датира още от римско време. Селището възниква на устието на река Саду, на мястото на римското Сетобрига – останките от което са една от туристическите забележителности. По-късно се разраства благодарение на износа на сол. Сетубал официално е признат за град през 1860 г.

Основната атракция на това населено място определено е природата. Градът се разпростира по ниските склонове на планините и е заобиколен почти отвсякъде от национални паркове. По устието на река Саду често вечер може да се наблюдават
красивите изпълнения на делфините.

Те се считат за един от символите на града и привличат всяка година все повече посетители. Интересно е да се види как се носят по вълните, като съпровождат корабчетата и понякога се движат със скорост 40 км в час. Досег с тези изключително умни животни може да се осъществи и на организирана екскурзия с катамаран за около 3 часа. Пътуването започва или от град Сетубал, или от яхтклуба на полуостров Троя.

Сетубал съчетава различни архитектурни стилове. Забележителност, която говори за съществуването на града от римско време, са руините на фабрика за осоляване на риба. Неслучайно тук има множество рибни ресторанти, като в някои от тях разнообразните морски обитатели – от барбун до лаврак, се приготвят пред клиента на скара с форма на лодка.

Сетубал със сигурност може да се определи като красив, добре поддържан град. Почти на всяка крачка има уникални сгради, катедрали, замъци и средновековни църкви. Можете да посетите и редица музеи, пазещи тайните и историята на Сетубал. Особен интерес представлява

малкият музей в църквата „Хесус”, която е

изградена в ранен мануелски стил. В нея можете да разгледате уникални художествени произведения на изкуството от XVI век. Заслужава си да отделите време на тази францисканска църква с чудесен розов портал от арабидийски камък. Характерните плочки азулежу присъстват и тук, а забележителният олтар, съставен от 14 панела, е пренесен в съседната картинна галерия „Кинентища“, където има много други ренесансови творби на изкуството.

В западната част на Сетубал се намира крепостта Сан Фелипе, също от XVI век, построена за защита на града от нападения. Днес част от нея е превърната в луксозен хотел. Оттук освен разкошните гледки към естуара на реката можете да се насладите на залезите с чаша вино в ръка.

Църквата „Санта Мария де Грас” определено се отличава от многобройните архитектурни и исторически обекти на града. Храмът е известен с великолепните си фрески, нарисувани през XVIII век.

Ако сте любител на животните и приключенията, можете да посетите и сафари парка, който се намира на около 30 минути път с кола южно от града. Той се разпростира на 90 хектара и в него можете да видите най-различни диви животни, предимно от Африка.

Естествено пътешествието Ви трябва да включи разходка из целия полуостров. В селцата по пътя от Сетубал към Лисабон се виждат стада от овце, а местните хора приготвят чудесното сирене „Азейтау“. Виното „Москател“ също е превъзходно.

Няма как да не Ви направи впечатление планинската верига Сера да Арабида. Тя е защитен природен резерват. Сред хълмовете й се е разположил друг приказен францискански манастир. В ниското под него е село Портиньо ди Арабида, където се намира един от най-известните плажове с кристални води на полуострова. Наблизо е
морската пещера Лапа де Санта Маргарида.

Тук са открити най-старите в областта следи от човешко съществуване отпреди 200 хил. години.

Задължително трябва да се отбиете и в град Сесимбра – рибарско пристанище, заемащо югозападния край на полуостров Сетубал. В старата част на населеното място има средновековен замък, зад стените на който се намират останките на църквата в романски стил „Св. Богородица“. На запад от центъра е пристанището, където много­цветните лодки снабдяват всеки ден с риба автентичните ресторанти в града. На 11 км от Сесимбра е скалистият нос Кабо Еспишел, известен с фара си, един храм от XIII век и фантастичните си гледки.

Обиколката Ви може да продължи през Коста де Капарика. Селището е разположено в северната част на полуострова и е по-близо до Лисабон. Плажната му ивица се простира на 13 км и тук идват сърфисти заради големите вълни и чудесните гледки. През лятото електрически влак пътува по бреговата ивица, от който пътниците могат да видят острите варовикови скали и огромната борова гора, граничеща с тях.

Ваканцията може да завърши в
град Кашкайш,

който дълго време е бил малко пристанищно селище. Населеното място е завладяно от испанците през 1579 г., а по-късно – 1807 г., и от французите. В средата на XIX век започнал неговият упадък, докато през 1870 г. крал Луиш I не построил своята лятна резиденция – двореца Palacio da Citadela. Това превърнало Кашкайш в изискан и аристократичен курорт. Най-голямата си известност градът е придобил по времето на Втората световна война, когато в неутралната Португалия получили убежище няколко кралски европейски фамилии. В Кашкайш се намира и знаменитият залив Boca do Inferno, който може да се определи като „вратата на ада”, защото в повечето дни вълните на Атлантика се разбиват в бреговете му с ужасяващ грохот.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.06.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: