Последните круизи – градове на развлеченията

Прочетена: 56

Елица Илчева

Круизните кораби са най-добрият пример как едно пътуване може само по себе си да се превърне в уникално изживяване и спомен за цял живот. И за да отговаря то на все по-високите клиентски изисквания, година след година се създават нови и нови плавателни съдове, които вече се превръщат в цели градове на развлеченията. Само преди няколко дни на пристанището на

Генуа бе представен на туроператори, политици и журналисти

най-големият круизен кораб, строен някога в Италия – Seeview.

Цената му е 800 млн. евро и може да побере на борда си 5331 пасажери и още 1413 души екипаж. Кръстница му е звездата на италианското кино София Лорен. На специалния купон в Генуа асистенти на филмовата легенда бяха световно известният певец Дзукеро, прочутата телевизионна водеща Мишел Хунцикер, обичаният тенор Андреа Бочели и др. Тържеството бе уважено и от представители на политическия елит на Италия начело с председателя на Сената на републиката Мария Елизабета Казелати и губернатора на областта Лигурия Джовани Тоти.

Морският гигант е конструиран за изключително краткия срок от 6 месеца в корабостроителницата на държавния концерн „Финкантиери“ в намиращото се в Североизточна Италия пристанище Монфалконе. Водоизместимостта на лайнера е 153 хил. тона, дължината – 323 м, като за изработването му са нужни 10 млн. работни часа. В направата му са участвали 10 хил. души.

Собственик на Seeview е специализираната в круизни плавания компания MSC, която вече е поръчала на „Финкантиери“ други 12 още по-модерни подобни плавателни съдове. Те трябва да бъдат построени до 2026 г. Ще струват общо 10,5 млрд. евро и ще дадат работа на повече от 10 хил. души. Експлоатацията им пък след това би трябвало да разкрие нови 40 хил. работни места.

Първият рейс на Seeview ще бъде до Неапол,

след което до края на лятото той ще бъде зает с пътувания из Средиземно море с основни спирки в пристанищата Барселона, Генуа, Неапол, Марсилия и др.

В края на април котва вдигна още един луксозен лайнер, който бе обявен за най-големия в света –

Symphony of the seas („Симфония на моретата“).

Той е построен в корабостроителницата STX France в западния град Сен-Назер, Франция, за Royal Caribbean Cruises Ltd. Плавателният съд на стойност около 1 млрд. евро е дълъг 362 м и широк 66 м. Той може да поеме над 8000 души, включително 2200 души екипаж. С няколко метра и с допълнителни каюти той отнема първенството от своя близнак – Harmony of the seas („Хармония на моретата“), който същият производител предаде през май 2016 г. отново на Royal Caribbean Cruises Ltd.

В първия си сезон на вода Symphony of the seas ще извършва круизи в Средиземно море, а през есента ще пристигне в постоянното си пристанище в Маями, САЩ. Корабът е същински плаващ град на площ над 66 хил. кв. м. Сред атракциите на борда най-впечатляваща е пързалката Ultimate Abyss.

Останалите развлечения включват мини голф, водни пързалки, сърф симулатор, ледена пързалка, алпийски тролей, стени за катерене и сцени за различни представления. На 18-те палуби може да видите дори миниатюрна версия на нюйоркския Сентръл парк с 12 500 истински растения и 52 дървета. Пасажерите имат избор между 20 ресторанта.

Новото е, че корабът разполага с двуетажен фамилен апартамент (Ultimate Family Suite). Това е пространство от 125 кв. м, включващо две палуби с две спални за осем души, маса за въздушен хокей и пързалка. Отвън има джакузи и катерушка.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.06.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: