Историята на Средния Запад – Кълъмбъс

Прочетена: 43

Светослав Загорски

САЩ са изключително популярна дестинация през всеки сезон, тъй като предлагат невероятно много възможности за туризъм – големи вълнуващи градове като Ню Йорк и Сан Франциско или известните Ню Орлиънс и Вашингтон, плажовете на Южна Калифорния, лъскавия Лас Вегас, дивата природа на Аляска, музиката на Нашвил и т.н. Сред интересните места е и Кълъмбъс, прочут със своята история и забележителна архитектура. Градът е разположен в централната част на щата Охайо и е негова столица.

Кълъмбъс е известен от киното. В него са снимани много холивудски продукции, като „Трафик“, „Мълчанието на агнетата“, „Изкуплението Шоушенк“. Това място е популярно и от различни класации, като например тази на авторитетното сп. „Форбс”, което през 2008 г. обяви Кълъ­мбъс за най-технологично развит град в САЩ. Това не е случайно, тъй като тук е домът на втория по големина щатски университет, основан през 1870 г. Днес туристите могат да направят приятна разходка сред зелените пространства и красивите сгради в кампуса. Най-посещаваните обекти са Овалната арка, библиотеката, ботаническата градина „Чадуик”, както и „Арена Велю”. В съседство е галерия „Джак Никлаус”, където могат да се видят модерно изкуство и технологии, както и COSI – интерактивен музей на науката и техниката. През 2009 г. друго престижно издание – „Бизнес уик”, определи Кълъмбъс като „Най-доброто място, където да създадете семейство”. Първата детска градина в САЩ е построена именно тук.

Както споменахме, Кълъмбъс е интригуващ със своята история, която е доста богата. Градът е основан през 1812 г. и е
кръстен на изследователя Христофор Колумб.

Първоначално селището е носило името Франклинтън. То е наречено така от най-стария заселник по тези места – Лукас Съливан, който е бил голям почитател на Бенджамин Франклин. По-късно тази територия се намира под контрола на Франция. Поради нейната атрактивност тя става арена на постоянни битки за надмощие между индианските племена и новите заселници. С подписването на договора от Париж през 1763 г. за приключване на Седемгодишната война територията е отстъпена на Британската империя.

През 1803 г. Охайо е признат за щат, чиято столица се сменя няколко пъти. В крайна сметка се решава, че най-подходящото място за нея ще бъде в централната му част, в близост до основните търговски пътища, главно реки. Така се определят границите на Кълъмбъс, който преди това де факто не е съществувал като град. Неговото изграждане започва с планировка той да бъде щатска метрополия. След построяването на Националното шосе през 1831 г., чието начало започвало от Балтимор, Кълъмбъс става притегателен център и населението му се увеличава сериозно. Вълна от европейски имигранти довежда до обособяването на два етнически анклава – от ирландци и германци, в покрайнините на града.

По време на Американската гражданска война столицата на Охайо е една от основните бази на силите на Съюза, благодарение на което до края на XIX в. се полагат основите на много индустриални производства.

Местният „Кълъмбъс Крю Стейдиъм” е първият стадион в САЩ, построен специално за футбол. Освен това всяка година в края на февруари се провежда професионалният турнир по културизъм „Арнолд Класик“, на който водещ е самият Арнолд Шварценегер.

На територията на Кълъмбъс има няколко колоритни района. Сред тях е Италианското селище, възникнало още през 60-те години на XIX век. Други любопитни места са Викторианският окръг и Зеленият квартал, намиращ се в близост до университета.

В града има и Германско селище, създадено от немски емигрантски общности през XIX век, които по това време са съставлявали 1/3 от населението му. Красиво място е и Охайо Вилидж. Разположен в съседство с историческия център на Охайо, той предлага възстановка на селище от XIX век.

През Кълъмбъс преминават две реки – Скиото и Олитънджи. Над тях се издигат два моста – „Мейн Стрийт” и „Лейн Авеню”. На улица „90 Уест Броуд“ се намира
монументът
„Санта Мария”,
закотвен във водите на една от реките. Той е реплика на кораба на великия Колумб, с който изследователят открива Новия свят през 1492 г.

За този проспериращ американски град е характерно високото строителство. Небостъргачите на Кълъмбъс са достойно представени от сградите „Уан Нешънуаид Плаза”, Националната градска банка, „Миранова Плейс”, площадът „Капитол” и „Льокуе Тауър”.

В „Истън таун център” са разположени луксозни бутици и изискани ресторанти. Там се намира и една от туристическите атракции на града – Северният пазар. Създаден през 1876 г., днес в откритото пространство можете да намерите всичко, за което мечтаете в областта на шопинга.

Постройките на Градския съвет и сградата на Конгреса на САЩ в Охайо са сред най-красивите в Кълъмбъс. Градският съвет е монументално здание в стил гръцки ренесанс отпреди Гражданската война.

Сред най-посещаваните места е и ме­мо­ри­а­лът „МакКинли”. Издигната през 1906 г., постройката е кръстена на бившия губернатор Уилям МакКинли. Намира се в близост до Капитолията в Охайо.

Популярна спирка за туристите е и
къщата на Джеймс Търбър.

В нея известният писател и карикатурист на списание „Ню Йоркър” е живял със семейството си от 1913 г. до 1917 г. На посетителите е позволено да сядат по столовете, да свирят на пианото или да натискат клавишите на пишещата му машина.

Сред големите атракции на Кълъмбъс са още зоологическата градина и аквариумът. Намират се в северната част на столицата. Зеленият комплекс е дом на над 5000 животни, представители на 700 вида. Зоопаркът е определен за най-добрия в САЩ за 2009 г. от американско туристическо издание. Според статистиката всяка година той се посещава от над 2,3 милиона души.

Около него има друго голямо пространство за отдих и забавление, известно като
„Магическата планина”.

Приключенски голф, разнообразни игри, блъскащи се колички, картинг са само част от възможностите, които мястото предлага.

Една от най-красивите зелени площи на Калъмбъс е „Франклин парк”. Той е известен с богатата колекция от тропически растения в ботаническата градина. Прекрасни места за релакс са още щатският парк „Диър Крийк” и резерватът „Уейн” – единственият горски масив в Охайо.

Можете да съчетаете пътешествието си в САЩ и в Кълъмбъс с някое от ежегодните събития в града. Тук си имат Октоберфест, точно като в Мюнхен, който също се провежда в края на септември.

Изключително интересен е и Панамериканският конгрес на отглеждащите „куортърхорсиз” (коне за родео).

В Кълъмбъс се организират и „Ред, Уайт енд Буум” – най-пищните тържества за Деня на независимостта в целия Среден Запад, завършващи с грандиозни фойерверки.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.07.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: