Неапол – Сърцето на Южна Италия

Прочетена: 66

Георги Сотиров

Неапол е един от световните градове с най-голяма гъстота на културни ресурси и паметници, които свидетелстват за неговата историческа и художествена еволюция. Той е столица на италианската провинция Неапол и на региона Кампания и се нарежда на трето място по население след Рим и Милано. Разположен е почти амфитеатрално на едноименния залив между вулкана Везувий и вулканичната област на Кампи Флегрей.

Името му идва от гръцкото Nea polis, което означава „нов град”. Основан е между IX и VIII век пр.Хр. от гръцки колонизатори, по-късно е наново издигнат като Неаполис в края на VI в. и началото на V в. пр.Хр и се нарежда между главните градове на Велика Гърция. В своята почти трихилядолетна история Неапол попада последователно под дълги и многобройни чуждестранни владения, тъй като покрива една важна позиция за Италия и Европа.

Основната забележителност в Неапол е Piazza del Plebiscito, т.е. Площадът на народа, който е разположен в центъра на съвременния град. Той е построен през XIX век. В единия му край доминира високият над 50 метра купол на църквата „Сан Франческо ди Паола”.

Не без основание наричат Неапол
„Музей под открито небе“.

Историческият център, включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, е резултат на застъпването на архитектурни стилове през различните периоди от развитието на града. Можете да разгледате голям брой замъци, кралски резиденции, величествени сгради и църкви, които древните строители са оставили за поколенията. Уникалните жълто-оранжеви сгради от центъра на Неапол постепенно преминават в ренесансовите и бароковите замъци.

Лесно ще откриете кралския дворец, който е бил резиденция на Бурбоните. Наблизо е и най-старата опера на италианския полуостров – Teatro di San Carlo. А сред най-интересните архитектурни символи на града е замъкът Maschio Angioino, който е построен през 1282 г. На малкия, разположен близо до Неапол остров Мегаридес, се намира
атрактивният

Castel dell’ Ovo,

или замъкът яйце, който е сред най-популярните места за сключване на брак тук. А издигнатият през 1329 г. Sant’ Elmo има уникалната форма на звезда.

Задължително трябва да посетите „Каподимонте”. Тази галерия притежава повече съкровища на изобразителното изкуство от която и да е колекция в Италия, като изключим само „Уфици” във Флоренция. В „Каподимонте” ще видите произведения на Караваджо, Рафаел, Микеланджело, Ботичели, Тициан, Белини, Ел Греко, Анди Уорхол…
Неапол е град, в който се влюбваш от пръв поглед не само заради културното му богатство, но и заради
притегателната сила на вулкана Везувий,

който се намира югоизточно от него. Всъщност малка част от фреските, скулптурите и мозайките от римските градове Помпей и Херкулан и другите, унищожени от изригването на Везувий през 79 г. пр.Хр., са останали по местата си. Те са в Археологическия музей в Неапол. В него можете да видите антични съкровища – колекцията статуи на Фарнезе и на Артемида от Ефес, както и редица уникални фрески. Едни от най-красивите скулптури от XVIII век в стил късен барок се намират в музея на параклиса Сансеверо (Capella Sansevero).

Неапол е родното място на Енрико Карузо – един от най-големите тенори в историята на оперното изкуство. Тук е родена и София Вилани Шиколоне – иконата на италианското кино, известна на света като София Лорен.

Родното място на пицата също е Неапол,

а нейният исторически дом е Pizzeria Brandi, където през 1889 г. това кулинарно вълшебство стартира пътя си по света – с домати и моцарела. Едни от най-добрите пицарии в Неапол се намират на улица Via dei Tribunali. За любителите кулинари е добре да знаят, че това не е единствената храна, която неаполитанците приготвят добре. В града има и много различни ресторанти – от мексикански до китайски. Но ако наистина искате да усетите уникалната атмосфера, трябва да посетите местен ресторант. Ще Ви предложат невероятна кухня, прекрасно вино и мелодични неаполитански песни. Техните „фрити”- пържени хапки от скариди, паста, ориз, картофи и др., морската храна и, разбира се – неповторимото разнообразие на спагети, гъделичкат вкусовите Ви рецептори на всеки ъгъл. Не забравяйте да опитате и прочутите италиански вина, които се търсят на всички континенти.

Дори можете да се насладите на тази напитка чрез добре развития винен туризъм. Няма как да не Ви изкуши червеното „Бароло“ от областта Пиемонт. Наричат го „Краля на вината” с добавката, че също така е и Виното на кралете”.

Интересно е, че Неапол е построен върху туф – мек вулканичен камък. През последните 2500 години хората издълбали помещения и улици под града. Днес в подземното царство могат да се видят древногръцки акведукти, езически погребални камери, християнски катакомби и скривалища от Втората световна война.

Ако сте в Неапол, не бива да пропускате да разгледате и Помпей в близост – най-големия съхранен античен град. Останките от древните къщи все още пазят вкаменените тела на обитателите си. Помпей е заобиколен от каменна стена. Тя е дълга 3120 м, има 11 кули и 7 градски врати. В центъра е правоъгълният форум, който е ограден с колони. На това място е било средоточието на търговския, политически и религиозен живот. Тук се намират храмовете на Аполон и Юпитер, както и общинският съвет, покритият пазар и съдът. В южната част на града е Триъгълният форум и останките на голям дорийски храм от VI в. пр.н.е. Добре запазен е амфитеатърът, където са се провеждали гладиаторски боеве. Основно място за социални контакти били обществените бани.

Три от тях са се съхранени невероятно, така както и гладиаторската школа, няколко казарми и над стотина кръчми.

Отдалеч градът прилича на многоцветна пощенска картичка или на акварел от периода на романтизма.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.07.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: