„Вечно” яке излиза на пазара до края на лятото

Супер здраво, водоустойчиво и леко, то се зарежда от слънцето, топли и охлажда според желанието

Прочетена: 44

Елица Илчева

Британската стартъп компания за екипировки Vollebak показа първото в света яке на основата на графена (най-здравия материал, открит някога, изключително гъвкав и много проводим, представляващ едноатомен дебел прозрачен слой въглерод, изолиран за пръв път през 2004 г.) Макар че все още няма как да намерите дрехата в някой близък мол, тя си има цена – 695 щатски долара. А ако якето притежава дори половината от свойствата, които производителите му приписват, си заслужава да го имате. Направено е от

двустранна материя,

която компанията е създала в резултат на няколкогодишни интензивни научноизследователски и конструкторски дейности. От външната – графеновата страна, цветът на якето е стоманен, а отвътре е матовочерно. За създаването на лицевата тъкан учените са превърнали суровия графит в т.нар. графенови нанопластини, които са покрити с найлон. Този слой е хипоалергичен, антистатичен и нетоксичен.

„Благодарение на уникалните свойства на графена дрехата може да взаимодейства и с вашето тяло, и с околната среда. Това помага да се постигне терморегулация на организма, като топлината се преразпределя от по-нагретите участъци на тялото към тези, които са по-студени. Якето може да бъде оставено на слънце или върху батерия, при което материалът ще абсорбира външната топлина в неограничено количество. Ако след това го обърнете и облечете откъм нагрятата страна, то ще работи като радиатор“, уверяват братята Стив и Ник Тидбол, съоснователи на Vollebak.
В допълнение, дрехата отвежда излишната влага. Ако случайно попадне вода под нея, не е възможно да се размножават бактерии, тъй като те не могат да оцелеят върху графеновото покритие.

Якето е безшевно, а
всички негови части са разкроени чрез лазер

и са съединени помежду си чрез термичен метод. То може да провежда електричество, а във Vollebak са отделили достатъчно време, за да го направят безопасно и да не превръща собственика си в ходеща мълния.

Братята Тидбол се убедени, че изобретението им, което ще се появи по магазините до края на лятото, ще подтикне учените от целия свят към разработката на нови графенови дрехи. Графенът не за пръв път се използва в модния бизнес. Миналата година компанията „Инов-8“ представи съвременни маратонки с подплата от този свръхустойчив материал на цена от 200 долара.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.09.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: