Домът на Грейс Кодингтън – много котки, малко Vogue

Прочетена: 40

Елица Илчева

Грейс Кодингтън е една от най-известните редактори на британския Vogue и близо 30 години (до 2016 г.) – креативен директор в американското издание на модната Библия. Нейният вкус за дрехи десетилетия наред вдъхновява най-изявените модни дизайнери, а страниците на списанието винаги са били отворени и за фотосесии на интериорни проекти, които блестят с лукс и изящество. Преди дни самата тя отвори вратите на дома си за списание AD, и ако нещо е безспорно, това е, че успя да изненада почитателите с къща, много различна от очакванията. Но Грейс се е наситила на блясък. След собствената си кариера на модел и още няколко десетилетия в редиците на най-култовото списание, тя се е оттеглила от Ню Йорк и превръща Лонг Айлънд в свой

постоянен дом. Къщата й на острова,
заобиколена от невероятна природа,

е със само три спални. Закупила я още през 1988 г. заедно със своя партньор – френския стилист и фотограф Дитие Малиж. Идеята тогава била да вземат нещо за „отскок“, което да е „обикновено и нехубаво“, за да продължат да търсят мечтания дом. Десетилетия по-късно са категорични, че нищо повече не им е нужно.

През годините те неведнъж канили приятели архитекти като Джефри Кейъл и Брад Флойд, както и партньора на Флойд Лафайет Комптън, за да им предоставят „терен, на който да експериментират с нови продукти или предмети“. Така фигуралните керамични плочки на Paysanne се появили в иначе изчистено обзаведената кухня, а на предната веранда са поставени колони, старинен френски скрин, библиотеки от състарено дърво др. Навън, в градината за отмора, направили малка беседка за гости, построена от рециклирано дърво.

Изобщо, ако има една дума, с която може да се определи този дом,
това е непретенциозност.

Неслучайно жената, смятана за гуру във висшата мода, споделя за дома си, че е просто място, в което можеш да влезеш, да се хвърлиш на дивана и да протегнеш краката си нагоре. Всекидневната е повече от семпла и няма нищо тежкарско или модно в нея.

„В този дом не са работили дизайнери. Тук е пълно с неща от живота ми – не може да е по друг начин. Продължавам да мисля, че съм много минималистична, но всъщност аз съм проблемът, защото съм готова да призная колко много вещи съм събрала в зрялата възраст от 77 години“, споделя тя пред АD.

Всички тези „неща“, за които говори – от античните килими с индиански произход, разпръснати на пода, до старинните възглавници и завивки, носят висока стойност. Усещането за място и усещането за Грейс съжителстват тук. Дамата присъства не само физически, но и със свои снимки, портрети и дори с книгите, на които е автор. А във всяка от стаите и в коридора има един ключов акцент – котките, най-голямата й любов. Значителна част от тях всъщност са донесени като подарък. „Не мога да спра хората, включително и себе си, винаги да носят котешки декорации“, обяснява тя за огромното количество
предмети на изкуството с котешки акцент.

Някои от най-очарователните могат да бъдат открити в коридора към спалните, където са окачени десетки снимки … отново на котки.

Когато говори за интериора, Кодингтън признава, че обича често да размества, за да прави нови връзки между мебели и пространство.

„Но Дитие винаги иска всичко да остане така, както си е, така че трябва да изчаквам подходящия момент, когато е излязъл за по-дълго време“, шегува се тя.

В действителност, колкото и да размества безбройните си предмети, равномерно белите стени и сдържаната цветна палитра на дома на Грейс Кодингтън му позволяват да диша и да носи
усещането за ред в историята на спомените.

А те изобилстват, не само защото редакторката на Vogue има дълъг житейски път зад себе си, но и защото е човек с широко сърце, който във всеки миг е готов да повтори репликите си от документалния филм за нея – „Септемврийският брой“: „Винаги дръж очите си отворени. Продължавай да гледаш, защото всичко, което виждаш, може да те вдъхнови“.

Е дано да сте вдъхновени от странния дом на острова!

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.09.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: