Апартаментът на Палома Пикасо – преобразяване с артистичен маниер

Прочетена: 94

Елица Илчева

Филип Телен и Тиери Гонзалес са авторите на проекта за реконструкция на парижка квартира в двуетажната сграда от XVIII век, принадлежала на малката дъщеря на Пабло Пикасо – красивата и талантлива дизайнерка Палома. Те се считат за експерти в областта на ретро дизайна. Това, че са потопени в темата, им позволява умело да съчетават автентични предмети с римейк на култови модели, създадени в съвременни заводи. Именно това направили и в този дом.

Когато ги поканил да огледат жилището, за да го реставрират, новият стопанин споделил, че още с влизането вътре се почувствал така, все едно е обрал банка. На първо място заради местоположението – до Place des Vosges,
най-стария площад на Париж,

на второ – заради двата хола и огромна трапезария, които позволяват големи събирания. И накрая – заради впечатляващия „произход“ и връзката с Пикасо.

Интериорът там бил по принцип от тези, които никога не остаряват благодарение на присъствието на елементи от колекционерския дизайн и на много произведения на изкуството. Затова похабените от времето старини в обзавеждането били възстановени по всички правила на реставрационното изкуство и внедрени в новото пространство. За работата върху паркета, прозорците, позлатяванията повикали най-добрите парижки майстори и
запазили отпечатъка на старата къща навсякъде.

В кухнята той се усеща във венецианския дървен шкаф с дълбока резба и цветни елементи.

Във всички стаи на приземния етаж приели да запазят парадния и празничен вид. А на мансардния – за контраст създали пространство в мъжки шик, в черно и бяло със съвременни мебели, които да изразят модерната същност и решителната, дори рязка природа на собственика. Така с пълната промяна в цветовата гама успели да разделят зоните за посетители от тези, които са само за стопанина.

За долния етаж Филип и Тиери заложили на ярките акценти. Лилава тапицерия на столовете в хола, диван B&B Italia в оттенък на фуксия, червен вълнест килим, виолетови и оранжеви столове – навсякъде в апартамента има цветни петна.

Друга тема е
антикварното многоцветие,

например големите боядисани венециански шкафове и стилизираните тапети в хола с исторически орнаменти.

Декораторите обаче не просто избират невероятни неща и ги слагат на фона на интересни стени. Тиери и Филип са в състояние да създават композиции от мебели, керамика, стъкло, фотографии и гравюри. В хола на фона на тапетите изглеждат страхотно мраморен бюст от 1940, старинна лампа и модернистично огледало.

Може да не Ви се вярва, че при всичкото това разточителство на скъпи неща с ярки визии и цветове според дизайнерите най-ценен в апартамента е старият дъбов паркет, който те наричат „меден“. За възстановяването собственикът не пожалил нито време, нито средства.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.09.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: