Картахена – Плажове и история на Средиземно море

Прочетена: 127

Светослав Загорски

Ако в края на лятото все още мечтаете за прекрасни плажове и чудесно изживяване на морето, не е късно да реализирате своето желание и да прекарате няколко дни на брега на Средиземно море. Там има населени места, които се славят не само с красотата си, но и с хилядолетна история и вълнуваща архитектура. В това може да се убедите, ако посетите една от най-привлекателните дестинации – Картахена. Градът е важно пристанище на Средиземно море и е седалище на испанския военноморски флот още от XVIII век. Местоположението му е стратегическо и дори уникално – Картахена е на две морета – Средиземно и Мар Менор, което се отделя с провлака Ла Манга. Местните хора и туристите се радват не само на живописната природа и кристално чистата вода, но и на мек климат през цялата година.

Картахена има богата история,

започнала преди повече от 3000 години. Създаден е като финикийска колония през VIII век пр.Хр., а около 227 пр.н.е. военачалникът Хасдрубал издига Пуническата стена около петте хълма на античния град и го превръща в столица на картагенските владения в Испания. Селището става известно в римската епоха, след 209 пр.н.е., под името Нови Картаген. От средата на VI век до 622 г. е под византийска власт и носи името Carthago Spartaria.

За Картахена са воювали Ханибал и Сципион Африкански. За това свидетелстват останки от различните периоди – от Пуническите войни, римското владичество, епохата на модернизма,

Испанската гражданска война.

По време на арабското владичество градът се е наричал Картаянат ал Халфа (Qartayannat al-Halfa). Тогава бил в разцвет, построена е джамия, както и величествена крепост. През XIII век е превзет от испанския крал Алфонсо X.

Днес модерният град привлича със своите забележителности. В Картахена спират много круизери. Пристанището е третото най-дълбоко в света и е съвсем близо до историческия център. За интереса на туристите е допринесла програмата за опазване и промотиране на културното наследство

„Картахена – пристанище на културите“,

започнала през 2000 година. Инициативата се реализира от кметството и се подкрепя от множество обществени и частни организации. Благодарение на нея се разкриват нови обекти, като останките от крепостните стени от Пуническите войни и крепостта Консепсион, реконструирана през XIII век, като са използвани големи части от амфитеатъра. През годините за посетителите отварят и бомбоубежищата, където републиканците са се крили от армията на Франсиско Франко, както и Музея на Гражданската война.

Струва си да се види и Каса „Фортуна“, където в разкопките на къщата на богат търговец е представен с артефакти битът от I век от новата ера в някогашния Нови Картаген. Интригуващ е и Августеумът – запазена обществена сграда от времето на римския император и Форо Романо.

Най-любопитен и посещаван е

Римският амфитеатър,

открит по случайност през 1987 г. Той е само на 400 метра от пристанището, но столетия е бил скрит под постройки. Амфитеатърът е приобщен в градската среда от архитекта Рафаел Монео, чието решение е да се влиза от двореца „Рикелме” на площада точно срещу кметството, след което се минава под земята в „Тунел на времето“, където се разкриват историческите пластове назад към I век преди пр.н.е. и се стига до музей със значими артефакти.

Освен римското наследство археологическите забележителности в града включват и останките от катедралата „Санта Мария”. Тя датира от края на XIII век и е необратимо повредена по време на Испанската гражданска война. Въпреки това в криптата й може да се види украсеният под на римска къща от I век пр.н.е.

В Картахена има много сгради в стил ар нуво от началото на XX век, когато буржоазията се заселва в града поради развитието на минната промишленост. Такива са кметството, грандхотелът, казиното и красивата железопътната гара, която има интересни железни врати и колони на фасадата. Вътре може да се видят оригиналните гишета за билети, тавани и лампи.

Задължителна спирка в Картахена е и

Националният музей на подводната археология ARQUA.

Съставен е от две тела, които визуално приличат на разполовен при удара в морското дъно кораб. При влизането в него се виждат оригинални амфори за вино и зехтин. Усещането е, че се спускате с акваланг в морските дълбини и виждате оживялата търговия и бит на финикийците, гърците и римляните. Там се крият и вековните съкровища от някогашни корабокрушения, като товара на фрегатата „Нуестра Сеньора де лас Мерседес“ от 600 хиляди монети, навигационни уреди, котви и амулет. Сред експонатите са слонова кост с все още личащи надписи, всякаква колоритна керамика с изображения, които показват предназначението на съдовете и епохата, през която са направени. За дизайна на музея известният испански архитект Гилермо Васкес Консуерга получава национални и международни отличия.

Любопитен е Музеят на историята на навигацията, а във военният може да се види най-голямата колекция на артилерийски оръдия в Испания.

Картахена е истинско преживяване през Страстната седмица пролетта, както и по време на
уникалната фиеста

„Картагенци и римляни“

във втората половина на септември. Възстановка на Втората пуническа война с главни персонажи Ханибал и Сципион проследява историята на града от създаването му до завладяването от римляните.

След като се наситите на историята, заслужено може да отидете и на плаж. В околността са съсредоточени много такива, които са сертифицирани с най-високата оценка за качество – 10. Тук е и популярният за нудисти от цял свят плаж El Portus.

Ако сте в Картахена, непременно опитайте студената доматена супа гаспачо, известното ястие с бакалао – осолена риба треска, както и крафт бира от местната микропивоварна.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.09.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: