Джерба – Тунизийският остров на легендите

Прочетена: 77

Светослав Загорски

Остров Джерба в Тунис е обвит в романтика, легенди, прекрасни изгледи към Средиземно море и великолепни плажове. Това го прави любима дестинация за почивка на хиляди европейци, особено французи и германци.

Джерба се намира в залива Габес на Средиземно море и се води най-големият средиземноморски остров на Африка. Свързан е с Тунис чрез път, построен още по време на Римската империя, който е дълъг близо 8 км и широк само 10 м. На острова живеят главно араби и бербери, а съществувалата много векове голяма еврейска общност практически напълно се е преселила във

Франция и Израел през втората половина на XX век.

Релефът на острова е равнинен, а за източници на вода се използват артезиански кладенци. Отглеждат се маслини, фурми и смокини, като населението се занимава и с риболов.
Остров Джерба и днес е митологично и екзотично кътче. Според Омир това е перфектното място, където човек може да си почине. Смята се, че именно тук са живели лотофагите, които поетът възпява в своята „Одисея” и които са били хора, хранещи се с лотос. Легендата разказва, че

Одисей и екипажът на кораба му

са слезли на този бряг и се наслаждавали на отпускащото действие на соковете от лотос. Днес туристите на острова могат да опитат осъвременения вариант на тази напитка, която се нарича буха. Тя буди любопитството на посетителите, но за разлика от древността днес се приготвя от ферментирали плодове – предимно смокини и фурми.

Според друго предание именно на Джерба прекрасната нимфа Калипсо в продължение на седем години държала в плен легендарния Одисей, за да се възползва от ласките му.

Островът е обект и на по-съвременни легенди. Любителите на киното например са привлечени от него, защото тук е локацията на повечето от външните сцени на първия филм от
поредицата „Междузвездни войни”.

Те са заснети в град Аджим.

Финиковите палми и кристалното море са другият магнит за хиляди туристи от цял свят. На острова има дълги пясъчни плажове, идеални за слънчеви бани. Най-добрите са по протежение на северното и източното крайбрежие, където също са разположени по-голямата част от хотелите на Джерба. Тук е идеално място и за водни спортове, като парапланеризъм, гмуркане с шнорхел и кайт сърф.

Десетки хиляди любители на фотографията и особено тези, които снимат птици, са привлечени от розовото фламинго. Гледката на оцветеното в розово от птиците небе е направо феноменална.

От острова се организират и екскурзии до континенталната част, в това число и до Сахара.

Главният град на Джерба се нарича Хумт Сук.

Вечер тук е подходящо място за разходка из малките улички, след което можете да се отбиете в някое от многобройните ресторантчета, където сервират вкусна риба, приготвена по местна рецепта. Голяма атракция е самото рибарско пристанище, както и яхтеното, особено в ранните сутрешни часове, когато е пълно с лодки.

Задължително трябва да се опита и виното или ликьорът от финикови палми. Не се препоръчва обаче да пиете чешмяната вода, която е леко солена на вкус.

Най-голямата забележителност в града е крепостта Гази Мустафа. Тя е изсечена направо в планината. Интересен факт е, че на острова, а и в Хумт Сук, строежът на многоетажни сгради е забранен. Повечето от хотелите са издържани в традиционния стил на местните домове – квадратни бели здания с куполен покрив. На Джерба винаги са се отнасяли с изключително внимание към традициите в архитектурата.

На пазара е пълно с всевъзможни стоки, които привличат вниманието на туристите – различни сувенири, кожени изделия и много красиви килими.

Атракция е кошничарството,
което се случва на живо пред туристите. В Джебра за тази цел се използват млади палмови листа. Особено интересно е и тъкането с тръстика, което е най-популярно в местността Фату, недалеч от Хумт Сук. Това е занаят, който е разпространен сред възрастното население на острова. Днес чанти, кошници и шапки се продават както на островитяните, така и на туристите. Занаятчиите правят и въжета, и мрежи за риболов.

По суковете туристите са привличани и от бродерията, практикувана почти изключително от жените на острова, и по-специално тази на традиционните за Тунис дрехи. Златната и сребърната бижутерия също е важен бизнес, осигуряващ стабилни доходи за населението. Впечатляващи са изработваните в Хумт Сук бижута със сребърен емайл, украсени със златен филигран.

Всичко това може да видите и в Музея на популярните изкуства и традиции на Хумт Сук, който е разположен в бивше светилище в мавритански стил, построено през XVIII век. В него може да откриете фолклорното богатство на острова, костюми от различни социални групи, бижута, направени от занаятчии евреи, копия на Корана и др.

Има също така някои интересни ислямски джамии около Хумт Сук, като например тази на чужденците и джамията на турците. Най-интересна обаче е
Джема Фадлон,
която е близо до пътя към Хумт Сук. Тя датира от XI век и днес е превърната в музей. Посетителите на Джема Фадлон могат да научат как храмовете са били използвани като убежище за жителите по време на атаки и как се е осигурявало тяхното оцеляване.

Но провинцията в Джебра също е много интересна. На острова има множество селца и малки градчета с бели къщи, които са разположени недалеч едно от друго, и само чакат да бъдат проучени.

В Джерба се намира и
най-древната синагога – Гриба,

чиято възраст е почти 26 века. Тя е разположена в село Ер-Рияд и е обект на поклонение на евреи от целия свят, което е довело до развитие на туризма с посетители от близки и далечни страни.

На острова има също полуразрушени и запазени древни и по-нови обекти на оригиналната местна архитектура от различни епохи – укрепления, сгради, джамии, мавзолеи и др.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.09.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: