С кемпер по суша и вода – вече е възможно

Прочетена: 43

Елица Илчева

Плаващите каравани са нещо, за което се мисли отдавна. Първите опити за създаване на амфибийни домове на колела датират от 60-те години на миналия век, но така и не успяват да се наложат на пазара. Германската компания Caravanboat обаче се надява да промени това. Departure One е 9-метров хибрид между каравана и лодка.

На сушата се превозва с ремарке, снабдено с лебедка за спускане на вода. Автомобилът е проектиран в съответствие с европейските стандарти и отговаря на всички условия за безопасност.

В жилищния модул има четири легла, кухненски блок, душ, санитарен възел и всекидневна. Покривът може да се използва като палуба за отдих. Запасът от прясна вода и гориво стига за две денонощия автономно плаване.

Когато не е свързана с електрическата мрежа на сушата, Departure One се отоплява и охлажда от специална система, захранвана от бензинов генератор. Той осигурява и 220-волтово електрическо напрежение, подпомаган от слънчеви панели на покрива. В задната част е разположена малка тераса, от която се осъществява управлението. Задвижването е поверено на извънбордови мотор с мощност 11 кВт/15 к.с.

Caravanboat е базирана в Рощок, но Departure One се сглобява в Хамбург. Базовата цена на плаващата каравана е 58 хил. евро.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.10.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.