Байройт – Баварската мека на операта

Прочетена: 59

Светослав Загорски

За милионите меломани по света музиката е основна движеща сила както в ежедневието, така и по време на празничните и почивните дни. Някои градове са желана дестинация, когато в тях се организира голям рок концерт или няколкодневен фест, но има и такива, които постоянно са притегателен център за любителите на музиката. Типичен пример за това е баварското градче

Байройт, известно по света с

фестивала „Рихард Вагнер”,

или Вагнеровите празници. Това е едно от най-важните културни събития в Германия и се радва на огромен зрителски интерес. Превърнал се в уважавана традиция, фестивалът се провежда ежегодно от края на юли до края на август в най-старата запазена опера в Германия – Маркграфската.

За първи път Байройт се споменава през 1194 г. като Байерруте в един документ на епископ Ото II фон Бамберг. До 1199 г. в аналите Байройт присъства като село (villa), а през 1231 г. вече е записан като град. Графовете Фон Андекс го управляват до 1248 г., а след 1260 г. властта е наследена от известната династия Хоенцолерн.

През февруари 1430 г. хуситите нападнали и опустошили Байройт – сградата на кметството и всички църкви изгорели.

През годините градът претърпява доста несгоди – нападения и природни бедствия, като разцветът му започва след 1603 г., когато в Байройт е преместена резиденцията на графовете от крепостта Пласенбург, разположена в близкия град Кулмбах. Новите управници реставрирали двореца, в който живяла фамилия Хоенцолерн, отворили гимназията „Кристиян-Ернестинум” и построили известния и днес паметник фонтан. По това време е изграден външният кръг на градската стена и дворцовата църква.
Маркграфската опера в Байройт
е единствената автентична барокова опера в Германия, запазена изцяло в оригиналния си вид. Зад красивите дървени врати на зданието се разкрива свят на позлатени корнизи и колони, богато украсени полилеи и свещници. Операта е построена под контрола на графиня Вилхелмина, съпруга на маркграфа Фридрих III. Тя била известна с увлечението си по изкуството, като на нея е кръстен специален бароков стил. Брат й Фридрих Велики открива операта през 1748 г. Маркграфската опера днес разполага с 520 места, като се използва основно за Вагнеровите празници в Байройт, както и за много летни концерти.
Друг изключително популярен обект е
фестивалният дом Festspielhaus,
който е разположен на зелен хълм в Байройт. Той е една от големите атракции в града заради уникалната си архитектура и акустика. Това е една от най-добрите сгради за опера в света. Рихард Вагнер изиграва основна роля за изграждането й през 1872 г. Две години по-рано той посетил Маркграфската опера, чиято огромна сцена му се струвала подходяща за неговите оперни постановки, но в крайна сметка се оказало, че мястото за оркестъра не побирало многобройните музиканти, необходими за някои от творбите му. На 14 август 1876 г. е поставено началото на фестивала, като първо е представен цикълът от опери на Вагнер – „Пръстенът на Нибелунгите“.
Несравнимата акустика на Festspielhaus се дължи на интериора. Подиумът е изцяло дървен и местата на зрителите са централно разположени. Седалките са специално тапицирани, което спомага за поглъщането на звука, като едновременно с това той се разпространява по-чисто из цялата зала.
След смъртта на Вагнер неговата съпруга Козима, дъщеря на гениалния композитор и пианист Ференц Лист, продължава делото му. След Втората световна война внуците на Вагнер поемат фестивала, на който и до днес идват най-добрите музиканти и композитори от цял свят.
Всъщност Байройт не е свързан само с Рихард Вагнер, а и с Ференц Лист, който е роден в Унгария, но живее и умира в Байройт. Неговият живот е пряко свързан с този на Вагнер заради Козима.
Днес хиляди посещават
Музея на Ференц Лист,
който е отворен през 1993 г. по случай 182 години от рождението му. Основната експозиция в него включва 300 снимки, ръкописи, документи и предмети, събирани от мюнхенския пианист Ернст Бургер. Изложбата проследява живота на Лист, като едновременно с това посетителите се наслаждават и на великата му музика. Особено впечатляващи са няколко портрета на композитора, дневникът му, белият роял Ibach, както и оригинални писма, включително и до Вагнер.
И все пак не всичко в Байройт е музика. Към нея трябва да прибавим великолепната архитектура на града, прекрасните му средновековни улички и най-вече Ермитажа – историческо парково съоръжение с водни каскади и сгради. Тук се намират Старият и Новият дворец с оранжерията и Храмът на Слънцето, както и други интересни по-малки постройки.
Старият дворец в Байройт
е построен през 1715 г. от маркграф Георг Вилхелм.
След 40 години маркграф Фридрих поема графството и дава двореца на жена си Вилхелмина. Тя веднага започва да го разширява, като не спира да добавя нови стаи. Появяват се Японският кабинет и Китайският огледален кабинет, в който Вилхелмина написва своите прочути мемоари.
В периода до 1745 г. по проект на френския архитект Жозе Сен Пиер са построени допълнителни сгради и фонтани. В секциите, добавени от Вилхелмина към съществуващите градини, тя въвежда традиционни барокови елементи. Старият дворец е уникален за времето си, защото през XVIII век никъде в Германия не е имало такива градини. В съседство се намира
Новият дворец,
датиращ от средата на XVIII век. Външният вид и интериорът му разкриват изцяло влиянието и вкуса на графиня Вилхелмина. Нейните апартаменти и покоите на съпруга й Фридрих са декорирани в късен рококо стил с мебелировка, типична за периода. Изграждането на двореца отново е поверено на Жозе Сен Пиер, но под пълния контрол на графинята. Нейният отпечатък личи особено силно в Огледалната зала и Музикалната стая. Обиколката на двореца включва партерния етаж, картинна галерия и красивата колекция от миниатюри.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.10.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.