Урбино – скритата Флоренция

Прочетена: 61

Светослав Загорски

Урбино е един от най-уникалните и интересни градове на Италия. Мястото не е много популярно като туристическа дестинация, въпреки че впечатлява с историческото си богатство, поради което често е сравнявано с Флоренция. Именно в Урбино е роден един от гениите на ренесансовата живопис – Рафаело. Това е една от причините през 1998 г. градът да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и историческо наследство.

Урбино се намира в северната част на италианския регион Марке, югозападно от Пезаро и на около 30 км от Адриатическото крайбрежие. Историческият град е построен на два хълма, които са свързани с 4 основни пътя и повечето от тях все още са заобиколени от масивни стени и здрави порти. В близост до катедралата на централния площад има туристическо бюро, от което може да получите полезна информация.

Днес Урбино е университетски град, като
500-годишното висше учебно заведение

е сред най-старите в Европа. То е туристическа дестинация и важна част от историческото наследство на Италия, запазил еманацията на епохата на Ренесанса. Затова не бива да се учудваме, че няма италианец, който да не е посещавал Урбино поне веднъж в живота си.

През III век Урбино е под римско владичество, но получава статут на град през 568 г. От най-старите селища на мястото на Урбино – Urbs Bina и Urbinum Metaurense, днес няма почти никакви следи, но за сметка на това средновековното наследство е огромно.

Макар и да възниква още в римски времена, Урбино бележи своя апогей през XV – XVI век, когато херцог Федерико да Монтефелтро създава тук мощна автономна област и едно от най-стабилните съдилища в цяла Европа. Родът Монтефелтро от наемници успяват да се издигнат до управители на Урбино. От 1474 г. до 1626 г. градът е столица на едноименното херцогство. През този период е прочут художествен център. До 1631 г. Урбино е управляван от херцозите Дела Ровере, които извършват преврат срещу Монтефелтро, не без голямата помощ на папските наместници и специално на Чезаре Борджия. Градът става част от Кралство Италия едва през 1860 г.

Като една от културните столици на Италия Урбино е място на творци, артисти, историци и археолози. Историческият център на града е съставен от къщи и паметници, датиращи от XV – XVI век, създаващи една особена атмосфера, която не може да се усети в никой от по-големите градове на страната.

Няма как да пропуснете Палацо Дукале,

известен като Херцогския дворец, където се намирало седалището на семейство Монтефелтро. Днес тази част от Урбино е важен пример за ренесансова архитектура. Дворецът е разположен на Пиаца Дука Федерико, а неговата окончателна реставрация завършва през 1985 г. От тогава насам Палацо Дукале е една от най-големите туристически забележителности и исторически паметници не само за Урбино, но и за цяла Италия. Замъкът е издигнат през втората половина на XV век по заповед на Федерико II Монтефелтро. Той поръчва на най-добрите художници и архитекти да построят и украсят неговия огромен дом. Резултатът – Палацо Дукале се смята за съвършения израз на Ранния ренесанс. Придворният архитект Балдасаре Кастильоне нарича тази властна крепост „град под формата на дворец“.

Днес в Палацо Дукале се помещава Националната художествена галерия на Марке, която съдържа една от най-важните колекции от ренесансови картини в цял свят. В нея могат да се видят произведения на Рафаело, Паоло Учело, Лучано Лурена и други. Местните твърдят, че ако Националната галерия на Марке в Урбино беше разположена в град като Флоренция, щеше да има опашки по площада от посетители, които очакват да влязат.

Сред останалите забележителности на Урбино е и
крепостта, известна като Ла Фортеза.

Тя е построена от папския легат през XIV век. През 1507 – 1511 г., когато херцог Дела Ровере прави нова серия от стени към града, крепостта попада зад тях. Днес около Ла Фортеза е общественият парк, от който се разкрива чудесна панорамна гледка.

Забележителна и интересна е катедралата в Урбино, наричана от италианците просто Duomo. Основите й са положени преди повече от 10 века, но от тогава до днес катедралата е претърпяла много трансформации. Едно земетресение през XVIII век нанася големи щети по конструкцията, но тя е напълно реставрирана през 1801 г., когато архитектът Джузепе Валадиер създава една великолепна религиозна постройка с величествен купол и неокласическа архитектура. Във вътрешността на катедралата в Урбино могат да се видят безценни художествени произведения като

„Тайната вечеря“ на Федерико Барочи.

Хиляди туристи всяка година посещават и

родната къща
на Рафаело,

която е сред забележителностите в града и е добре съхранена. Тук можете да се насладите на произведения на младия Рафаело, както и картини на баща му Джовани Санти.
Урбино е град с неизброими църкви, но някои от тях си заслужава да се видят заради връзката им с известни личности и събития. Параклисът „Св. Йоан Кръстител“ е туристически обект, който впечатлява със своя интериор. Тук има стенописи, изобразяващи разпятието на Христос, както и сцени, показващи живота на св. Йоан Кръстител.

Една от най-старите и красиви църкви е

„Св. Августин“.

Построена е в римски стил през XIII век, но през следващите векове значително се видоизменя.

Фасадата й притежава красив портал от края на XIV век в готико-романски стил, а интериорът е изключително пищен. В нея има резбован олтар от XVI век, създаден специално за брака на Костанцо Сфорца и Камила от Арагона. Камбанарията пък е от XV век.

Друга известна църква е „Св. Франциск“ от XIV век, издигната първоначално в готически стил. След възстановителните работи през XVIII век от първоначалния й вид са останали само портикът и камбанарията. Тук можете да видите „Прошката на Св. Франциск“, дело отново на великия Федерико Барочи.

Един от най-важните паметници на Урбино е бившият манастир „Санта Киара“. Издигнат е през XV век от сиенския архитект Франческо дьо Джорджо Мартини. Храмът постепенно се превръща в своеобразен мавзолей, след като в него са погребани няколко членове от династията на херцозите Ровере. От 70-те години на ХХ век тази сграда е дом на Института за висши художествени индустрии.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.11.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: