Чарлстън – Южняшката красота на САЩ

Прочетена: 34

Светослав Загорски

Напълно погрешно е схващането, че в САЩ трудно можете да намерите място, което да има богато културно наследство като Европа. През 2016 г. най-голямото списание за пътешествия Travel + Leisure посочи 15-те най-добри туристически града в света. Критериите, по които се определя класацията всяка година, са история, култура, хубава кухня, модерни удобства и културни забележителности. Начело в списъка изненадващо бе американският град Чарлстън в щат Южна Каролина. На туристите се препоръчва да посетят крепостта, където е започнала Гражданската война между Севера и Юга, а после да отседнат в The Spectator, който според изданието е в топ три на най-добрите хотели в света.

Чарлстън е вторият по големина град в Южна Каролина. Разположен е на полуостров между устията на реките Ашли и Купър. Неговото местоположение е било идеално място за отбрана. Той е основан през 1670 г. от английски заселници, след като възстановеният на трона крал Чарлз II подарява територията на Каролина на осем от най-близките му приятели. Седем години отнема на лордовете да основат първото селище по тези земи, което е именно Чарлстън, кръстено на английския владетел. Около 1690 г. английските заселници издигат крепостна стена около малкото градче, за да подпомогнат неговата защита.

Само век по-късно мястото става символ на южняшката съпротива, когато
първите изстрели на Гражданската война

прогърмяват срещу окупирания от армията на Съюза Форт Съмтър, който охранява пристанището на Чарлстън.

Понеже Чарлстън се превръща в жизненоважен център за снабдяване на Юга, по време на Гражданската война блокадата на залива му винаги е сред основните стратегически цели на войските на Севера. И днес портът е сред най-големите и оживени в света. За щастие, когато градът е превзет по време на Гражданската война, не са му причинени големи материални щети. Чарлстън се превръща в първото американско селище, което преминава през реставраторски процес и възстановява архитектурата от ранния колониален, викториански и други стилове.
Чарлстън е известен още като Свещения град заради многобройните църковни камбанарии, както и поради факта, че той е бил едно от малкото места в първоначалните 13 колонии, което осигурява религиозна свобода на френските хугеноти и на евреите.

Днес най-непокътнатият колониален град в Съединените щати, знойният и изискан Чарлстън, съблазнява посетителите със своя европейски чар, историческа архитектура и приветливи жители, а напоследък и с изкуство и ресторанти – възвестители на новата златна епоха на града.

В Стария Чарлстън и в
крайбрежния район Рейнбоу Роу

могат да се видят множество красиви частни къщи, образец на очарователния южняшки колониален стил – импозантни сгради, обвити от испански мъх, тротоари със засадени по тях дървета.

Живописните постройки в Чарлстън датират от края на XVIII век. Според местните легенди причината за отличаващите се цветове на фасадите се крие в улесняването на пияните моряци да разпознават къщата за гости, в която са отседнали. Според други магазините започнали да оцветяват сградите си в пъстри цветове като форма на реклама. Каквато и да е причината, улиците в Чарлстън носят много позитивизъм и чар.

За едно по-персонализирано възприемане на града спомага ежегодният пролетен Фестивал на къщите и градините. Той предлага рядката възможност да надникнете в
150 великолепни частни сгради
и скрити зад стени градини.

По дух Чарлстън прилича малко на Ню Орлиънс заради смесените френски, западноафрикански и американски традиции. Френското влияние може да се види и в изящната червено-бяла Хугенотска църква.

Разходката сред забележителностите трябва да започне от „Чарлз Таун Ландинг” – мястото, където са стъпили първите английски заселници. Историческият туризъм продължава през старата сграда на борсата и митницата. Тук през 1788 г. ратифицират Американската конституция.

Интересни са зданията на Палатата на градския съвет и Градския съд, както и епископската църква „Сейнт Майкъл”. Всички те са издигнати с приходите от местните плантации.

В Чарлстън има много музеи, а градските квартали се отличават със собствен облик и чар и са изпъстрени с прохладни градини и паркове, както и с множество яхтени пристанища. Започнете ударното разглеждане на градското културно наследство с посещение в Музея на Чарлстън. Той е най-старият в САЩ, устроен през 1773 г. и разположен в самото сърце на Стария квартал.

Интерес представлява и Гибс Мюзиъм, където се съхраняват повече от 10 000 произведения на изкуството.

Страхотна атркация за туристите е бойният кораб „Йорктаун”. На борда му се намира музеят Congressional medal of honour.

Хотел „2 Мийтинг
Стрийт Ин“,

гордеещ се с една от най-внушителните фасади в града, е викторианска перла от 1890 г., която е дори още по-бляскава отвътре – с тавани по 3,60 м, облицовани с дъбова ламперия, витражи от Луис Тифани и само девет стаи за гости, украсени с английски антики. Най-интересен е „Спел Рум“ – оригиналният апартамент на собственика, който предлага достъп до верандата на втория етаж. Там може да се наслаждавате на следобеден чай или обилна южняшка закуска. Градината е не по-малко примамлива за релакс сред магнолиите и азалиите и в сянката на японски вишни и вековни дъбове.

Прекрасните паркове на Чарлстън започват от Батери Парк, разположен при устията на двете реки. Може да си починете в огромния Уайт Пойнт – с дъбови дървета, старинни оръдия и други паметници. Интересна за посещение е и Чаената плантация – единствена в Америка.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.11.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: