Витория-Гастейс – Зелената столица на Испания

Прочетена: 63

Светослав Загорски

Витория-Гастейс е административният център на Баския автономен район. Заобиколен отвсякъде с известни туристически дестинации, като Сан Себастиан, Билбао и Памплона, градът остава леко незабележим, а всъщност е едно истинско бижу на архитектурата и историята. По-голяма е известността му сред автомобилните фенове, защото тук се правят автомобилните гуми „Мишлен“, а пък Daimler Crysler произвежда моделите си Vito и Viano.

Историята на Витория-Гастейс започва в далечната 581 г., когато вестготският цар Лювигилд основава град Victoriacum в чест на една от своите победи. Някои историци и експерти обаче смятат, че Victoriacum не се е намирал на мястото на днешния Витория-Гастейс, а някъде близо до него. През 1181 г. Санчо VI, крал на Навара, основава град Нуева Витория като отбранителен пост на върха на хълм, на предишното местонахождение на селото Гастейс. Войските на Алфонсо VIII Кастилски превземат селището през 1200 г. и го присъединяват към територията на Кралство Кастилия. Наблюдава се постепенно разширяване и през 1431 г. крал Хуан II го обявява за град. През XVIII век селището излиза извън пределите на старите градски стени. Това става за сметка на земни тераси, които се спускат от планините. Днес тези тераси са част от забележителностите за туристите. Основен епизод в по-късната история на Витория-Гастейс е битката във войната през 1813 г. Френските войници на Наполеон Бонапарт са разбити от херцог Уелингтън. В чест на тази победа е построен паметник, увековечаващ тази битка. Той е на централния площад на града и е

известен като Паметник на независимостта.

Днес градът съчетава древната история с модерното развитие, особено по отношение на екологията. Витория-Гастейс е получил няколко международни награди за приятна атмосфера и облик, достигнати именно с конкретен план за градско развитие. Т. нар. „зелен пръстен” представлява мрежа от паркове и зелени площи, изградени около града и предназначени да бъдат „белите дробове” на Витория в бъдещето. Неслучайно Витория-Гастейс става „Зелена столица на Европа“ за 2012 – 2013 г.

Средновековният град е в бадемовидна форма и е разположен около хълмов ансамбъл. Новите части от Витория-Гастейс са изградени в съответствие с плана за развитие – омайни паркове, зони за отдих и високо качество на живот. Абсолютен баланс е постигнат при съчетанието на запазването на идентичността на града с необходимостта да се побере нарастващото население.
Витория-Гастейс е място, което има какво да покаже като архитектурно наследство. От средните векове са се запазили много красиви сгради. Най-старата къща в града е

Каса дел Кордон.

Това е сграда, построена през XV век. Тя е прекрасен пример за гражданска готическата архитектура. Много здания от XVII – XVIII век днес изпълняват функцията на хотели, но са запазили автентичния си старинен вид. Сред интересния градски пейзаж във Витория е спортният комплекс „Мендисороса“, където при липса на мероприятия се оформя пазар. Именно там може да си купите и прочутото овче сирене „Идиасабал“.

Както навсякъде в Испания, така и тук, има огромен интерес на туристите към църковната архитектура. Сред първенците в тази категория е готическата катедрала „Санта Мария“ от XIV век и кулата й от XVII век. Под главния портал са отварят врати, украсени със статуи и релефи. Интериорът на катедралата е впечатляващ. Параклисите съдържат изображения от готическия, фламандския и италианския ренесанс, като в един от тях може да се видят картини на Рубенс и Ван Дайк.

Новата катедрала се нарича

„Пречиста Мария“

и е построена през XX век. Изграждането е започнало през 1907 г. и е завършило едва през 1973 г. В новата катедрала се намира Музеят на религиозното изкуство, където са събрани ценни предмети.

Опияняваща с набора си от релефни сцени, изобразяващи епизоди от живота на Св. Петър и Св. Богородица, е църквата „Свети Апостол Петър“. Това е готически храм също датиран от XIV век.
„Свети Архангел Михаил“ е възрожденско готическо светилище от XIV – XVII век, на чиято веранда е образът на Девата Бланка. Тя е считана за покровител на града. Сред красивите детайли на църквата е олтар, творение на Грегорио Фернандес.

Във Витория може да се види и църквата „Свети Франциск от Асизи“. През седемдесетте години на миналия век в храма се укриват стачкуващи работници, но полицията ги атакува и много от тях са ранени, а някои загиват.

Градът е много известен и с интересните си музеи. Забележителни са Музеят на природните науки, както и Археологическият музей, разположен в къща от дърво от XVI век, славещ се със своите римски скулптури и средновековни фигури.

Любопитен е

Музеят на картите
за игра.

Той е посветен на производството на карти, което е едно от най-характерните за Витория. Като град, белязан от война Витория-Гастейс има и един специфичен музей – Оръжейният. В него се пази богата колекция от оръжия от всички периоди – от праисторически до модерни. През лятото туристите могат да се включат и в два прекрасни музикални фестивала. Те са ежегодни, като в средата на юли се провежда Международният джаз фестивал, а рок фестивалът „Азкена” е в края на август – началото на септември.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.01.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: