Галвестън – Викторианското съкровище в Мексиканския залив

Прочетена: 54

Светослав Загорски

Мексиканският залив е едно от най-красивите места в САЩ. В него са разположени остров Галвестън и едноименният град, който е исторически свързан с щата Тексас. Населеното място е известно с приказните си плажове и страхотната архитектура, които привличат милиони туристи всяка година.

Град Галвестън е кръстен на испанския военен и политически лидер от XVIII век Бернардо де Галвес, който е роден в Испания. Първите европейски селища са построени в района около 1816 г. от френския пират Луи-Мишел Аури в помощ на младата Република Мексико в борбата й за независимост от Испания. Малко по-късно, през 1825 г., Конгресът на Мексико създава пристанището на Галвестън. Това става веднага след обявяване на независимостта на страната от Испания.

В годините на Тек­сас­ката революция градът е бил основно пристанище за нейния флот. При превръщането на Тексас в независима република, непризната напълно от Мексико, Галвестън става негова временна столица.

През XIX век Галвестън е главен търговски център на САЩ и едно от най-големите пристанища. За известно време е и най-големият град в щата Тексас, известен като Кралицата на Залива.

През 1900 г. е опустошен от страховит ураган, наречен „Ураганът Галвестън“, и възходът му спира. Впоследствие населеното място се възстановява от тежкото бедствие.

По време на забраната на хазартни игри от 1919 – 1933 г. тук всичко е разрешено и хората започват да го наричат Свободната държава Галвестън.

Великолепието на града от периода, когато е бил най-големият и богат в щата Тексас, е запазено и може да се види в многобройните му исторически сгради и красиви имения и по-специално във викторианските забележителности като

Епископския дворец и
The Grand 1894 Opera House.

Те се намират в историческия район Странд, в който има предимно сгради от Викторианската епоха. В комплекса са разположени около 60 здания, които създават уникална атмосфера. Странд се простира в близост до кея и е до Старите складове, които също са атракция за туристите. Именно тук се провежда и известният Коледен Дикенсов фестивал.

The Grand 1894 Opera House е прекрасно реставриран викториански театър, който все още е домакин на различни представления, включително и популярния Grand Kids Festival. Изграден като частна резиденция, Епископският дворец е завършен през 1893 г. Строителството му отнело седем години. Той е с голямо архитектурно значение за САЩ – замъкът представлява уникална викторианска адаптация на ренесансовия стил. Акцентите включват кули от гранит, варовик и пясъчник, сложна дърворезба, високи тавани, камини и фини мебели. Библиотеката на Конгреса го е класифицирала като една от четиринадесетте най-представителни викториански структури в страната.

На бреговата линия е разположен историческият хотел „Галвес”, който е открит през 1911 г. На 4 април 1979 г. е добавен към Националния регистър на историческите места.

Друг интересен обект за туристите в района Странд е
къщата на Мишел Менар,

която е построена през 1838 г. Тя е най-старата в Галвестън и е проектирана в гръцки възрожденски стил. През 1880 г. е купена от Едуин Кетчъм, който е бил шеф на полицията в града по време на урагана от 1900 г. Архитектурен бисер в Странд е и вилата „Аштън” – викториански италиански дом с червени тухли. Тя е построена през 1859 г. от Джеймс Моро Браун и е една от първите тухлени сгради в Тексас. Последна в колекцията, но не и по значение, е къщата Moody, изградена през 1895 г. Интериорът й се отличава с множество арки, витражи, дърворезби, декоративни плочки. Домът също така впечатлява с изобилие от антики, снимки и произведения на изкуството.

В града има и немалко храмове, сред които най-посещавана е църквата „Св. Йосиф“, построена от немски имигранти в периода 1859 – 1860 г. Тя е най-старата дървена църковна сграда в Галвестън, както и най-старата немска католическа църква в Тексас. Храмът носи името на светеца покровител на работниците.
Търговската част на Галвестън е съсредоточена около три стъклени пирамиди в

Moody Gardens. Най-голямата атракция е
пирамидата на Аквариума,

която е една от най-големите в Тексас и представя морския живот на Тихия океан, Антарктика, Големия бариерен риф, Коралско море и Карибите. В другите две са Пирамидата на дъждовните гори, която показва флората и фауната от тропиците, и Discovery Pyramid, с научно ориентирани експонати и дейности.
Галвестън е известен и със своите любопитни музеи. Най-много посетители събира Тексаският пристанищен музей, дом на високия кораб „Елиса”. Плавателният съд е построен през 1877 г. и е считан за един от най-добре възстановените исторически кораби в САЩ. Други акценти на музея включват историята на пристанището на Галвестън, включително плоча с имената на повече от 133 000 мигранти, които са преминали оттук.

Музеят на самолетните полети

описва историята на авиацията чрез своите многобройни летателни машини и артефакти. Сред най-забележителните експонати е огромната летяща крепост B17 – бомбардировач, който е бил на въоръжение по време на Втората световна война.

Музеят на железниците в Галвестън Roy Luck също е забавна атракция за млади и стари. Той разполага с голяма колекция от парни и дизелови двигатели, пътнически и товарни машини и свързани с тях артефакти. Акцентът в него е известният „Тексас Лимитед” – пътнически влак, и впечатляващите „Санта Фе” с дизелово гориво.

Можете да посетите остров Галвестън по всяко време на годината, но ако искате да се порадвате на плажовете, е добре да избирате по-топлите месеци от края на пролетта до началото на есента.

При всички положения, ако сте в Галвестън, не пропускайте да се качите на ферибота и да отидете и разгледате съседния остров Боливар.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.01.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: