Японско изкуство, швейцарска точност и китайски символи в последния часовник на Chopard

Прочетена: 82

Елица Илчева

Cпоред китайския календар на 5 февруари започва Годината на свинята. В нейна чест много от световните брандове правят лимитирани колекции. Сред тях е и луксозната марка Chopard, която представи часовника L.U.C XP Urushi Year of the Pig. Той влиза като нов модел от изключителната колекция LUC XP Urushi, създадена с помощта на японската техника маки-е, която представлява лакиране с инструмента макизуцу или четка кебо. За да създадат различни цветове и текстури, майсторите на ма­ки-е лака използват различни метали на прах, включително злато, сребро, мед, алуминий, платина, както и техните сплави. Самият лак пък е urushi, защото идва от смолата на уруши. Тя се събира веднъж годишно в много малки количества от над 7-годишни дървета, а едва след още три до пет години е готова за използване. Този медно текстуриран и силно отровен продукт се нанася на изключително тънки последователни слоеве.

Техниката на японското изкуство е заимствана от швейцарския производител на часовници за първи път през 2009 г. върху модели, предназначени първоначално за източния пазар. Тогава върху фината и елегантна 39,50-милиметрова златна каса на Chopard са разработени девет различни дизайна с петте основни елемента на Вселената според древната азиатска философия – дърво, огън, земя, метал и вода. По тях са изрисувани дракони, феникси, тигри, пауни, риби и митични създания, използвайки техники, които носят много цветове.

Въпреки че прасето не е най-елегантното животно, което може да украси циферблата на някой луксозен часовник, производителите вярват, че последният им модел ще се хареса особено на онези почитатели, които са родени под неговия знак. В китайския зодиак животното се счита за искрено, трудолюбиво, внимателно, забавно и щедро, поради което се очаква годината на всеки, който си сложи новия часовник, да бъде изпълнена с успешни начинания.

Циферблатът е рамкиран от тънкия корпус на L.U.C XP, направен от 18-каратово розово злато. Диаметърът, както споменахме, е 39,5 мм, а дебелината – едва 6,8 мм, и побира самозадвижващия се механизъм LUC 96-17-L. Той е с микроротор от 22-каратово злато и бие с честота 28,800 VPH. Технология с два барабана осигурява минимум 65 часа запас от мощност.

Часовникът се предлага с ръчно ушита черна кожена каишка от алигатор и кафява подплата от същата материя, както и с полирана 18-каратова розова златна закопчалка. Ограниченото издание е от 88 бройки и е достъпно само в бутиците на Chopard.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.01.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: