Строителни „Оскари 2017“: „Планекс” ЕООД

Прочетена: 131

Мартин Славчев

В рубриката „Строителни „Оскари 2017“ Ви представяме компаниите, които бяха наградени по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя, който се проведе на 26 октомври 2018 г.

В класацията участваха 4345 фирми, вписани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) и изпълнили процедурата по чл. 20, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите за 2017 г. към 10.10.2018 г. В първата група попадат 3370 компании, изпълняващи строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено), прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения. Във втората са 254 дружества, работещи по строежи от транспортната инфраструктура. В третата – 449, ангажирани в сферата на енергийната инфраструктура, а в четвъртата – 272, специализирани в благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда.

Победителите са избрани от комисия на основание декларираната информация от годишните отчети за 2017 г. в електронната система на ЦПРС и по определените показатели за оценка съгласно чл. 3, ал. 2 от Правилника за годишната класация. Сред критериите за оценка от последната финансова година с най-голяма тежест е „Нетни приходи от продажби“, за който фирмите получават по 15 точки. Следват „Средносписъчен персонал“ с 10 т. и „Дълготрайни материални активи“ – 5 т.

Златна награда в Първа група „Строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено), прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения“, раздел „Големи строители“ завоюва фирма

„Планекс” ЕООД.

„Планекс“ ЕООД е най-голямата компания в „Планекс Холдинг“, специализирана във високото строителство – бизнес и търговски комплекси, обществени, индустриални и жилищни сгради. Дейността си фирмата развива предимно в Североизточна България и по Черноморието.

В град Варна „Планекс“ разполага с два бетонови възела, с предприятие за производство на армировъчни заготовки, както и с цех за мебелно производство и такова на алуминиева и ПВЦ дограма. От близо 12 години фирмата е сертифицирана по три от най-приложимите стандарти – ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 и OHSAS 18001:2007. Годишно компанията изпълнява проекти с над 150 000 кв. м. РЗП. За 2017 г. „Планекс“ ЕООД е реализирала приходи в размер на 62 млн. лв.

Инж. Христо Димитров, управител на „Планекс“ ЕООД, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Варна: Строителството е призвание за мен

Инж. Димитров, как оценявате наградата, която получихте по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя?

На първо място това е важно признание за мен и моя екип. Класацията се определя по финансови показатели, но всички знаем, че зад данните от годишните отчети стоят добри професионалисти, които ежедневно влагат своите усилия и страст в работата. Радвам се, че успяхме за поредна година да докажем, че се справяме добре. Тази награда се дължи на постоянния ни стремеж да прилагаме фирмените правила и процедури, на подхода ни стриктно да проследяваме качеството на строително-монтажните дейности, на използването на иновативни технологии, на търсенето на по-добри технически решения. Оценяваме доверието и авторитета, които подобно отличие носи на притежателя си.

Представете се с няколко думи – какво сте завършили, как се насочихте към строителството?

Роден съм в Добрич. Дядо ми по майчина линия е бил строителен предприемач и негово дело са едни от най-красивите къщи в родния ми град. Вуйчо ми също беше сериозен дюлгер. Затова нито за момент не съм се съмнявал в избора си на професия – за мен строителството бе призвание.

Завършил съм Техникума по строителство „Пеньо Пенев“, след което продължих образованието си във Висшето военно строително училище „Любен Каравелов“ в София. След дипломирането си бях насочен към Главно управление на строителни войски (ГУСВ), поделение 64470 във Варна, като взводен командир. Впоследствие станах технически ръководител, ръководител на техническия отдел, а последните години в структурата на ГУСВ бях главен инженер на полка. След 1989 г. големите държавни производствени структури претърпяха промени и сътресения, имаше все по-малко обекти и перспективите бяха твърде лоши. Така през 1991 г. се присъединих към фирмата на моя дългогодишен приятел, състудент и колега – инж. Пламен Андреев. Оттогава „Планекс” е моят начин за усъвършенстване в професията, моето призвание, моето всекидневие.

Как се разви „Планекс“ ЕООД през годините?

За 28 години организацията ни се разшири, развихме структура, която ни дава възможност да реализираме мащабни, сложни проекти, изискващи специфично планиране, изпълнение и отчитане. Служителите ни към момента са над 450 души – инженери, технически ръководители, икономисти и работници от различни строителни специалности, разпределени в няколко структурни звена. Компанията е носител на множество награди за качествено строителство, включително и от областния конкурс „Златен отвес“, организиран от ОП на КСБ – Варна. Екипът, който сме създали, е основното ни предимство.

Кои са най-интересните обекти, върху които компанията е работила?

Обектите, които фирмата ни е изпълнила през периода на своето съществуване, са много. Най-общо те са в няколко категории: многофункционални търговско-административни здания за обществено ползване, така наречените молове, хотели и ваканционни комплекси, жилищни и промишлени сгради.
В момента „Планекс“ довършва един от най-големите и функционални търговско-развлекателни комплекси във Варна – мол „Делта Планет“, с обща застроена площ от 111 хил. кв. м и отдаваем терен от 40 000 кв. м. Сградата разполага с четири нива, две от които са партерни и следват естествената денивелация. Работим интензивно и по изпълнението на най-големия кинокомплекс от веригата Cinema City извън София, който ще е с 12 зали и единствената в града 4DX конозала. Други интересни и значими обекти на „Планекс“ през последните години са: хотел „Интернационал“ в кк „Златни пясъци“, мол „Галерия Бургас“, спортен комплекс „Камчия“ с прилежащия му амфитеатър, база на фирма WEBER за Североизточна България, производствено-логистичен център на „Софарма“ и др.

Кое за Вас е предизвикателство в професията?

През последните години, освен с управлението на „Планекс“ ЕООД, съм се ангажирал и с определени функции в Камарата на строителите в България и в Областното представителство на КСБ във Варна. Напълно осъзнавам, че браншът има нужда от активна позиция и защита на интересите, и затова се стремя да бъда полезен освен на бизнеса си, и на сектора в България като цяло. В този смисъл, предизвикателството пред мен е да съчетая всички мои задачи и ангажименти.

Каква според Вас е ролята на Камарата на строителите в България?

Основната роля на КСБ като браншова организация е да създава коректни правила за развитие на строителния бизнес и да защитава своите членове, да проучва и синтезира добрите практики, да съдейства за популяризиране на иновациите и новите технологии в сектора. Много пъти съм казвал, че Камарата трябва да е платформа за професионални спорове, обучение на специалистите, лобиране – в добрия смисъл на думата – пред държавните институции за една конкурентна среда на фирмите, в която водещи ще са качеството, производителността, коректността. КСБ трябва да е двигател, инициатор и визионер на строителния бранш!

Какво още бихте искали да споделите с нашите читатели?

Тъй като в. „Строител“ е основна медия на КСБ, е важно към читателите да бъде изпратено посланието, зад което застана Камарата като организация, обединяваща и представляваща българските строители. Настояваме да спре използването на бранша за политически цели, като бъдат преустановени необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в бранша, за да се гарантират спокойствието и сигурността на заетите в сектора компании, работници и служители.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 23.01.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: