Сапоро – снежната феерия на Япония

Прочетена: 70

Светослав Загорски

В Европа има много красиви и известни ски курорти, но все повече почитатели на зимните спортове търсят и екзотиката. Такава дестинация е град Сапоро, който се намира на японския остров Хокайдо. Северното му разположение и климатични условия го правят едно от най-приятните места в Япония.

Сапоро заслужено може да се нареди сред най-добрите центрове за снежни спортове в света, тъй като той е първият азиатски град, избран за домакин на Зимните олимпийски игри. Това се случва през 1972 г. и от тогава насам поддържа имидж на една от най-популярните дестинации. В Сапоро се намира 90-метрова ски шанца. До нея се стига чрез лифт, а от там се разкрива страхотен изглед.

Сапоро е от „младите“ градове в Япония. Създаден е през 1868 г. Малко преди основаването му официалните жители на платото са били 7. Днес, 150 години по-късно, той е пети по големина в Япония с близо 2 млн. жители, а всяка година се посещава от 14 млн. туристи.

Сапоро е световноизвестен със Зимните олимпийски игри от 1972 г., но освен това тук ежегодно се провежда
прословутият Снежен фестивал.

Бляскавите ледени фигури, сътворени от местни и гости, привличат всяка година над 2 млн. посетители. Не е чудно, че страната, в която икебаната и оформянето на градини са се превърнали в изкуство, е трансформирала този зимен празник в световноизвестно шоу, в което огромни скулптури изобразяват творби, като например „Пиета” от Микеланджело. Ледените дворци са достатъчно големи, за да могат хората спокойно да се разхождат из тях, а някои скулптури достигат над 40 м височина и 24 м ширина.

Докато се наслаждавате на Снежния фестивал или карате ски, можете да опитате местната бира, която е една от най-известните в цяла Япония. В Сапоро тази традиционна напитка съществува над 130 години, като сред най-предпочитаните марки са „Сапоро Драфт“ и „Йебису“. Повече за нея можете да научите в

Музея на бирата,
намиращ се в близост до метростанция Одори. В някои от местните ресторанти пък можете да пробвате и популярното японско ястие рамен – супа от фиде и други традиционни продукти.

Инфраструктурата и обликът на Сапоро представляват интересно съчетание между характерната японска визия, съчетана с американския стил архитектура. Днес градът е предпочитано място от много световно признати хора на изкуството. Любопитен факт е, че именно там през ноември 1974 г. легендарната оперна певица Мария Калас изнася последния си голям концерт.

Една от най-очевидно повлияните от Запада забележителности е великолепната бивша правителствена служба на Хокайдо, построена през 1873 г. Тя разполага с изложбена зала и днес служи като туристически център на града. В нея има колекция от интересни картини и други произведения на изкуството. Заслужава да бъде посетена още и заради оригиналния интериор и светлата червена тухла, с която е издигната фасадата.

Друга от оцелелите западноевропейски сгради в Сапоро е
известната

Часовникова кула.

Изградена е от дърво в колониален стил. В допълнение към все още функциониращия часовник може да се разгледа интересният музей, описващ историята на района със специален фокус върху земеделието. Часовниковата кула се използва често за музикални и театрални продукции.

В традиционен японски стил е построеният през 1871 г. храм „Хокайдо“, който е един от най-важните и посещавани религиозни обекти. В допълнение към огромната му сграда има голяма градина с череши, които цъфтят всяка пролет.

Друго предпочитано време за посещение на храма е Нова година, когато се провеждат специални тържества, или по време на годишния фестивал всеки юни. С дълги паради на празнуващи в традиционни одежди японци се отдава почит на предците и на най-почитаните религиозни лидери.

Интерес за туристите представлява построената през 1957 г. и висока 147 м телевизионна кула. От нея се разкрива прекрасна гледка към Сапоро. В кулата има експозиция на приземния етаж, свързана с историята на сградата. Светлинният екстериор е постигнат посредством големите цифрови часовници, инсталирани през 1961 г.

Градът разполага и с много паркове за разходка и почивка. Сред най-посещаваните е „Одори парк“, намиращ се в центъра. Територията му се използва за сцена на големи фестивали и други събития. Извисяващ се високо над Сапоро, 531-метровият Мойва е най-посещаваният от многото хълмове главно поради лекотата, с която може да се достигне върхът му. Тук не само ще се насладите на прекрасна гледка от наблюдателната станция, но можете да разгледате и планетариума.

Сред забележителностите на Сапоро е и
историческото селце Хокайдо,
което всъщност представлява открит музей, изобразяващ бита и културата на японците.

На по-малко от час път с кола се откриват грандиозните горещи извори Жозанкей. Това е екскурзия, която си струва, особено ако е комбинирана с някой от многото чудесни спа хотели.

Сгушени в живописна долина с планини, минералните води привличат множество посетители. Жозанкей може да се похвали с 56 горещи извора, които бълват около 8600 л вода на минута при температури между 60 и 80 градуса.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.01.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: