Модена – История и високи скорости

Прочетена: 31

Светослав Загорски

Обикновено свързваме италианските градове с историята, културата и изкуството. Атмосферата в тях връща посетителите назад във вековете, потапя ги в спомените на времето, носи им спокойствие и романтично настроение. Такъв град е Модена, който се намира в региона Емилия-Романя, в южната част на долината на река По. Населеното място е известно с богата история и култура, с несравнимата си архитектура и с това, че е родно място на великия тенор Лучано Павароти. Но Модена е популярна и като „столица на двигателите“ заради изградените в района няколко фабрики за автомобили на известни италиански марки – „Ферари“, „Де Томасо“, „Ламборгини“, „Пагани“ и „Мазерати“.

Историята на Модена започва през 183 г., когато е обявена за римска колония на име Мутина. По-късно териториите на днешния град стават важен стратегически пункт, тъй като оттам е минавал главният път Виа Емилия, който пресичал източната и западната част на Римската империя. По време на кризата на монархическата държава населеното място запада. За това способстват и честите наводнения, които водят и до обезлюдяване, най-сериозното от които е през VI в. По-късно градът се възражда, за което свидетелстват изградените през IX век крепостни стени. През XII и XIII в. се редуват възход и падение, тъй като населеното място играе важна роля в почти всички политически събития през периода. След 1598 г. става столица на херцогство д’Есте, а след това влиза в пределите на Република Италия.

Модена често е наричана и „червеният град“, тъй като по-старите постройки в центъра са издигнати от червеникави тухли, по причина че наоколо няма каменоломни и дълго време това е бил единственият достъпен материал.

Един от най-известните обекти, изградени в миналото, е

Катедралата на Модена,
която е символ на града и основната му забележителност. Тя е истински шедьовър на ранното римско изкуство и е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В нея се намира и гробницата на светеца покровител на града – Св. Джеми­нианус. Строителството й започва през 1099 г. и приключва през 1184 г.

Дворецът на херцога е друго любопитно здание, разположено на площад „Св. Августин“. Изграждането му е започнало през 1634 г. от Франческо I д’Есте. Днес замъкът е музей, в който се помещават археологически и етнографски сбирки, както и такива за средновековно и съвременно изкуство. В него са изложени творби на Джан Лоренцо Бернини и Диего Веласкес. За историята на Модена и за известните творци, свързани с града, може да научите и от галерии и ателиета.

На Големия площад (Piazza Grande), който също е част Списъка на ЮНЕСКО, се намира сградата на кметството. Тя е интересна с Часовниковата си кула. Задължителни за посещение са още внушителната Италианска военна академия, както и Моденският университет. Той е създаден през 1175 г. и е един от най-старите в Италия. Днес в него се обучават повече от 20 000 студенти.

Напълно естествено, като
родно място на Павароти

Модена има традиции и в оперното изкуство, чието лице е Teatro Comunale Luciano Pavarotti.

В Модена има и множество църкви, като най-интересните са „Сан Пиетро“ и „Сан Винченцо“.

Първата е построена през 1476 г. до бенедиктинско абатство, основано през 996 г. Зданието на „Сан Пиетро“ е ренесансово и е сред малкото структури от XV век в този стил в Модена. В храма има орган, който е също е от XV век. Камбанарията е построена допълнително през 1629 г.

„Сан Винченцо“ е издигната през XVII век върху църква от XIII век. Дизайнът е започнат от Паоло Реджано, но е завършен от Бернардо Кастанини с помощта на Гуарино Гуарини. В църквата има стенописи на Сигизмондо Каула, изобразяващи епизоди от живота на светиите Винсент и Кайетан.

Впечатляващи със своята средновековна архитектура са и фонтанът в центъра на града и статуята на Персей.

След като се наситите на богатото културно и историческо наследство на Модена, е време да се запознаете и с другото лице на населеното място – „столица на двигателите“. Едва ли има някой, който не е чувал
за Ferrari 360 Modena.

Имено тук е роден основателят на марката „Ферари” – Енцо Ферари.

Ако искате да се потопите напълно в света на „черните кончета“, комбинирайте посещението си в музея на Енцо Ферари в Модена с този в близкия град Маранело, намиращ се само на 20 км. Двата обекта се допълват идеално и са отворени всеки ден с изключение на Коледа и Нова година. В тях можете да видите настоящето и бъдещето на автомобилната марка, превърнала се в световен символ на иновациите и високите скорости. Интересно е, че в музея в Модена има не само модели на Ферари, но и спортни коли от други марки, произвеждани в района на Модена.

Този обект е направен над къщата, където през 1898 г. е роден Енцо, и представя историята на мъжа, създал бързите коли. На входа на музея в Маранело има надпис „Изживей мечтата си!“, като в него най-интересна е постоянната експозиция, посветена на Формула 1.

Модена е известна и с кухнята си, която се слави в Италия като една от най-разнообразните.Основните ястия се приготвят от морски дарове, а специалитетите са от змиорка и мерлуза, като рецептурникът на местните поставя треската на първо място сред рибите. А когато се отдадете на една от най-приятните части от почивката – шопинга, не пропускайте да си купите от световноизвестния балсамов оцет на Модена. В града има магазинчета за балсамов оцет, които приличат на парфюмерии.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.01.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: