Банска Щявница – Златната легенда на Словакия

Прочетена: 44

Светослав Загорски

В света има малко дестинации, които са популярни с индустрията си, превърнала се с годините в туристическа атракция. Такъв пример за България е Перник, където можете да посетите изключително интересната експозиция на Музея по минно дело, а сградата на Минната дирекция е впечатляваща.

Ако се интересувате от подобни дестинации, но в значително по-големи размери, то можете да отидете до Банска Щявница в Словакия. Древният миньорски град, който някога е бил богат на сребро и злато, има удивително културно наследство. Тук ще научите странни истории за мини със забравени тайни. Ще видите и красиви хълмове, както и прекрасна ренесансова архитектура.
Поради историческата си стойност през 1993 г. Банска Щявница и околностите са обявени за обект на световното културно и природно наследство от ЮНЕСКО. Градът се намира в Банскобистришкия край на Южна Словакия. Няма точни данни кога е създаден, но се знае, че е не по-късно от 1238 г. Изникването му е свързано с богатите залежи на полезни изкопаеми, сред които златна и сребърна руда. Примамени от находищата в селището, много хора се заселили тук и то постепенно се развило, като още през втората половина на XII век се превърнало в оживено място.

Една от легендите гласи,
че преди много време местен овчар пасял стадото си по хълмовете, където днес е Банска Щявница. Изведнъж от земята се показали два саламандъра. Гърбът на единия блестял в злато, а на другия – в сребро. Като го видели, те бързо се скрили под един камък. Овчарят повдигнал камъка и така намерил първото самородно находище в областта. Вследствие на тази легенда саламандрите са включени в стария герб на града, който днес вече е променен. Всяка година в Банска Щявница се провежда традиционен фестивал, при който начело на парада върви един овчар със саламандър в ръцете си.

Според историческите източници още през 1217 г. крал Андрей Втори Унгарски получава около 75 кг сребро от новообразувалото се градче. Добивът се превърнал в основен поминък на населението, а през 1740 г. от земите на днешна Банска Щявница са извадени рекордните 600 кг злато и 23 тона сребро.

Благодарение на природните ресурси, както и на доброто управление и организация, Банска Щявница се превръща в център на миньорството в Европа. Тук е създаден първият технически университет в света и първото миньорско училище в пределите на тогавашното Унгарско кралство.

Богатството на Банска Щявница довело и до оформянето на красивия му център. Повечето сгради са смесица от различни стилове, като най-много се отличава ренесансовият архитектурен модел в Стария център. Другата забележителност, свързана с Банска Щявница, са неравните му терени. Заради огромната разлика в земните нива често ще си помислите, че влизате на първия етаж на къщата, а се оказва, че сте на последния и трябва да слизате надолу. Също така поради голямата денивелация покривите на някои къщи се оказват на нивото на градините на други, където хората връзвали домашните си животни за комините на чуждите къщи.

Към Стария град води
портата Пиаска.

Тя е част от крепостната стена и е най-старата от общо трите главни порти. На централния площад, който носи името „Св. Троица“, се намира традиционната за бившата Австро-унгарска империя Чумна колона, както и най-старата сграда в града – параклисът „Св. Михаил“. Там е разположена и галерията „Йозеф Колар“, която се намира в три реставрирани бюргерски къщи. Сградата носи името на известния словашки художник, който е от Банска Щявница. В Стария град се намира Романската ротонда, която се състои от две части – над земята има параклис, а под него е издълбан коридор. Наблизо е църквата „Успение Богородично”. Тя е била наричана от местните жители „Немската църква”, защото се е използвала основно от немските благородници. Интересната сграда на кметството, която датира от XV век, се намира в Часовниковата кула. Сред чудатостите, свързани с Банска Щявница, няма как да не споменем самата Часовникова кула. Само местните хора могат да ви кажат колко е часът, защото стрелките на часовника са разменени – малката показва минутите, а голямата – часа.

Голям интерес представляват сградите на
Минната академия,

11 от които са обявени за архитектурни паметници на културата. Между тях е адаптираният оригинален ренесансов бюргерски дворец, както и няколко здания, специално построени през XIX век за нуждите на Академията. С минното дело е свързан Старият замък на Банска Щявница, който всъщност е първата църква в града, издигната в началото на XIII век като романска базилика, впоследствие ремонтирана в готически стил. В средата на XVI век тя се превръща в истинска крепост срещу набезите на турците.

В Стария замък е разположен Минният музей, който предлага разходка на дълбочина 433 м под земята и разкрива много за някогашните мини и работата в тях. Замъкът разполага с още няколко експозиции, включително ковашка работилница, затвор и кула за мъчения, бивша костница, кръгъл бастион, рицарска зала.

Друга забележителност е
Новият замък,

построен в периода 1564 – 1571 г. като ключов момент от защитната система на града срещу турците. Днес стара традиция е възобновена, като стражът в кулата свири редовно с тръбата на всеки четвърт час. Нарича се „жив часовник”. Около Новия замък са били разположени 21 оръдия, а сега там са експонирани оръжия от различни периоди. Замъкът предлага и забележителна панорама към историческия център на града, а на кулата му е инсталиран телескоп за наблюдение. Голям интерес представлява уникалният бароков комплекс, построен на стръмен склон по инициатива на йезуитски монах в средата на XVIII век.

Интересна забележителност в Банска Щявница са и малките изкуствени езера, наричани „тайхи”, които се намират в близост до града. Те били 60 на брой и са служели за целите на мините.

Днес се използват за разхлада през топлите летни месеци.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.02.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: