Савана – История и красота в щата Джорджия

Прочетена: 61

Светослав Загорски

Много история и красота. Така може да се опише един от най-вълнуващите градове в САЩ – Савана. Той е четвъртият по големина в щата Джорджия и е важно пристанище на Атлантическия океан. Савана е олицетворение на Американския юг от далечното минало и е едно от най-богатите на история места в страната. Старинната част на града е обявена за национален паметник на културата, където много от сградите са построени преди средата на XIX век, че даже и по-рано. Те притежават характерните за региона веранди и балкони, покрити с испански мъх и заобиколени от гъсти дъбови и тропически горички. Градът се слави и с приятните си и спокойни жители.

Савана е основана през 1733 г. от генерал Джеймс Едуард Огълторп и 120-те му спътници. Населеното място става столица на тринадесетата английска колония в Америка – Джорджия.

Огълторп осигурява

мрежов план за застрояването на града

– с широки улици, водещи до сенчести обществени площади и паркове, повечето от които все още са запазени.

През XIX век отглеждането, преработката и износът на памук се превръща в много важен за южните американски щати бизнес и Савана става един от главните му центрове. Всъщност богатството на града тогава се дължи на търговията с роби и на експорта на произвежданите от тях памук, ориз и обработени кожи.
За разлика от повечето южни градове голяма част от историческите здания в Савана оцеляват след Американската гражданска война. През 1864 г. генерал Уилям Текумзе Шърман завършва своя известен „Марш към морето“ тук, пощадявайки града по заповед на Ейбрахам Линкълн. В Савана се заселват множество освободени роби и формират най-голямата афро-американска общност в страната.

Средата на XX век не се оказва толкова милостива към историческото минало на града и много от неговите архитектурни забележителности са разрушени, за да се издигнат на тяхно място нови важни сгради. След това е създадена фондация за запазване на старините и тя спира по-нататъшните разрушения, за да възвърне славата на града като туристическа дестинация.

Савана е определян като шедьовър на градоустройството и като
най-добрия пешеходен град в САЩ,

заради големината на историческия район, който е 6,5 кв. км. В този периметър са разположени над 1000 прекрасно възстановени колониални къщи и търговски обекти, между които са пръснати 21 зеленолистни едноакрови площади, запазили облика си от миналото.

Най-добрият начин да опознаете този вълнуващ град в Съединените щати е с обиколка в Историческия квартал, която включва „Бул стрийт“ и страничните улици. Отправната точка е кметството, построено през 1905 г. Срещу него се намира митническа служба, издигната през 1852 г. на мястото на първата обществена сграда. На юг е „Джонсън Скуеър“ – първият площад на Савана, където е и Христовата епископална църква от 1838 г.

Друг известен площад е „Чипепеа“, който е изключително популярен сред киноманите като част от декора на „Форест Гъмп“. Разходката Ви може да продължи по оживените улици „Сити Маркет“ и „Ривър стрийт“ – пълни с бутици и ресторанти, които отвеждат до великолепните плажове на Тайби Айлънд.

Реставрираната сграда „Хърб Хаус“ е най-старата постройка в Джорджия, датираща от 1734 г. Други запазени къщи, които заслужават внимание, са „Пайрътс Хаус“ от 50-те години на XVIII в. и „Пинк Хаус“ от 80-те години на същия век. Истинска атракция е и „Джинджърбред хаус“. Струва си да се види и баптистката катедрала в града „Сейнт Джон”.

Най-важният исторически дом на Савана обаче е
къщата „Оуенс-Томас“,

където може да се проследи ежедневието на робите, които са били в нея преди войната между Севера и Юга.

Любопитен обект е и Форт Джаксън, който е най-старото укрепление в града. Той играе важна роля по време на Гражданската война. Оригиналната тухлена крепост днес е национална историческа забележителност, запазена и управлявана от Клуба за крайбрежно наследство. В експозицията на крепостта има различни експонати от военната история. На форта се организират и демонстрации на стрелба с оръдията.

Архитектурна находка е и Музеят на изкуството „Телфеър“, който е ситуиран в 200-годишно имение, проектирано в неокласицизъм. Той е открит през 1886 г. и е най-старият музей на изкуството в Щатите. Сградата му e украсена със скулптури и ротонда, добавена от архитекта Детлеф Лиену. Колекциите на музея включват европейски и американски произведения с акцент върху XIX и XX в.

Най-просторният и най-атрактивен парк в Савана е
„Форсайт”,

който е създаден в средата на XIX в. Гордостта му е големият фонтан – богато украсена чугунена конструкция на две нива със статуя най-отгоре. Фонтанът е поставен през 1858 г. и е предназначен да бъде централната точка на парка.

За да оцените напълно съблазнителния чар на Савана, е задължително да отседнете в някой от десетките хотели или пансиони, открити в едни от най-внушителните исторически домове на града. Конкуренцията е ожесточена, но като лидер се слави изисканият „Гастониън“. Разположен в два градски дома в италиански стил и една сграда за каляските от 60-те години на ХIХ в., той е бил педантично и великолепно възстановен при използване на автентичните савански цветове и тапети с оригинални шарки. В повечето стаи за гости има камини, легла с балдахини и разкошни бани.

Най-прочутият ресторант в Савана от откриването му през 1981 г. до сега е
„Елизабет“.

Намиращо се в елегантна резиденция в периферията на историческия район, украсеното с вкус заведение се смесва със своите викториански съседи. През 1995 г. шеф Елизабет Тери е избрана за най-добрия майстор-готвач в Югоизтока. Тя скромно нарича своите творения „хубава храна“. Най-известните от тях са „Селесте“ – риба групер с хрупкава сусамово-бадемова коричка, сервирана с фъстъчен сос, както и червен ориз със скариди и миди, пикантна наденичка и печена бамя.

Градът е известен и със сладкишите си. Сметановият кейк „Савана“ е версията на тирамисуто – пандишпан с белтъци, шери и сметана със сос от ягоди и малини. Много популярна е и супата от пъпеш, както и домашните черешови кексчета.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.02.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.