Хобито, с което се печелят призове

Голямата награда в традиционния конкурс-дегустация на домашни и фирмено приготвени вина спечели „Пътища и мостове“ ЕООД

Прочетена: 64

Росица Георгиева
Венетка Витанова

Областното представителство на Камарата на строителите във Варна (ОП на КСБ – Варна) проведе за десети пореден път конкурс-дегустация на домашни и фирмено приготвени вина. Домакин на събитието, което се състоя в сградата на музея „Стара Варна”, беше инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Варна. В мероприятието се включиха изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, Димитър Копаров, директор дирекция „Организационна политика“ към КСБ, Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на в. „Строител“.

За втора година екипът на в. „Строител” беше гост на проявата
и съблюдаваше за прозрачността на избора и спазването на правилата на надпреварата.

Журито в състав хаджи Ламбрин Сотиров, управител на музей „Стара Варна“, Елеонора Карабоева, дългогодишен енолог на винарска изба „Евксиноград”, и Ваня Иванова, съставител на картата на виното в България за винарски изби, избра победителите за 2019 г. Бяха връчени призове за първо, второ и трето място в

категориите „Розе”, „Бяло вино” и „Червено вино”,

както и голямата награда на конкурса.

Общо шест участника се бориха при белите вина. Голямата награда грабна „Пътища и мостове” ЕООД за своя „Варненски мискет”. На второ място се класира „Експрес Гаранцион” ООД със сорт „Шардоне + Мускат”. Трета награда отиде при „Лъки КД” ЕООД за вино „Пино гри”. Златния приз в категория „Розе”, в която се съревноваваха 4 фирми, отново получи „Пътища и мостове” ЕООД за сорт „Каберне + Пино”. Среброто беше за „Мерло” на „Ай Ви Сейлингс” ООД, а бронзът – за „Лъки КД” ЕООД за „Сира”. „ИСС инженеринг” ООД стана първенец при червените вина.

Компанията се включи с „Каберне Совиньон” в тази категория, където 6 фирми представиха свои продукти. Второто място беше отредено на „Пътища и мостове” ЕООД за сорт „Пино Ноар”. На трето място се класира „Мерло” на „Ай Ви Сейлингс” ООД. Голямата награда тази година заслужено взе „Пътища и мостове” ЕООД.

„Конкурсът-дегустация е събитие, на което членовете на Областното представителство имат възможност да контактуват помежду си в неформална обстановка извън сферата на строителството”, каза, след като приключи състезанието, инж. Христо Димитров.

Валентин Димов, член на УС на КСБ и съдружник във фирма „Ай Ви Сейлингс” ООД, заяви пред в. „Строител”, че за него производството на вино е любителско занимание. „С моя съдружник произвеждаме червено вино и розе. Съвместно купихме оборудване за домашно производство. Не разполагаме със собствени лозови масиви, но купуваме грозде. Създадохме и традиция през годините да печелим награди”, каза Димов. Той припомни, че през 2018 г. фирмата е класирана на две трети места – при червените вина със сорт „Мавруд” и за розе „Пино Ноар”.

Големият победител в категория „Червени вина” инж. Стамат Стаматов също определи винопроизводството като свое

хоби, което през годините придобива по-професионален оттенък.

„Запали ме мой приятел. В началото започнахме като хоби, но вече нещата станаха по-професионални. Материала за производството на червените вина го купуваме от Южна България, а за белите и розето – от Северна България”, каза той. Инж. Стаматов обясни, че тазгодишното червено вино, сорт „Каберне Совиньон”, на фирмата е от материал, закупен от с. Научен, област Стара Загора. Според него червените вина добиват своята „хубост” след първата година на отлежаване, но са най-добри след третата или четвъртата.
Варненските строители и тази година показаха, че освен да строят добре, могат да правят и качествено вино!

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.02.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: