Уелингтън – Най-южната столица в света

Прочетена: 69

Светослав Загорски

Уелингтън е най-южно разположената столица в света. Приказно сгушен до живописното пристанище между красиви зелени хълмове, градът е важно културно средище на Нова Зеландия. Той заема най-югозападния край на Северния остров, а зад протока Кук се простира Южният остров. На местния маорски език името му е Те Уанга-нуи-а-Тара, което се превежда като „великото пристанище на Тара”.

Около Уелингтън се издига планинската верига Римутака, предлагаща красиви гледки към залива. Заради силните въздушни течения Уелингтън е наричан още
Ветровитият град.

Според легендите първите откриватели на Нова Зеландия са полинезийски мореплаватели. Европейското заселване започва с пристигането на кораба „Тори“ на 20 септември 1839 г., а през следващата година – на 22 януари 1840 г., други 150 души акостират с „Аурора“. Колонистите построяват своите първи жилища на равния терен до устието на река Хът, недалеч от мястото на съвременния град. Когато обаче реката залива бреговете и наводнява района наоколо, селището е изместено на ново място, поставяйки началото на днешния Уелингтън. Съвременното му наименование е дадено в чест на Артър Уелсли, първия херцог на Уелингтън и победител в битката при Ватерло през 1815 г.

През 1865 г. Уелингтън измества Окланд, който е столица на страната до 1841 г. Причините за промяната се дължат на опасенията, че по-населеният тогава Южен остров, където се намират златните находища, може да предпочете да се отдели в отделна колония в рамките на Британската империя. Било е необходимо преместване на главния град на юг, тъй като Окланд се намира в далечния северен край на страната. Поради централното си местоположение и удобното естествено пристанище Уелингтън е избран като най-подходящо място за столица на Нова Зеландия.

Сърцето на артистичния Уелингтън е
„Кюба Стрийт“,

известна с разнолика култура, изкуство, магазини и заведения. На нея в края на февруари се провежда най-големият открит уличен фестивал в Уелингтън. Парадът включва стотици изпълнители, като неговото създаване е вдъхновено от карнавала „Нотинг Хил“ в Лондон. През май голямата атракция е фестивалът Handmade – истинско съкровище за ценителите на ръчните изработки.

Комплексът на парламента се състои от три части – новата и модерна сграда, библиотеката и старото куполно здание, което наподобява кошер на пчели. Старата правителствена постройка е най-голямата дървена сграда в Южното полукълбо и втората по големина в света. Понастоящем е дом на Университета по право „Виктория“. Наблизо е и катедралата „Сейнт Пол“, която е била англикански център в продължение на десетилетия.

Като всеки град, разположен до вода, така и в Уелингтън
пристанището е голяма атракция

за туристите. Централните жилищни квартали се простират върху хълмове, които гледат към порта и неговите два големи залива. В тях се намират и три малки островчета. Входът към пристанището обаче може да бъде много опасен, тъй като протокът Кук между двата острова често е бурен, а освен това наоколо има и опасни за корабите рифове.
Колония от тюлени край Ред Рокс може да се забележи на края на дългата крайбрежна алея, която минава покрай отличителни червени скали.

Музеят на града и морето е разположен в стара историческа сграда на кея. На три етажа той проследява историята на Уелингтън, включително първите маорски и европейски поселения, както и преустройствата му през XX век.

Задължителна част от програмата на туристите е и живописната разходка край морето със старинния трамвай до Националния музей „Те Папа”. Пълното му име е „Те Папа Тонгарева“ и означава „мястото на съкровищата на тази земя“. Освен че по пътя човек може да се наслади на приказно красиви панорамни гледки, щом стигне музея, се докосва до богатата история на страната с нейната колонизация, с уникалните растителни и животински видове.

За да се опознае наистина Уелингтън, трябва да се мине през хълмовете му. Най-известният е

Маунт Виктория с височина 196 м,

разположен източно от центъра на града. На него се намира един от кварталите на Уелингтън. От върха на хълма се разкрива великолепна 360-градусова гледка към столицата, пристанището, летището. Особено красива е нощната панорама, образувана от множеството светлинки на града.

Кабинковата въжена линия на Уелингтън е друг негов символ. Тя се простира от главната търговска улица „Ламбтън Кей“ до квартала „Келбърн” на един от хълмовете в централната част.

Дължината й е 612 м, а на височина се издига до 120 м. На най-високата точка на лифта е разположена Ботаническата градина. Тя е на площ от 26 хектара, върху които се разпростират невероятни гори, поляни, градини. До Ботаническата градина се намира специален музей, посветен на историята на въжената линия, в който се съхраняват първите използвани за нея кабини.
Зоологическата градина е сгушена в зеления пояс на Уелингтън. Тя има над 100-годишна история и е първата открита в страната. Нейни обитатели са над 100 различни вида животни от цял свят, включително местната нелетяща птица киви, както и застрашените от изчезване суматрански тигър и малайзийска мечка.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.03.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: