Варанаси – Свещеният град на Ганг

Прочетена: 73

Светослав Загорски

За всеки европеец Индия е истински културен, архитектурен и социален контрапункт. Обичаите, цветовете, вярванията, са толкова различни, сюрреалистични, прекрасни, а понякога и смразяващи, че привличат милиони туристи и поклонници от цял свят.

Индия е особено притегателна за хората, които се интересуват от духовното. Най-свещеният град в страната се нарича Варанаси. Той се намира в Северна Индия, близо до водите на свещената река Ганг. Всеки индиец копнее да иде във Варанаси поне един път в живота си. Някога наричан Каши – „сияещ с божествена светлина“, а по-късно Бенарес от британците, Варанаси е бил религиозният център на индуистите през цялата своя история.

Градът е любимо място на много писатели, музиканти и артисти, но най-известни са думите на Марк Твен: „По-cтaр от историята, по-стар от традицията, по-стар и от легендите. Той просто е два пъти по-стар от всички тях, взети заедно”.

Варанаси е едно от най-древните селища в света, обитавани без прекъсване. Градът е бил център за производството на

платове от муселин и коприна,

на парфюми, на изделия от слонова кост и скулптури. По времето на Сидхарта Гаутама Буда, роден ококо 567 г. пр.н.е., Варанаси е столица на Кралство Каши. Известният китайски пътешественик Сюен Дзан описва града като център на религиозни и художествени дейности, както и че той се разпростира на около 5 км по протежението на западния бряг на Ганг. Днес, освен че е запазил стария си облик, Варанаси е и своеобразен образователен център на страната. Това се доказва от факта, че тук се намира индуисткият университет Банарас, известен като „Оксфорд на Изтока”. Построен е по време на войната за независимост на Индия. Това е най-голямото висше учебно заведение в Азия, което има 124 самостоятелни факултета.

Според вярванията във всяка капка от водите на Ганг до брега се съдържа спасение.

Около сто широки стълби, наричани гхати,

водят надолу към реката. Там по-голямата част от населението на града се отправя всяка сутрин за религиозно измиване и очистване. Хората слизат по стълбите, за да се потопят във водите на свещената река, както и да извършат ритуала „пуджа“. Повечето от къпещите се са старци, тъй като набожните индуисти идват тук с надежда да умрат, като по този начин постигнат незабавно спасение и освободят душата си от обичайния цикъл на раждане и прераждане.

Маникарника е гхатата, където се извършват погребенията. До нея има сграда, която приютява тези, които са решили да прекарат там последните дни от живота. Телата на мъртвите се изгарят на специални клади, а прахът и останките им се хвърлят във водата. Дасашваметх Гхат е най-старата във Варанаси на брега на Ганг. Смята се, че върховният хиндуистки бог Брахма е създал тази гхата, за да приветства Шива за завръщането му във Варанаси. Друга прочута гхата е Бахрайд. Над каменните й стъпала са построени три красиви храма, единият от които е древният

Тхиртанкара.

Във Варанаси има оцелели около 23 хиляди светилища, като един от най-известните хиндуистки храмове е

Каши Вишванат, наричан също Златният храм.

Той се намира на брега на Ганг, като в него се пази статуята на господаря Каши Вишванат. В съвременния си вид сградата е построена през 1780 г. и оттогава тя е място за поклонение на милиони индуисти, които идват тук всяка година. Това е най-свещеният храм във Варанаси. Първоначалната постройка била унищожена от могулския император Аурангзеб. Покриването на купола със злато се извършва през XIX век от махараджата Ранджит Синх от Пенджаб.

Храмът Хануман се намира на брега на река Аси и е сред най-почитаните светилища на хиндуисткия бог Хануман – бога на мъдростта и силата. Построен е в началото на XIX век от Пандит Мадан Мохан Малвия, основател на университета Банараш Хинду, като легендата гласи, че мястото е избрано, където средновековната индуиска светица Тулсидас имала видение за Хануман. Малко известно е, че лангурите (вид маймуни) в Индия са наречени Хонуман, затова те са почитани като свещени и се радват на голяма свобода.

Разбира се, Варанаси не е само храмове и гхати. Може да видите и други много интересни места. Старият град се простира от западния бряг на Ганг, криволичещ в лабиринт от пешеходни алеи. Внушително здание е Джантар Мантар – каменна обсерватория, изградена през 1737 г. Подобна на тези в Делхи и Джайпур, обсерваторията във Варанаси има уникален слънчев часовник, позволяващ измерванията да се наблюдават и записват от един човек.

Близо до река Ганг се намира и
форт Рам Нагар,

построен през XVIII век. Типичен пример за могулска архитектура, той е с красиво оформени балкони, открити дворове и живописни градини. Сградата на крепостта е музей, който съдържа впечатляваща оръжейна зала, рядък астрологически часовник, бижута, а също така ръкописи и религиозни писания. Поради живописното си разположение фортът се използва като декор за филми.

Освен че се счита за един от седемте свещени града, Варанаси се превръща във важен индустриален център, известен с муселиновите и копринените си тъкани. Днес тук се изработват банараси сарита, които са сред най-добрите в Индия и са прочути с бродериите си със златни и сребърни конци върху фина коприна. Времето за изработването им може да отнеме от 15 дни до месец, понякога и повече. Милиони пък се събират по време на двата фестивала – Дивали и Шиваратри. През първия се правят впечатляващи декорации на гхатите, а вторият е за класическа индийска музика и продължава три денонощия.

На 6 км на север от Варанаси се стига до „острова” на спокойствието в свещения Сарнат. Там Буда за първи път започва да проповядва след постигането на просветление. Градът някога е бил център на огромна монашеска общност, а днес руините на 2000-годишните религиозни сгради се простират в спокоен парк. По-късно великият император на Маурия – Ашока, издига в чест на Буда великолепни ступи и други свещени сгради редом с високата 33,5 м колона – Дхармараджика Ступа. В Сарнат са запазени древни будистки реликви и антични предмети, изображения на Буда и Бодхисатва, които могат да се видят в местния археологически музей.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.03.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: