Ез – вълшебното кътче на Средиземно море

Прочетена: 75

Светослав Загорски

Настъпването на топлото време е моментът, в който много хора започват да отброяват дните до лятната отпуска, а мислите за морския бряг да завладяват съзнанието им. Изборът на правилната дестинация обаче невинаги е лесно начинание. Френската Ривиера предлага от всичко по много и за всеки вкус и е добра възможност за прекарване на почивката. Населените места по Лазурния бряг се славят със своята невероятна атмосфера и приказна природа. Особено интересен е курортът Ез, който се намира на брега на Средиземно море между Монако и Ница на 430 метра над морското равнище. Разположен е по върха и склоновете на внушителна скала, оформяйки кръг около останките на крепост от XII век. Туристите го предпочитат не само заради автентичното му и уютно излъчване, но и заради целогодишния топъл климат и буйната тропическа растителност.

Наименованието на градчето е свързано с древноегипетската богиня Изида. Едни от първите заселници по тези земи – финикийците, издигнали там храм в нейна чест.
Най-ранните сведения за селище в района

датират от XX век пр.н.е. По-късно тази територия принадлежи на римляните и маврите. През 973 г. тя е била експулсирана от Уилям I Провански. През 1383 г. Ез попада под владението на Савойската династия, която укрепила населеното място и монтирала фортификационни съоръжения заради близостта до големият град Ница. Следващите столетия Ез нееднократно е бил нападан. Преминавал ту под френско, ту под турско владение чак до средата на XVI в. През 1706 г. Луи XIV напълно разрушава крепостните стени, които обграждат града по време на Войната за испанското наследство. През 1860 г. Ез официално става част от Франция с единодушно решение на местните жители.

Педантично реставрираният средновековен град, предназначен за отбрана по време на война в миналото, днес развива туризъм. Много от местните жители са занаятчии, които имат ателиета за сувенири, сгушени в миниатюрни пещери, където можете да откриете техните произведения на изкуството. Има също малки магазинчета за парфюми, етерични масла и ароматни подправки.
Ез е известен и с това, че Фридрих Ницше често отсядал в градчето, където пише прословутата си философска поема „Тъй рече Заратустра“. В негова чест пътека за разходка с мулета, водеща към морето, е наречена Пътя на Ницше.

Един от задължителните обекти за посещение е разположената на върха на курорта приказно красива
ботаническа градина „Жардин Екзотик”,

специализирана в отглеждането на кактуси. Те е създадена след Втората световна война сред руините на стар замък от кмета Андре Гиантон и директора на екзотичната градина в Монако Жан Гастад. Колекцията от кактуси и всякакави други сукулентни растения, както и редки растителни видове от Средиземноморието, Африка, Северна и Южна Америка е уникална.

Изкачването към градината по една от трите пътеки, свързващи крайбрежието с върха, носи голямо удоволствие, защото отвсякъде се откриват гледки към китни зелени градини и живописни архитектурни шедьоври.

Същинският център е разделен от периферията на града от вход с две наблюдателни кули. Малки тесни улички водят към каменни къщи, сенчести площади, красиви антични фонтани и арки.
Интересен обект е и вила „Балсан“. Тя е построена през 1920 г. от френския архитект Акиле Дюшен за полковник Жак Балсан и съпругата му Консуело Вандербилт. По-късно собственик стават семейство Зелингер. Зданието е известно и с факта, че Мари-Габриел де Савой живее там до 1990 г.

Друга емблематична сграда на Ез е
църквата с
часовниковата кула
„Успение Богородично“.

Храмът е в неокласически стил и датира в сегашния си вид от XVIII век, Класическият вид на църковната фасада контрастира с бароковия му интериор. Сградата става исторически паметник през 1984 г. Изключително характерен е синият цвят на циферблата на часовника.

Църквата е изградена на мястото на предишна, от която са останали само развалини. Старият храм е построен от италианския архитект Антоан Спинели по искане на херцог Шарл Еманюел III от Савой в края на XVII в. Камбанарията е построена през XIX в., но е ударена няколко пъти от светкавица.

В Ез има два страхотни хотела, в които всеки може да се почувства като звезда.

Единият от тях е петзвездният „Шевр д’Ор“,

който се помещава във великолепен замък. От всяко кътче се откриват чудни гледки към Средиземно море и склоновете, които изглеждат магично, докато са осветени от слънчевата светлина.

Вторият изключителен хотел е „Шато Еза“, който също е преустроен замък. В него е живял принц Уилям Шведски Първи. И до 1976 г. обектът е известен като „Замъкът на принца на Швеция“. Днес луксозният хотел е прочут и с изкушаващите ястия, които предлага в ресторанта си.

Важни обекти, които не бива да се пропускат, са малкият местен музей и двата природни парка с постоянни изложби – „Мезон дю ла Натюр” и „Опидум дю Кол д’Ез”.

В града има и пристанище, което не е много голямо, но през лятото приютява сериозен брой луксозни яхти, които присъстват на повечето снимки на града и го карат да прилича на Монако или Кан.

В близост до Ез се намира една от най-интересните парфюмерийни фабрики „Галимар“, където всеки посетител може да се запознае с

историята на производството на парфюми и да закупи избран аромат на заводски цени. Свой филиал има и френската парфюмерийна марка „Фрагонар“.

Любителите на приключенията трябва да знаят, че в околностите на Ез има 15 пещери.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.04.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: