Бернкастел – Кюс – Очарование в долината на Мозел

Прочетена: 79

Светослав Загорски

Пролетта е перфектното време за почивка на най-красивия речен ландшафт в Европа – долината на Мозел в Германия, прочута и като най-голямата в света планинска площ, засадена с лозя. Разположените на стръмните склонове масиви привличат погледа с красотата си, а накацалите навсякъде градчета те подканят да ги посетиш. Такъв е Бернкастел – Кюс, очарователно населено място, известно с прекрасното си вино. То се намира между Кохем и Трир и често е наричано „Перлата на Мозел“.

Всъщност Бернкастел – Кюс е съставено от два града, свързани с мост – Бернкастел е разположен от източната страна на река Мозел, а Кюс – на западната. Бернкастел е обявен за град през 1291 г. около ръкополагането на архиепископа на Трир, като малко след това е построено и първото кметство там. През 1905 г. Бернкастел се слива с Кюс.
Най-добрата отправна точка, за да се усети атмосферата на това уникално населено място, е
площадът „Маркплац“

в центъра на Бернкастел. „Маркплац“ е средновековното сърце на града и е сред най-добре запазените пазарни площади в Германия. От двете му страни се издигат няколко реда очарователни къщи в стил фахверк, датиращи от XVII век. Те са с характерна дървена конструкция, която е и част от красивата им фасада. На площада има и много стари кафенета, в които се приготвят традиционна немска закуска с колбаси, вкусни хлебчета, студени напитки, сладкиши и, разбира се, ароматно кафе. Можете да хапнете и в някое от типичните ресторантчета, където се сервират свински крачета, пушена змиорка или традиционен шницел с картофена салата, а за десерт – сочен ябълков пай.

Най-интересният за туристите обект на пазарния площад е сградата Spitzhäuschen, която е сред най-старите в Бернкастел. Построена е през 1416 г. в стил фахверк, като приземният етаж е по-тесен от останалите над него. Тя е с остъклен покрив и разполага с малък винен бар. Heinz’sche Haus е другата къща на „Маркплац“, която се радва на голямо внимание от страна на посетителите.

Интересна забележителност е и старото кметство – Rathaus, което се отличава със своята архитектура, с базалтовата си колона, извития бароков покрив и каменната фигура, носеща глобус.

Строителството на обекта е приключило в края на XIII в.

Само на няколко крачки от Rathaus се намира Graacher Tor. Това е
единствената оцеляла кула с порта,

построена през 1300 г., която свързва Бернкастел със с. Граач. В миналото кулата е защитавала града от чуждестранни нашествия, служила е за затвор, както и място за настаняване на бездомни. Днес вътре има малък музей, представящ историята на района. Експозициите показват оръжия, герб, флагове, снимки, илюстрации и др.

В близост до Graacher Tor е изходната точка за круизи по реката, които започват и завършват в Бернкастел – Кюс. Преживяването е невероятно, тъй като от корабчетата се разкриват красиви панорамни гледки към лозовите масиви и впечатляващи каменни вили по маршрута.

Задължителни за разглеждане са руините на замъка „Ландхут” от IX в., който някога е бил домът на архиепископите на Трир. Сградата е унищожена при пожар през 1692 г. Замъкът е на високо, до него се стига след стръмно изкачване от близо един километър по път сред лозя и гора. Усилията си заслужават, защото от върха се открива невероятна гледка към долината на реката. Все пак за хората, които не желаят да се катерят до руините, е осигурена алтернатива – специален жълт автобус, който тръгва от „Маркплац“ и достига до портите на замъка.
На около половин километър от старото кметство, на отсрещната страна на реката, се намира
болницата „Св. Николаус“.

Тя е основана през 1458 г. от Николай фон Кюс за бедните. Той е роден в Кюс и е почитан като един от най-значимите немски привърженици на ренесансовия хуманизъм. Има и редица мистични и духовни писания и е известен и като Кардинал Николай Кузански. В параклиса към болницата е заровено сърцето на Николай фон Кюс. Болницата съхранява и световно известна колекция от редки древни книги, а в мазето на „Свети Николаус“ се помещава винотека, където ще имате възможност да опитате прекрасно мозелско винце.

В непосредствена близост до здравното заведение е
мултимедийният музей Mosel Wine.

В него е събрана 2000-годишната история на най-стария лозарски район в Германия – Мозел.

В Бернкастел има и други красиви площади, като Platz am Bärenbrunnen – площада на Мечия фонтан, и Karlsbader Platz. Вторият е построен през 2005 г. и е кръстен на чешкия град партньор, чието немско име е Карлсбад.

Много красив е и Doctorbrunnen – Докторският фонтан. Той изобразява сцени от старата легенда за производство на местно вино, направено от известен доктор. Местните твърдят, че най-хубавото вино може да се опита именно на Doctorbrunnen в една прекрасно реставрирана сграда от 1668 г.
За тези за, които легендата за доктора и виното представлява интерес, в определени дни от годината се провежда обиколка, наречена Doctor Wein Tour.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.04.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: