Римини – Предпочитаният курорт на Адриатическото крайбрежие

Прочетена: 70

Светослав Загорски

Много хора откриват Италия едва когато посетят Римини – един от най-големите курорти на Адриатическото крайбрежие. За този град казват, че има по-автентична италианска атмосфера от тази в Рим, Милано и Флоренция. Курортът се намира в региона Емилия-Романя и е столица на едноименната провинция Римини. Местоположението му го прави чудесна отправна точка за пътешествие по Адриатика – само на 23 км е от една от най-малките държави в света – Сан Марино, а на около 50 км е Равена. Освен това има директен влак до Болоня и друг, който преминава по крайбрежието и стига до Анкона.

Римини привлича туристите най-вече с над 15 км плажна ивица със ситен пясък и повечето от тях прекарват почти цялото си време край морето. Населеното място разполага с над 1000 хотела, което го прави най-големия италиански морски курорт.

Историята на Римини датира отпреди повече от 2000 години. Възниква като римска колония и се развива като град с изключително важно стратегическо значение, тъй като на територията му се пресичали три ключови пътя – Виа Фламиниа, Виа Аемилия и Виа Попилиа. Това било достатъчна причина населеното място да се превърне в прекалено примамлива плячка както за европейските завоеватели, така и за самите римски императори.

Запазените артефакти, сгради и паметници в Римини показват богатото му минало, което е изключително добре съхранено в
Стария град.

Обликът на тази част от селището е доста колоритна заради останките от древността, които са на всяка крачка.

Римини има два главни площада – пиаца „Тре Мартири“ и пиаца „Кавур“. „Тре Мартири“ е сърцето на града от самото му основаване. Той е по-голям от пиаца „Кавур“, който има икономическо и политическо значение през Средновековието.

Сред многобройните забележителности е арката на император Октавиан Август, напомняща за славното време, през което той е управлявал. Тя е построена през 27 г. пр.Хр. в чест на победата му в последната гражданска война на Римската република, която той води срещу Марк Антоний и съюзилата се с него египетска царица Клеопатра. Монументът има една порта с височина 9,92 м и ширина 8,45 м. През Средновековието архитектурата й е променена – добавена е назъбената горна част. Реконструкцията е направена през XVIII век от архитекта Томасо Темецна, който официално е вписан в биографията на арката.

Император Тиберий, който идва на власт след Октавиан Август, също оставя своята следа в Римини. Над река Маречия се издига

Мост, наречен на
негово име,

известен още като Дяволския мост. Той е изключителен пример на римския строителен гений. В миналото съоръжението е било свързващата артерия на центъра на града с район Борго Сан Джулиано. Архитектурното бижу впечатлява с петте си арки, поддържани от масивни колони. Има любопитна местна легенда, която обяснява защо съоръжението е популярно и с името Дяволския мост. Според нея на Тиберий са му били необходими цели 7 години, за да завърши започнатото от Октавиан строителство. Причината била, че работата вървяла много бавно, защото всяка новопостроена част се срутвала внезапно. Тиберий отправил молба за помощ към всички римски богове, но без успех. Накрая предприел отчаяно действие – обърнал се към Дявола, който обещал да направи най-здравия мост на света. В замяна поискал от Тиберий душата на първото същество, което премине през моста, който бил издигнат за една нощ. На откриването му Тиберий заповядал на своите приближени да пуснат първо куче по съоръжението и така Дяволът бил измамен. Днес мостът на Тиберий продължава да играе ролята на главна транспортна артерия – той води на север към двата главни пътя Виа Емилия и Виа Понтика.

Римският амфитеатър

е друг интересен обект в Римини. Датира от II век и със своя капацитет от 15 000 зрители е най-големият в целия регион. Той влиза в рамките на града през III в., когато се изграждат нови градски стени. По време на Втората световна война амфитеатърът е почти разрушен. Днес могат да се видят оцелелите стени на арената, един от главните входове и няколко от праговете към балконите.

Замъкът Сисмондо също привлича много посетители. Той се извисява на входа на историческия градски център. Основите му са положени върху останките на древни римски руини, а строежът му започва от 1437 г., когато Римини се управлява от Сигисмондо Малатеста, и продължава около 9 години. Замъкът Сисмондо имал няколко функции – да бъде защитна крепост, да допринася за престижа на Римини, а по-късно бил и затвор. Църквата в града носи името на Малатеста, който е бил начело на Римини от 1432 до 1468 г.
Във визитната картичка на курорта своето място намират още няколко храма. Единият е

църквата на Св. Франциск,

която е една от най-запазените и е чудесен образец за ренесансова архитектура. Други важни духовни обекти са църквите на Св. Августин и на Св. Джовани Батиста от XII век, както и камбанарията на някогашната катедрала „Св. Колумбия”. Всяка туристическа обиколка задължително трябва да включва още посещение на бронзовата статуя на папа Пол V и на библиотеката Гамбалунга, чиято сграда е била ултрамодерна още по времето на издигането й през 1614 г. Тя е първата обществена библиотека в Италия, а днес е свободна wi-fi зона. Колекциите й съдържат над 200 000 тома, включително ценни ръкописи от XVI век.

В Римини има и музей, посветен на прочутия италиански режисьор Федерико Фелини, който е роден в града. Експозицията е безплатна и съдържа документи, снимки и вещи от живота му.

Намира се в къща в историческия център на Римини.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.04.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: