Антигуа – Красивото колониално минало на Гватемала

Прочетена: 56

Светослав Загорски

Сгушена живописно в подножието на притихналите вулкани Агуа, Фуего и Акатенанго, Антигуа Гватемала, или както още я наричат Ла Антигуа, е любима туристическа дестинация и един от най-пленителните градове в Централна Америка. Намира се на 34 км югозападно от днешната столица Гватемала и на 1530 м надморска височина. Градът има удивителни сгради с колониална архитектура. През 1979 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Историята на Антигуа датира от времето на колонизациите на двете Америки. През 1524 г. група испански конкистадори, водени от Педро де Алварадо, навлизат в земите на днешна Гватемала. След като побеждават в битка маите, те завладяват цялата територия, а Алварадо става управител на новите земи. Първата столица е създадена върху руините на град Ишимче, но малко след това е взето решение да бъде преместена на по-обезопасено срещу нападения място. Така в деня на Св. Джеймс – на 25 юли 1524 г., е основан Антигуа Гватемала. Градът е изпълнявал ролята на административен център на цяла Централна Америка. Така било, докато през 1541 г. изригва един от близко разположените вулкани – Агуа, и селището се изместило на днешната си територия.
Антигуа достига своя разцвет в XVIII век. Градът се превръща във важен културен и административен център. Но на 29 юли 1773 г. е сринат до основи

от земетресението Санта Марта

с магнитуд от 7,4 по скалата на Рихтер. След бедствието управата на Гватемала взема решение столицата да бъде преместена на по-безопасно място в град Нова Гватемала. Днес строги наредби пазят това, което е останало от построените през ХV – ХVIII век испански ренесансови и барокови църкви, манастири и къщи. С неговото спокойно като за малък град темпо Антигуа е станал любимо място за артистично настроени заможни собственици от новата столица Гватемала.

Географското и социално сърце на Антигуа е зеленият Централен площад. Граничещ с няколко исторически сгради, той разполага с места за отдих, растителност, пътеки и множество фонтани. По-добра представа за миналото на града може да се добие при посещение на някои от чудесно възстановените колониални домове, сред които Casa de los leones и Casa Popenoe.

Арката на Санта Каталина

е един от най-разпознаваемите символи на Антигуа. Тази необикновена улична забележителност била построена с изцяло практична цел. Манастирът „Санта Каталина“ се разраснал и това наложило допълнителна площ от другата страна на улицата. Като религиозно средище служителите му не трябвало да излизат толкова често навън. Затова била издигната арката, която да свърже двете части на манастира, позволявайки на монахините да преминават от едната до другата страна на обителта, без да бъдат забелязвани.

Сред модните кафенета, магазини и поетично рушащите се, задушени в плевели руини се извисява най-впечатляващата оцеляла от земетресенията сграда. Това е „Каса де Санто Доминго” – най-красивият хотел в Антигуа. Той е разположен сред романтичните останки на това, което е било най-богатият манастир в района, построен през 1642 г. – 100 години след основаването на града.
Друга интересна фасада е на „Капитан Дженерал Палас”. Сградата е била резиденция на управляващите Гватемала по време на испанската колонизация. След земетресението Санта Марта тя е изоставена и използвана като склад до 1936 г., когато е възстановена.

Изключително интересна е
катедралата „Сейнт Джеймс”,

построена през 1545 г. Целият живот на храма е бил подложен на сериозни изпитания от непрекъснатите земетресения. Статута на катедрала получава през 1743 г. Емблематичен за града е и манастирът на капуцините. Той е осветен през 1736 година. Обитателите му живели в най-строга бедност, покаяние и пост. След земетресението Санта Марта, въпреки че манастирът не е бил напълно засегнат, неговите активи са прехвърлени в новата Гватемала.

„Сан Франциско“ е първото светилище,

построено в Антигуа през XVI век. Фасадата на църквата е украсена с барокови колони и две камбанарии. След като е изоставена за почти двеста години, тя е възстановена между 1961 г. и 1967 г. Оттогава се използва за католическо богослужение. В непосредствена близост до нея са руините на стария францискански манастир. Той разполага със специален параклис, в който се намират останките на Сан Хосе де Бетанкур, мисионер от Канарските острови.

Непременно трябва да се посети и църквата „Ла Мерсед”. Архитектът Хуан де Диос Естрада отговарял за нейното изграждане, което започнало през 1749 г. Храмът бил открит през 1767 г. Антигуа е особено известна със своите религиозни тържества по време на Страстната седмица, а всяка неделя от Великия пост местната енория организира шествие из улиците на града. Красиви килими, цветя, борови клонки и плодове украсяват пътя на процесиите.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.05.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: